direct naar inhoud van 3.2 Bedrijven en milieuhinder
Plan: Woonkern s-Gravenzande
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1783.abp00000005-vast

3.2 Bedrijven en milieuhinder

Toetsingskader

In het kader van een goede ruimtelijke ordening is het van belang dat bij de aanwezigheid van bedrijven in de omgeving van milieugevoelige functies zoals woningen:

  • ter plaatse van de woningen een goed woon- en leefmilieu kan worden gegarandeerd;
  • rekening wordt gehouden met de bedrijfsvoering en milieuruimte van de betreffende bedrijven.

Om in de bestemmingsregeling de belangenafweging tussen bedrijvigheid en gevoelige functies met betrekking tot milieu in voldoende mate mee te nemen, wordt in dit bestemmingsplan gebruikgemaakt van een milieuzonering. Deze milieuzonering vindt plaats aan de hand van een Standaard Staat van Bedrijfsactiviteiten (Standaard SvB). Dit is een lijst waarin de meest voorkomende bedrijven en bedrijfsactiviteiten zijn gerangschikt naar mate van milieubelasting. De Standaard Staat van Bedrijfsactiviteiten is opgesteld met behulp van de VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering (2009). Met deze methodiek wordt per bedrijfsactiviteit vastgelegd hoeveel afstand tussen het bedrijf en woningen noodzakelijk is om de leefkwaliteit op een maatschappelijk acceptabel niveau te behouden. Deze afstand wordt de richtafstand genoemd. In het geval van minder hindergevoelige bestemmingen (bijvoorbeeld bedrijfswoningen) kan van de richtafstand worden afgeweken. Voor een nadere toelichting op de aanpak van de milieuzonering met behulp van de Standaard Staat van Bedrijfsactiviteiten wordt verwezen naar Bijlage 2.

Toelaatbaarheid per gebied

Het plangebied bestaat uit woongebieden waar grote en hinderlijke bedrijven niet gewenst zijn. Omdat in deze gebieden sprake is van een menging van woonfuncties, maatschappelijke functies en kleinschalige bedrijven zijn hier slechts bedrijven uit milieucategorie 2 algemeen toelaatbaar. Een uitzondering is het bedrijvencluster aan de Hagemanstraat. Een deel van dit cluster kent een afstand van tenminste 50 m tot woningen en maatschappelijke functies. Voor dit deel dat op voldoende afstand is gelegen geldt dat ter plaatse bedrijven uit milieucategorie 3.1 toelaatbaar zijn.

Afwijkingsbevoegdheid

De toelaatbaarheid zoals deze hierboven is beschreven, betekent niet dat de uitoefening van activiteiten uit een hogere categorie in alle gevallen onaanvaardbaar is. De Standaard SvB geeft namelijk een vrij grove indeling van de hinderlijkheid van bedrijven. De situatie bij een specifiek bedrijf kan daarvan afwijken. Met name komt het voor dat een bedrijf als gevolg van de geringe omvang van hinderlijke (deel)activiteiten of door een milieuvriendelijke werkwijze minder hinder veroorzaakt dan in de Standaard SvB is verondersteld. Het bevoegd gezag kan in dat geval gebruikmaken van een afwijkingsbevoegdheid om bedrijfsactiviteiten uit de milieucategorie die 1 categorie hoger ligt dan de algemene toelaatbaarheid, toe te laten. In geval van afwijken dient wel te worden aangetoond dat deze bedrijfsactiviteiten naar aard en invloed op de omgeving vergelijkbaar zijn met de bedrijfsactiviteiten in de lagere algemeen toegelaten milieucategorieën.


Inventarisatie bedrijven binnen het plangebied

De bedrijven zijn geïnventariseerd en ingeschaald in de categorieën van de SvB. Over het algemeen gaat het om relatief kleinschalige bedrijven. Vrijwel alle bedrijven vallen dan ook binnen de algemene toelaatbaarheid. Uitzondering vormen het bedrijf Alcomij BV (Hoflaan 175), dat een bedrijf uit categorie 3.2 is en het bedrijf Strik Stoomketelverhuur (Zanddijk 40) uit categorie 3.1 (zie bijlage 1). Deze bedrijven krijgen een specifieke bestemming, waarmee de bestaande bedrijfsactiviteiten op die locatie positief worden bestemd. Omschakeling van het bedrijf naar een andere activiteit dan in de bestemming is vermeld, kan op deze manier alleen plaatsvinden wanneer deze activiteit past binnen de algemeen toelaatbare categorieën van bedrijfsactiviteiten. Bij bedrijfsbeëindiging of -verplaatsing kan zich dan alleen nog een gelijksoortig bedrijf vestigen, of een bedrijf dat past binnen het algemene toelatingsbeleid. Op deze manier kan milieuhinder van die specifieke bestemming niet toenemen ten opzichte van de huidige situatie.


Bedrijven in de omgeving van het plangebied

Grenzend aan het plangebied bevinden zich onder andere bedrijventerreinen en glastuinbouwbedrijven. Aangezien het voorliggende bestemmingsplan consoliderend van aard is, heeft de vaststelling van het plan geen consequenties voor de bedrijfsvoering van de omliggende bedrijven op de naastgelegen bedrijventerreinen en glastuinbouwgebieden.


Conclusie

Er wordt geconcludeerd dat het aspect bedrijven en milieuzonering de vaststelling van het plan niet in de weg staat. Door het toepassen van een milieuzonering wordt een goed woon- en leefklimaat gegarandeerd.