direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke opbouw 't Stift
Plan: Stiftstraat 6 Weerselo
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1774.WEEBPSTIFTSTRAAT6-0401

2.2 Ruimtelijke opbouw 't Stift

Aan de zuidzijde van deze hof staat de stiftskerk (14e eeuw). Naast de kerk staat de stiftsschuur (tegenwoordig restaurant), gebouwd in het traditionele Twentse vakwerk. Aan de westzijde van de hof staat het Storken- of stiftshuis, opgetrokken in baksteen en afgedekt met een dak van pannen. De lindebomen waarachter de stiftshuizen verscholen liggen vormen een belangrijk onderdeel van het totale beeld van de stiftskern. Tegenover de kerk bevindt zich het (voormalige) post.

De erfafscheidingen, voornamelijk bestaande uit gesnoeide beuken- en meidoornheggen, vormen een karakteristiek onderdeel van het totale beeld van het Stift. De overige bebouwing van het Stift ( van minder allure dan de genoemde huizen) vormt door bescheiden afmetingen, vorm en materiaal een passend element in de landelijke omgeving. Met de opheffing van de Stiftsgemeenschap raakt het complex in verval. De gracht is gedempt, de Stiftshuizen zijn gesloopt, het bos is verdwenen en de bebouwing in het oostelijk deel is uitgedund.

Sindsdien hebben zich er nauwelijks veranderingen voorgedaan. Vanwege het historisch beeld en de schoonheid en het karakter van het geheel, is het gebied dan ook aangewezen als beschermd dorpsgezicht. De begrenzing van het beschermd dorpsgezicht is zodanig gekozen, dat in het kader van deze bescherming het onbelemmerde uitzicht vanaf het Stiftsterrein op het omliggende land gewaarborgd is. De historische structuur en bebouwing zal zoveel mogelijk gehandhaafd dienen te blijven. Dit geldt ook voor de bestaande beplanting en de (zand)weggetjes).

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.WEEBPSTIFTSTRAAT6-0401_0004.png"

Figuur 2.2: impressie huidige situatie 't Stift (Bron: Transformatieplan Erve Berends)