direct naar inhoud van 2.3 Erve Berends
Plan: Stiftstraat 6 Weerselo
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1774.WEEBPSTIFTSTRAAT6-0401

2.3 Erve Berends

Het plangebied Erve Berends is gelegen aan de Stiftstraat 6 binnen het beschermde dorpsgezicht van Het Stift en is duidelijke zichtbaar vanaf de weg. Erve Berends ligt door de situering aan de Middensloot en 't Stift in een recreatief aantrekkelijk gebied. Tevens is het omringende kleinschalige essen- en kampenlandschap waardevol. Het voormalige agrarische erf ligt als het ware 'ingeklemd' tussen het perceel Stiftstraat 8 aan de westzijde, de Stifstraat aan de zuidzijde, de Rudolph Wilminklaan aan de oostzijde en de Bornsestraat aan de noordwestzijde. De gekanaliseerde Middensloot doorsnijdt het plangebied. Langs deze Middensloot is een wandelpad aanwezig, welke deel uitmaakt van een groter regionaal netwerk.

Ten noorden van de Middensloot ligt een weiland, welke in eigendom is van de familie Berends. Tegenover het perceel is een parkeerplaats ten behoeve van de toeristische functie van 't Stift gelegen. Het erf is één van de weinig overgebleven agrarische erven gelegen aan 't Stift, het ligt aan de oude toegangsweg. Het erf was geen eigendom het Stift, maar er waren wel morele verplichtingen, zoals het luiden van de kerkklok bij een begrafenis of bruiloft. De familie Berends woonde van oudsher op het Stift. Eerst in het weiland bij de smederij. Na een brand is de familie op de locatie aan de Stiftstraat gaan wonen en runde hier een agrarisch bedrijf. De te bewerken gronden lagen als vanouds verspreid, dit was nadelig voor de bedrijfsvoering. De familie Berends verhuisde naar grond gelegen in de heideontginningen en runt daar tegenwoordig een melkveehouderij.

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.WEEBPSTIFTSTRAAT6-0401_0005.png"

Figuur 2.3: Foto's huidige situatie Erve Berends (Bron: Tranformatieplan Erve Berends)

Kenmerkend voor het erf aan de Stiftstraat zijn de verschillende opstallen uit verschillende jaartallen. Functionaliteit was daarbij de belangrijkste factor. Op het erf is een duidelijke hoofdstructuur aanwezig: het erf is oost-west gericht met een ingang vanaf de Stiftstraat. Duidelijk herkenbaar is het voor-, midden- en achtererf.

De boerderij is duidelijk herkenbaar als hoofdgebouw, door de hoogte en de dubbele kapvorm met aan de voorzijde het woonhuis. De overige gebouwen en schuren zijn duidelijk ondergeschikt, door de lagere noklijnen en afwijkende kapvormen. Afgezien van de huidige staat van de oude schuur, is de architectuur toch als waardevol te beschouwen. De oude Twentse schuur is gebouwd volgens het hallehuis principe. Dit is duidelijk zichtbaar aan het vrij hoge zadeldak tussen grotendeels houten topgevels, met rondom de karakteristieke vakwerkgevels. Opvallend op het erf is de strooiing van gebouwen over de lengte van het erf, hierdoor zijn verschillende open plekken ontstaan. Waarbij op meerdere plekken de zichtlijnen van achteren naar voren zeer kenmerkend zijn voor het erf. Het hoofdgebouw is bijna overal zichtbaar. Een belangrijke plek, welke vrij dient te blijven van bebouwing, is de oude waterput. Deze is bestempeld als waardevol en zal in de nieuwe erfinrichting worden opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.WEEBPSTIFTSTRAAT6-0401_0006.png"

Figuur 2.4: Tekening huidige situatie Erve Berends (Bron: Transformatieplan Erve Berends)