Plan: | Kappelhofsweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1774.DENBPKAPPELHO-0401 |
Zoals in paragraaf 1.1 al is aangegeven is dit bestemmingsplan erop gericht om realisatie van de voorgenomen ontwikkeling mogelijk te maken.
Het bestemmingsplan 'Kappelhofsweg' bestaat uit de verbeelding (plankaart) en de daarbij behorende (plan)regels. Deze twee onderdelen zijn juridisch bindend. Daarnaast maakt de toelichting deel uit van het bestemmingsplan. Deze onderdelen staan niet los van elkaar, maar dienen in nauwe samenhang te worden gelezen. De regels vormen, samen met de verbeelding, het juridisch instrumentarium voor het gebruik van de gronden en de toegestane bebouwing.
In dit bestemmingsplan is qua opzet en inhoud zoveel mogelijk aangesloten bij het Handboek bestemmingsplannen gemeente Dinkelland en bij het concept-voorontwerpbestemmingsplan Denekamp. Regels die op onderhavige situatie niet van toepassing zijn zijn niet overgenomen en daar waar regels niet identiek konden worden overgenomen is zoveel mogelijk aangesloten bij de gedachte achter die regels. Door deze werkwijze zijn er op onderhavige locatie niet meer of minder mogelijkheden dan in de toekomst op vergelijkbare locaties elders in Denekamp. Ook zullen hierdoor niet snel interpretatieverschillen plaatsvinden en kan het onderhavige postzegelplan eenvoudiger worden opgenomen in het toekomstige bestemmingsplan Denekamp.
De uitgangspunten en het te ontwikkelen plan, zoals verwoord in voorgaande hoofdstukken, hebben in de (plan)regels van dit bestemmingsplan hun juridische vertaling gekregen. Het juridisch systeem en de in regels vastgelegde bestemmingen en aanduidingen zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken en worden in dit hoofdstuk beschreven en toegelicht.
Hoofdstuk 1: Inleidende regels
In artikel 1 zijn omschrijvingen opgenomen van een aantal in het plan voorkomende begrippen. In artikel 2 is opgenomen op welke wijze de in het plan voorgeschreven maten dienen te worden gemeten. Door het geven van begripsomschrijvingen en aanwijzingen voor het meten wordt de interpretatievrijheid verkleind en daardoor de duidelijkheid en de rechtszekerheid vergroot.
Hoofdstuk 2: Bestemmingsregels
In dit hoofdstuk is het gebruik van gronden en gebouwen, alsmede de bouwmogelijkheid geregeld. Gebruik in strijd met de bestemming is verboden.
Wonen
Aansluitend bij de bestemmingsmethodiek van het 'voorontwerpbestemmingsplan Denekamp' wordt voor het beoogde plan de bestemming "Wonen" het meest passend geacht. Binnen deze bestemming is tevens (beperkt) mantelzorg, een aan-huis-verbonden beroep of een aan-huis-verbonden kleinschalige bedrijfsmatige activiteit toegestaan.
De gemeente acht hier maximaal één woning wenselijk en dit is als zodanig aangegeven op de verbeelding en geregeld in de planregels. De woning kan gerealiseerd worden binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak. Deze is wat groter weergegeven dan de vorm en oppervlak van het beoogde bouwplan, om zodoende de nodige flexibiliteit te creëren in vorm en positie van de woning. Er is in aan de Kappelhofsweg geen bebouwingsrooilijn waarbij de voorgevelrooilijn van onderhavig bouwplan dient aan te sluiten. Wel is het wenselijk dat de achtertuin dieper is dan de voortuin en dat de woning bovendien niet te ver uit het zicht komt te liggen. Hiermee is rekening gehouden in vorm en positie van het bouwvlak. Het bouwvlak ligt verder op enige afstand van de zuidelijk perceelsgrens, omdat een woning dichter bij de sportvelden niet wenselijk is.
De horizontale diepte (gezien vanaf de weg) van de woning is in de planregels begrensd op 13 meter, waarmee aangesloten wordt op de diepte van de naastgelegen hoekwoning. Vanwege deze begrenzing kan, binnen het bouwvlak, een maximaal bouwoppervlak van het hoofdgebouw gerealiseerd worden die qua maat en schaal bij het perceelsoppervlak past. Het is echter onwaarschijnlijk dat het maximale bouwoppervlak daadwerkelijk gerealiseerd wordt.
De minimale en maximale goothoogten zijn begrensd op respectievelijk 4 en 6 meter en de minimale en maximale bouwhoogten zijn begrensd op respectievelijk 8 en 10 meter, zodat de te realiseren woning zal bestaan uit twee lagen met kap.
Hoofdstuk 3: Algemene regels
Dit hoofdstuk omvat een aantal algemeen geldende, aanvullende regels.
Antidubbeltelbepaling
Met deze bepaling wordt geregeld dat gronden die bij een eerdere bouwaanvraag in aanmerking zijn genomen niet nog eens bij een nieuwe bouwaanvraag om worden meegenomen.
Algemene bouwregels
Overschrijdingen van maximaal 1 meter van ondergeschikte bouwwerken worden buiten beschouwing gelaten.
Algemene gebruiksregels
Dit artikel regelt enkele aspecten met betrekking tot het gebruik van gronden.
Algemene aanduidingsregels
Dit artikel regelt enkele aspecten met betrekking tot de gebruikte aanduidingen.
Er is in dit plan één algemene aanduiding (met bijbehorende regels) opgenomen: de gebiedsaanduiding 'Vrijwaringszone - molenbiotoop'. Deze aanduiding dient ter behoud van de belevingswaarde en het functioneren van de molen (Nieuwe of Sint Nicolaasmolen, gelegen op ca 300 meter afstand) en beperkt de maximale hoogte van bouwwerken, beplanting en maaiveld in de directe omgeving.
Algemene ontheffingsregels
Deze bevoegdheid is opgenomen ten behoeve van geringe overschrijdingen van grenzen, maten, afmetingen en percentages wanneer dit noodzakelijk of van belang is voor een betere realisering van bestemmingen of bouwwerken. Hiermee wordt beoogd het plan enige flexibiliteit te bieden. Het gaat dan om incidentele gevallen, waarbij het om bouwtechnische redenen en/of redenen van doelmatigheid noodzakelijk wordt geacht en aantoonbaar is, dat in geringe mate van de gegeven maten moet worden afgeweken.
Algemene procedureregels
In dit artikel is de procedure beschreven die gevolgd moet worden bij het verlenen van een ontheffing of het stellen van nadere eisen.
Overige regels
In dit artikel wordt de aanvullende werking van de bouwverordening, voor zover betrekking hebbende op de stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening, buiten werking gesteld. Zou dit niet het geval zijn dan zouden deze stedenbouwkundige bepalingen automatisch de in bovenstaande bestemming geboden ruimte inperken. Voor een aantal stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening is echter een uitzondering opgenomen: deze blijven wel gelden. Deze bepalingen hebben voornamelijk betrekking op de toegankelijkheid van bouwwerken en de ruimte tussen bouwwerken.
Hoofdstuk 4: Overgangs- en slotregels
Overgangsrecht
Dit artikel regelt ten aanzien van gebouwen en van gebruik dat bestaande gebouwen of bestaand gebruik dat afwijkt van het plan, onder voorwaarden mag worden voortgezet. Wijziging van dit strijdige gebruik is strafbaar gesteld, indien de afwijking van het plan wordt vergroot.
Het overgangsrecht is overigens niet van toepassing indien sprake is van gebruik of bebouwing 'strijdig' met het voorheen geldende plan.
Slotregel
Dit artikel bevat de formele titel waaronder de regels van het onderhavige bestemmingsplan kunnen worden aangehaald.