Plan: | Bedrijventerrein Keizersweg-zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1742.BPHB2009001-0401 |
Het rijksbeleid ten aanzien van water is neergelegd in de Vierde Nota Waterhuishouding (1998). Hierin is aangegeven dat het waterbeheer in Nederland moet zijn gericht op een veilig en goed bewoonbaar land met gezonde duurzame watersystemen. Om dit te bereiken moet zoveel mogelijk worden uitgegaan van een watersysteembenadering en integraal waterbeheer. In de nota is aangegeven dat stedelijk water meer aandacht moet krijgen. Volgens de nota Waterbeheer in de 21e eeuw (2000) moet aan het watersysteem meer aandacht worden gegeven om de natuurlijke veerkracht te benutten. Voorkomen van afwenteling door het hanteren van de drietrapsstrategie ‘vasthouden-bergen-afvoeren’ staat hierbij centraal. Ook in stedelijke uitbreidingen dient daarom het overtollige hemelwater beter vastgehouden te worden. De watertoets is met ingang van 1 november 2003 wettelijk verplicht voor ruimtelijke plannen die vallen onder de Wet ruimtelijke ordening. In het Nationaal Bestuursakkoord Water-actueel (NBWactueel, juni 2008) hebben rijk, provincies, gemeenten en waterschappen onder meer opnieuw afgesproken dat de watertoets ook wordt toegepast bij waterhuishoudkundig relevante ruimtelijke plannen en besluiten die niet vallen onder de Wro.
Beschrijving van het watersysteem in het plangebied
Het plangebied voor de uitbreiding van het bedrijventerrein ligt ten zuiden van de Keizersweg. Tussen het plangebied en de Keizersweg ligt een watergang in eigendom en beheer van Waterschap Rijn en IJssel: Peters Watergang. De GHG binnen het plangebied varieert van 1,0 m –maaiveld in het oosten tot 0,40 m onder maaiveld in het westen.
Het maaiveld binnen het plangebied loopt af van oost naar west: van 12,65 m +NAP (nabij Aaltinksweg) naar 10,79 m +NAP. De lokale bodemopbouw bestaat de eerste halve meter vanaf maaiveld uit zeer fijn, matig siltig en matig humeus slecht doorlatend zand. Onder deze slecht doorlatende toplaag bevindt zich een goed doorlatend zandpakket, bestaande uit matig fijn en matig siltig zand. Dit zandpakket is roesthoudend.
De Aaltinksweg vormt de oostgrens van het plangebied. In deze weg ligt een DWA-rioolstelsel waar het vuilwater vanuit het plangebied op afwateren kan. Tussen de Aaltinksweg en het plangebied (dus buiten het plangebied) ligt ook een persleiding van Waterschap Rijn en IJssel. Deze persleiding vervoert het vuilwater van Holten richting de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) aan de Schipbeek.
Riolering en Afvalwaterketen
Het afvalwater neemt toe door de ontwikkelingen in dit plan. Het afvalwater wordt afgevoerd naar het gemengde stelsel van Holten, hoofdgebied C1. Regenwater wordt niet afgevoerd via het riool. Het rioolsysteem is hierop ontworpen.
Wateroverlast
Door de ontwikkelingen in het plangebied neemt het verhard oppervlak toe met 3,5 ha. Om wateroverlast, kwantitatief en kwalitatief, nu en in de toekomst te voorkomen wordt het regenwater niet afgevoerd naar het rioolstelsel maar volgens de trits vasthouden – bergen – afvoeren behandeld. In het plan is ruimte gereserveerd voor wadi’s. De dimensioneringsberekeningen van de diverse voorzieningen zijn opgenomen in het waterstructuurplan, met als kenmerk ON-D20090294 van februari 2009.
Grondwateroverlast
In het plangebied bevindt zich een slecht doorlatende toplaag met een dikte van circa 0,5 m. Om grondwateroverlast in de toekomstige situatie te voorkomen, is gekozen om deze laag te doorsteken op die locaties waar wadi’s worden aangelegd. Zodoende kan het hemelwater goed naar de bodem infiltreren.
Oppervlaktewaterkwaliteit
Vanuit het plangebied wordt hemelwater via een wadi geloosd op het oppervlaktewatersysteem. Het plan maakt geen functies mogelijk die tot extra belasting van de waterkwaliteit leiden.
Inrichting en beheer
In het plangebied bevindt zich Peters Watergang. Deze watergang is in beheer bij het waterschap. Tevens bevinden zich een aantal bruggen en duikers in het gebied die over en in Peters Watergang liggen. Het oppervlaktewaterpeil wordt binnen gewenste of vastgestelde marges gehandhaafd. De maaipaden langs de waterlopen zijn opengesteld voor wandelaars (passief Medegebruik). Het gaat om paden langs de watergangen die in beheer en onderhoud zijn van het waterschap.
Het Waterstructuurplan is als bijlage bij de toelichting gevoegd.