Plan: | Bedrijventerrein Holten |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1742.BPHB2009000-0401 |
Het voorontwerp bestemmingsplan heeft vanaf 12 januari 2011 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage gelegen. Binnen deze periode bestond voor een ieder de mogelijkheid om in te spreken op het plan. De resultaten van de inspraak zijn hierna (samengevat) vermeld een waar nodig van een reactie voorzien.
De naam, het adres en de woonplaats -NAW-gegevens- van insprekers zijn hier niet vermeld. Ingevolge de Wet bescherming persoonsgegevens mogen deze NAW-gegevens niet elektronisch beschikbaar komen. Ingediende inspraakreacties worden daarom 'geanonimiseerd', dat wil zeggen dat de insprekers in de digitaal raadpleegbare stukken van het plan worden aangeduid met een nummer. In de 'papieren' stukken wordt een bijlage toegevoegd, waarin de NAW-gegevens van de insprekers zijn aangegeven.
Inspreker 1
Inspraakreactie
1. ALGEMEEN
In het stuk ontbreekt het bedrijventerrein "De Kol". Omdat het bestemmingsplan tot doel heeft de bestaande "oude" bestemmingsplannen van de bedrijventerreinen in Holten op te nemen, maakt "De Kol" hier ook onderdeel van uit. Dit plan bestaat dus niet uit vijf maar uit zes bestemmingsplannen.
2. PAGINA 13
Het is ongebruikelijk om in een bestemmingsplan de namen van bedrijven te noemen. De naam van firma Muller zal daarom uit het document worden geschrapt. Met het noemen van slechts één bedrijf is bovendien sprake van een ongelijke behandeling ten opzicht van de andere Holtense bedrijven.
3. PAGINA 14, Verkeer, groen en water
4. PAGINA 20, Consequenties voor het bestemmingsplan
In het bestemmingsplan zal expliciet moeten worden aangegeven hoe hoog de maximale bouwhoogte wordt.
reactie gemeente
Ad 1.
'De Kol' is een elders gelegen, voormalig bedrijfsterrein, dat inmiddels een woonbestemming heeft gelegen.
Ad 2.
Het noemen van (eigen)namen van bedrijven e.d. in een bestemmingsplan is inderdaad ongebruikelijk. De betreffende naam is alsnog uit de toelichting verwijderd.
Ad 3.
De gemeente is het eens met deze inspraakreactie, voor zover betreft de punten a, b en c.
Betreffende punt d, het staat de gemeente vrij om in de toelichting bij een bestemmingsplan in te gaan op een in de toekomst gewenste situatie.
Betreffende punt e, de zuidelijke grens van bedrijventerrein de Haar is reeds door een groenstrook met opgaande beplanting visueel en op een landschappelijk verantwoorde manier in voldoende mate gescheiden van de recreatiezone langs het Langepad en van de direct aangrenzende woonwijk De Haar. Bovendien presenteert bedrijventerrein De Haar zich langs de Aaltinkweg door middel van een vrijstaande woning met een ruime voor- en zijtuin, op vergelijkbare wijze als de andere woningen langs de Aaltinkweg.
Ad 4
De maximale bouwhoogte op het bedrijventerrein tussen de Keizersweg en het Langepad is in het plan bepaald op 8 m (aangeduid op de verbeelding).
Inspreker 2
Onderstaand een aantal opmerkingen betreffende het nieuwe bestemmingsplan Vletgaarsmaten.
Omvang
We hebben een bestemmingsplan bestaande uit 47 pagina’s toelichting en 60 pagina’s regels. Het oude bestemmingsplan bedroeg 20 pagina’s, in het kader van administratieve lastenverlichting zouden we m.i. naar minder moeten.
Toegankelijkheid
Op internet is geen totaalbeeld te krijgen, je moet van hoofdstuk naar hoofdstuk scrollen, leest een hoofdstuk, weet niet meer waar je bent.
Vergelijking met oude bestemmingsplan
Is moeilijk te maken, wijzigingenbeheer ontbreekt.
Conserverende werking
Er zijn wel degelijk nieuwe elementen opgenomen in het bestemmingsplan:
reactie gemeente
Omvang
Het bestemmingsplan Bedrijventerrein Holten komt in de plaats van vijf (deels verouderde) bestemmingsplannen.
Sinds de totstandkoming van die plannen zijn er diverse nieuwe wetten en regelingen in werking getreden, met een soms ingrijpende doorwerking in het bestemmingsplan. Zo moet sinds 1 juli 2008 volgens allerlei wettelijk voorgeschreven standaarden worden gewerkt (cfm de minsteriële Regeling standaarden ruimtelijke ordening, o.a. SVBP2008). Sinds 1 oktober 2010 gelden de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de Invoeringswet Wabo, met een ingrijpende doorwerking in allerlei andere wet- en regelgeving, waaronder de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Bovendien gelden er met ingang van 1 januari 2011 (dwingend voorgeschreven) regels met betrekking tot het digitaal inrichten en raadpleegbaar maken van bestemmingsplannen. Daarbij geldt bovendien dat het digitaal (raadpleegbaar) plan vanaf dat moment de officiële versie is. Bij inhoudelijke verschillen met de 'papieren' versie is de 'digitale' versie maatgevend. Dit alles leidt ertoe dat ook de 'papieren' versie van het plan omvangrijk is.
Toegankelijkheid
Op internet is inderdaad geen totaalbeeld te krijgen. Zo is het 'bladeren' in teksten, zodanig dat bijvoorbeeld meerdere teksten (min of meer) tegelijk zichtbaar zijn, niet mogelijk. In de 'papieren' versie kan dat wel. Bij digitale raadpleging van de 'verbeelding' (het kaartbeeld) kan niet tegelijk én overzicht (uitzoomen) én (voldoende) detaillering (inzoomen) worden geboden, zoals dat bij de 'papieren' versie wel kan. Verder wordt verwezen naar het bovenvermelde.
Vergelijking met oude bestemmingsplan
Inhoudelijk sluit het nieuwe plan zoveel mogelijk aan op de in de 'oude' plannen geboden mogelijkheden. Daarbij zijn, waar mogelijk gezien de (nieuwe) wet- en regelgeving, verruimingen aangebracht.
Conserverende werking
Artikel 1 bevat veel nieuwe begrippen: deze zijn in belangrijke mate (soms letterlijk) voorgeschreven door de nieuwe wet- en regelgeving of hangen daar mee samen.
Artikel 8 en 9 bevatten veel archeologische regelgeving: ook dit vloeit voort uit nieuwe wet- en regelgeving, m.n. wijziging van de Monumentenwet betreffende het rekening houden met 'archeologie' in het bestemmingsplan.
Artikel 3.4.2 betreft opslagnormen: door de plaats en hoogte van buitenopslag enigszins aan regels te binden wordt beoogd de uitstralling en ruimtelijke kwaliteit van het bedrijventerrein in zekere mate te bevorderen, gericht op de omgeving buiten het terrein én op de relatie tussen tussen bedrijven onderling. Deze regels beogen ook de bevordering van de sociale en verkeersveiligheid
Bijlage 4 geeft parkeernormen aan: hiermee wordt vooruitgelopen op de toekomstige situatie dat parkeernormen niet meer via de Bouwverordening kunnen worden doorgevoerd.