Plan: | Bedrijventerrein Holten |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1742.BPHB2009000-0401 |
Holten behoort sinds 2001 tot de gemeente Rijssen-Holten en ligt in de landstreek Salland. Voordat Holten samengevoegd werd met Rijssen was het een zelfstandige gemeente. Begin 2009 had Holten circa 8.700 inwoners.
Holten ligt aan de Holterberg dat het zuidelijke eind van de Sallandse Heuvelrug is. Holten grenst in het oosten aan Twente en in het zuiden aan de Achterhoek. Holten was van oorsprong een agrarisch dorp. Belangrijk was het houden van melkvee. Voorts werden er varkens gehouden en verhandeld. Met name na de tweede wereldoorlog heeft de industrie in Holten een grote ontwikkeling doorgemaakt. Belangrijk is het toerisme met in het bijzonder de Holterberg als toeristische trekpleister. Al in 1929 werd er, nog onverhard, een 'autoweg' over de Holterberg geopend. In 1962 werd deze vervangen door de huidige Toeristenweg.
afbeelding - ruimtelijke situatie van Holten tussen 1838-1855
De Holterberg en andere in de omgeving gelegen 'bergen' zijn ontstaan door het opgestuwde ijs uit de IJstijd. Toen het ijs van deze gletsjers wegsmolt bleven er bovendien grote rotsblokken achter. Bodemkundige vondsten geven een indruk van flora en fauna maar vooral van menselijk leven door vele eeuwen heen. In de omgeving zijn onder andere voorwerpen gevonden die duiden op de aanwezigheid van de Neanderthalers. Stenen en bronzen gereedschappen en scherven van aardewerk, onder andere gevonden in de Beuseberg en op de Zuurberg zijn sporen uit het Laat Neolithicum/Vroege Bronstijd en de IJzertijd.
In 1277 komt de naam Holten voor het eerst in geschriften voor. Volgens ''Verslagen en mededelingen Overijssels Regt en Geschiedenis'' stonden er in 1429 37 huizen in de marke Holten. In 1470 waren het er al 70. Volgens de parochielijsten van de Domfabriek is Holten in 1395 al een parochie. De gemeenschappelijke gronden rond Holten waren in de Marke ondergebracht en werden door de markegenoten beheerd. In een reglement werd vastgesteld waaraan zich de markegenoten hadden te houden.
Ook heeft Holten moeilijke tijden gekend en is het belegerd geweest door verschillende overheersers. In 1829 werd het getroffen door een grote brand die bijna het hele dorp in puin legde. In 1940 trok het Duitse leger door het dorp en in 1945 lag het in de vuurlinie, toen de bevrijders oprukten. De Canadese begraafplaats herinnert nog aan deze strijd voor de vrijheid.
afbeelding - ruimtelijke situatie van Holten rond 2000