Plan: | Ontsluiting Heeswijk-Dinther Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1721.BPHeeswDinthZuid-vg01 |
Wettelijk kader
De Wet geluidhinder (Wgh) biedt een toetsingskader voor het geluidniveau op de gevels van geluidgevoelige bestemmingen, zoals woningen en scholen. De wet kent een ondergrens, de zogenaamde voorkeurswaarde. Wanneer de geluidbelasting lager is dan deze waarde, zijn de voorwaarden die de Wet geluidhinder stelt aan het realiseren van geluidgevoelige bestemmingen niet van toepassing. Daarnaast is er in de wet een bovengrens opgenomen, de maximaal toelaatbare geluidbelasting. Indien de geluidbelasting hoger is dan deze waarde, is het realiseren van geluidgevoelige bestemmingen in principe niet mogelijk. Wanneer de geluidbelasting tussen de voorkeurswaarde en de maximaal toelaatbare geluidbelasting ligt, is het realiseren van geluidgevoelige bestemmingen aan beperkingen gebonden en alleen onder voorwaarden mogelijk. Dit wordt een 'hogere waarde' genoemd ('hoger' in de zin van hoger dan de voorkeurswaarde) en wordt via een formele procedure vastgelegd.
Nieuwe aanleg weg
Bij een nieuw te projecteren weg is de voorkeurswaarde voor de gevelbelasting van woningen 48 dB (artikel 82 Wgh). De ten hoogste toelaatbare gevelbelasting met ontheffing voor bestaande woningen bedraagt 58 dB in buitenstedelijk gebied (artikel 83 lid 3 Wgh) en in binnenstedelijk gebied 63 dB.
Reconstructie wegverkeer
In het kader van de Wet geluidhinder is er sprake van een reconstructie van een weg, als er één of meer wijzigingen op of aan een aanwezige weg plaatsvinden waardoor de geluidbelasting op gevels van nabij gelegen geluidgevoelige bestemmingen toeneemt met tenminste 2 dB ten gevolge van het verkeer op die weg.
De toename wordt bepaald door de geluidbelasting in het jaar '10 jaar na openstelling van de gewijzigde weg' te vergelijken met de laagste waarde van:
Bij een reconstructie effect kleiner dan 2 dB is er géén sprake van een reconstructie conform de Wgh. Indien sprake is van een toename van 2 dB of meer dan dienen geluidbeperkende maatregelen te worden onderzocht. De ten hoogste toelaatbare gevelbelasting met ontheffing voor bestaande woningen bedraagt bij reconstructie 68 dB (artikel 100a lid 2 Wgh).
Indien de geluidbelasting hoger is dan de voorkeurswaarde (en in het geval van reconstructie de toename 2 dB of meer bedraagt) en maatregelen gericht op reductie van de geluidbelasting onvoldoende doeltreffend zijn of als deze overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, landschappelijke of financiële aard ontmoeten, zijn burgemeester en wethouders van de gemeente bevoegd tot het vaststellen van een hogere waarde voor de geluidbelasting.
Onderzoek (akoestisch onderzoek wegverkeer, Royal Haskoning, 10 januari 2013)
De gemeente Bernheze heeft het voornemen een nieuwe ontsluitingsweg te realiseren tussen Heeswijk-Dinther en de N279. In het akoestisch onderzoek worden, in het kader van de Wet geluidhinder, de geluidseffecten ten gevolge van deze nieuwe weg onderzocht op de woningen in de omgeving.
De te realiseren ontsluitingsweg sluit in het noorden door middel van een rotonde aan op Laag Beugt (voorheen N606) en in het zuiden op de N279. De nieuwe ontsluitingsweg kruist:
Bij de N279 wordt nu onderzoek gedaan naar de verbreding van de weg. Zie akoestisch onderzoek: Inpassingsplan N279, Akoestisch onderzoek Wegverkeerslawaai, projectnummer 9W0870.D1, afkomstig van Royal Haskoning. In dit onderzoek is het wegontwerp en de hoogte van de te realiseren ontsluitingsweg tussen de rotonde ter plaatse van Laverdonk en de op- en afritten van de N279 afkomstig van het ontwerp van de verbreding van de N279.
Voor de nieuwe ontsluitingsweg zijn de berekeningen uitgevoerd conform het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006 (Rmg 2006). De geluidbelastingen zijn getoetst aan de Wet geluidhinder.
Voor de aansluitende wegen (Laag Beugt, Boterweg en Laverdonk) is aangegeven of er sprake zal zijn van reconstructie in het kader van de Wet geluidhinder indien de nieuwe weg wordt gerealiseerd.
Verder is bij wegen waar de verkeerscirculatie wijzigt ten gevolge van de aanleg van de ontsluitingsweg indicatief in beeld gebracht wat de toename is.
Het volledige onderzoek is opgenomen in Bijlage 4.
In mei 2013 is naar aanleiding van een ingediende zienswijze aanvullend akoestisch onderzoek uitgevoerd ten behoeve van de geluidbelasting voor de woning Laag Beugt 4 vanwege de ontsluitingsweg. Doordat het akoestisch onderzoek van 10 januari 2013 uitwees dat de geluidbelasting op de woning Laag Beugt 4 dichtbij de grenswaarde zit, is ter indicatie bekeken wat een geluidswal voor reducerend effect kan hebben. In het aanvullend akoestisch onderzoek, dat is opgenomen in Bijlage 12, is dit in beeld gebracht.
Conclusie
Nieuwe ontsluitingsweg
Ten gevolge van de nieuwe ontsluitingsweg wordt de voorkeurswaarde van 48 dB niet overschreden. Er zijn dus vanuit de Wet geluidhinder geen beperkingen om de nieuwe weg aan te leggen.
Reconstructie aansluitende wegen
Laag Beugt/Brouwersstraat
Voor Laag Beugt/Brouwersstraat is onderzocht of er sprake is van reconstructie in kader van de Wet geluidhinder (toename >= 1,5 dB). De toename bedraagt ten hoogste 1,1 dB. Hierdoor is er geen sprake van een reconstructie in kader van de Wet geluidhinder en zijn er geen aanvullende maatregelen nodig.
Boterweg/Laverdonk
De wijzigingen aan de Boterweg en de Laverdonk zullen minimaal zijn. Gezien de lage verkeersintensiteiten en zonder groei naar de toekomstige situatie zullen hier geen knelpunten optreden in het kader van de Wet geluidhinder.
Overige wegen
Edmundus van Dintherstraat
De geluidstoename bij de Edmundus van Dintherstraat zal circa 2 dB bedragen wanneer de toekomstige situatie met ontsluitingsweg wordt vergeleken met de situatie 2012. Dit is het gevolg van een toename in intensiteiten door een wijziging in de verkeerscirculatie. De totale etmaalintensiteit neemt toe maar het percentage vrachtverkeer neemt af van 12% naar 1%. Dit levert dan ook geen knelpunt op.