direct naar inhoud van 4.7 Toerisme en recreatie
Plan: Structuurvisie ''Moerdijk 2030''
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1709.SVMoerdijk2030-0401

4.7 Toerisme en recreatie

Potenties

Toerisme is een speerpunt van de gemeente Moerdijk; de gemeente wil de kansen benutten om bezoekers van buiten de gemeentegrenzen aan te trekken. Het versterken van het toerisme is een belangrijke kans om nieuwe werkgelegenheid te creëren en de uitstraling en levendigheid van plaatsen als Klundert, Moerdijk en Standdaarbuiten te vergroten. De gemeente Moerdijk heeft een aantal (potentieel) belangrijke toeristisch-recreatieve kwaliteiten. Een aantal van deze attracties is nog wat onzichtbaar. Er liggen kansen deze meer tot hun recht te laten komen en uit te bouwen, zodat zeker ook de eigen inwoners en ondernemers hier hun voordeel mee kunnen doen. De belangrijkste zijn:

  • de ligging aan het grote water van het Hollandsch Diep en het Volkerak, met de vestingsteden Willemstad en Klundert, de kern Moerdijk en de verspreid liggende forten als toeristisch-recreatieve knooppunten;
  • de ligging aan het kleinschalige rivierlandschap langs de Mark/Dintel, met Standdaarbuiten als recreatief knooppunt;
  • het fraaie agrarische landschap met zijn oude kreken en dijken met bomenlanen;
  • intensieve vormen van recreatie nabij Zevenbergen.

Beleefbaar en bereikbaar

In de zone langs het Hollandsch Diep en het Volkerak liggen grote kansen voor het versterken van toerisme en recreatie. Daarbij is het vooral van belang het water beter beleefbaar en bereikbaar te maken, vanaf de dijken en in de buitendijkse gebieden door de aanleg van wandel- en fietspaden en vanaf het water. Samen met de aangrenzende binnendijkse gebieden vormen de buitendijkse gebieden en de dijken langs het Hollandsch Diep en het Volkerak een zoekgebied voor extensieve recreatie.

Meer intensieve recreatieve voorzieningen zoals verblijfsrecreatieve voorzieningen kunnen ook een plek krijgen in dit gebied, mits ze uiterst zorgvuldig worden ingepast en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het landschap. Dit geldt ook voor een eventuele uitbreiding van een bestaande camping. In deze zone liggen ook de cultuurhistorische pareltjes van de gemeente: de oude vestingsteden Willemstad en Klundert en de verschillende forten, die eveneens een meer prominente toeristisch recreatieve rol moeten gaan vervullen. De herkenbaarheid, bereikbaarheid en zichtbaarheid van de vestingwerken (inclusief aardkundige elementen, gebouwen en open schoots- en inundatievelden) worden versterkt, zodat ze tezamen ontwikkeld kunnen worden tot een belangrijke toeristische-recreatieve trekpleister.

Zone langs het Hollandsch Diep en Volkerak

De kernen Willemstad, Klundert en Moerdijk zullen profiteren van de recreatieve ontwikkeling; recreatie is en blijft een belangrijke economische drager, die veel potentie heeft voor behoud en versterking van de leefbaarheid. Vestingstad Willemstad is nu al een zeer belangrijke toeristische trekpleister, wat verder wordt versterkt door de ontwikkeling van het havenfront. Ook het waterfront van de plaats Moerdijk krijgt een kwaliteitsimpuls door herstructurering van de haven. Daarbij is voorzien de Roode Vaart in oostelijke richting te verleggen, zodat deze ter hoogte van de kern in het Hollandsch Diep uitmondt. De kern Moerdijk krijgt hierdoor kansen om de recreatieve potentie van de unieke ligging van de plaats te benutten, nabij de watertoegang tot de Biesbosch en de zuidvleugel van de Randstad. Klundert ligt verder van het grote water, maar heeft als fraaie vestingstad potentie om uit te groeien tot een recreatief centrum. Er wordt daarom in Klundert ingezet op de vergroting van het aanbod aan recreatieve voorzieningen, de versterking van de relatie met het Hollandsch Diep en de jachthaven bij Noordschans door onder meer herstel van de oude krekenstructuur en het beter beleefbaar/zichtbaar maken van de vestingwerken.

De recreatieve zone langs het Hollandsch Diep en het Volkerak loopt door in de aangrenzende gemeenten; de gemeente zal daarom inzetten op het samen met buurgemeenten optrekken in vermarkting van de regio en het realiseren van routenetwerken. Dit geldt ook voor de recreatieve zone langs de Mark/Dintel.

Zone langs de Mark/Dintel

De buitendijkse gebieden langs de Mark/Dintel worden beter toegankelijk en beleefbaar gemaakt en de recreatieve waarde wordt versterkt. Het accent zal liggen op kleinschalige recreatieve ingrepen zoals het aanleggen van wandel- en fietspaden en het ontwikkelen van kleinschalige en extensieve recreatieve attracties zoals bijvoorbeeld (kleine) jachthavens. Standdaarbuiten is gelegen aan de Mark. In de huidige situatie ligt de rivier 'verstopt' achter private terreinen en is daardoor onbereikbaar.

De gemeente richt zich (passief) op transformatie van het waterfront van Standdaarbuiten, waarbij het water weer zichtbaar wordt en de ruimtelijke kwaliteit wordt verbeterd. Hier is plek voor kleinschalige recreatieve voorzieningen, zoals horeca. Tevens liggen er tussen de Oude Kerkstraat en de Mark mogelijkheden voor de ontwikkeling van voor het publiek toegankelijke nieuwe landgoederen.

Agrarisch en landschappelijk kerngebied

In het agrarisch en landschappelijk kerngebied staat de landbouw voorop maar wordt tegelijkertijd ingezet op de ontwikkeling van een groenblauw raamwerk van beplante dijken en kreken. Door dit landschap worden netwerken/routes voor fietsen, wandelen en varen gerealiseerd, waarbij vooral een koppeling wordt gezocht met het groenblauwe raamwerk. Ook op de agrarische bedrijven liggen kansen voor recreatieve ontwikkelingen.

Ommetjes vanuit de kernen

Vanuit de kernen die gelegen zijn in het agrarisch kerngebied, maar ook vanuit de andere kernen in de gemeente, worden ommetjes gecreëerd door het buitengebied. De ontwikkeling van nieuwe woonvormen in het buitengebied zoals nieuwe landgoederen, waarbij publieke toegankelijkheid een voor-waarde is, kan hieraan bijdragen.

Intensieve recreatie

Intensieve, 'gebiedsvreemde' vormen van recreatie, die niet goed in te passen zijn in het open landschap van het buitengebied, kunnen een plek krijgen in het zoekgebied voor intensieve recreatie ten noorden van Zevenbergen, in de stedelijke driehoek. Hier is bijvoorbeeld ruimte voor een volwaardige golfbaan.

In Zevenbergen zelf wordt gestreefd naar het terugbrengen van het water in de stad. Door de noodzakelijke aanleg door het rijk van een alternatieve zoetwateraanvoer bij verzilting van het Krammer-Volkerak ligt er een kans om de twee delen van de Roode Vaart, ten zuiden en ten noorden van de kern, weer met elkaar te verbinden door het centrum (zie ook paragraaf 2.3). Dit draagt bij aan de revitalisatie van het centrum. De gemeente wil deze kans graag benutten.

Ten zuiden van Zevenbergen zet de gemeente in op het transformeren van het terrein Huizersdijk-Zuid tot een recreatiegebied naast de reeds aanwezige jachthaven. Hierdoor wordt de relatie met de Mark verbeterd.