Plan: | Steenwijk; Brede School/MFC |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1708.STWbrschmfcgasBP01-VA01 |
Het onderhavige plan is gelegen in het beheergebied van Waterschap Reest en Wieden. Het waterschap is verantwoordelijk voor het watersysteem en het zuiveren van het aangeboden stedelijk afvalwater.
In het kader van artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening ("Het bestuursorgaan dat belast is met de voorbereiding van een bestemmingsplan pleegt daarbij overleg met de besturen van betrokken gemeenten en waterschappen en met die diensten van provincie en rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen die in het plan in het geding zijn.") heeft de gemeente Steenwijkerland op 11 januari 2011 de digitale watertoets doorlopen. In reactie op deze watertoets heeft Waterschap Reest & Wieden 19 januari het watertoetsdocument opgesteld.
In het watertoetsdocument zijn uitgangspunten geformuleerd met betrekking op de onderdelen (grond)wateroverlast, waterkwaliteit en ecologie, riolering en beheer en onderhoud. Hieronder wordt ingegaan op deze uitgangspunten. Daarnaast wordt onder veiligheid ingegaan op het overstromingsrisico, zoals bedoeld in de Omgevingsverordening van Provincie Overijssel.
Veiligheid
Het plangebied bevindt zich in dijkkring 9 (zoals weergegeven in bijlage I van de Waterwet) en kent een gemiddelde overschrijdingskans van 1/1250 jaar. Conform de Risicokaart zal bij een dijkdoorbraak in deze dijkkring het water op deze locatie, vanwege zijn hoge ligging, niet zorgen voor een overstromingsdiepte.
(Grond)wateroverlast
Een van de doelstellingen van het waterschap is om de veerkracht van het watersysteem te vergroten door problemen niet af te wentelen. Hierbij is het uitgangspunt om te ontwerpen op basis van de trits vasthouden, bergen en afvoeren.
De ontwikkeling ligt aan een watergang die rechtstreeks op de boezem loost.
Voor het watersysteem is onder meer het verhard oppervlak van belang. Voor het onderhavige bestemmingsplan geldt dat er een toename is van ca. 4.000 m2verhard oppervlak. Ter compensatie van het versneld afstromen van hemelwater verlangt het waterschap een waterberging van 400 m2. In het plangebied is aan de noordzijde langs de Jan van Riebeeckstraat een berging van circa 5.000 m2gevonden. De huidige watergang blijft hier intact, maar van het aanliggende terrein zal de bovengrond in reliƫf worden afgegraven zodat hier natuurlijke laagtes ontstaan waarin bij veel neerslag het water gebufferd kan worden. Het hemelwater van de nieuwbouw, het schoolplein en de toeleidende wegen wordt rechtstreeks geloosd in deze waterberging.
Het plangebied kent momenteel een drooglegging van circa 0,80 tot 1,40 meter. Het voornemen is om het plan zoveel mogelijk met een gesloten grondbalans te ontwikkelen, hierdoor zal het maaiveld verhoogd worden. De drooglegging zal hierdoor toenemen, waardoor het schoolgebouw probleemloos voorzien kan worden van een kruipruimte.
Waterkwaliteit en ecologie
Het waterschap geeft aan dat in (stads)wateren wordt gestreefd naar een situatie met helder water en een rijke vegetatiestructuur. De bestaande watergang wordt gehandhaafd en valt onder huidige omstandigheden regelmatig droog. De aan te leggen waterberging zal iets hoger liggen dan de huidige watergang en derhalve nog droger zijn. Met het beplantingsplan van de berging zal hiermee rekening gehouden worden. Omdat het hemelwater rechtstreeks op de berging geloosd wordt, zal in het plan geen gebruik gemaakt worden van uitlogende bouwmaterialen.
Riolering
Hemelwater en afvalwater worden gescheiden afgevoerd. Het hemelwater wordt, zoals eerder aangegeven, rechtstreeks geloosd op de berging. Het afvalwater wordt geloosd op het bestaande gemengde riool in de Jan van Riebeeckstraat.
Beheer en onderhoud
De doorstroming en berging mogen door begroeiing niet belemmerd worden en de gemeente zal daarvoor zorgdragen. Het onderhoud zal plaatsvinden vanaf een obstakelvrije ruimte van 3 m in de waterberging. De glooiing in de berging zal derhalve 1:3 of flauwer zijn.
Positief wateradvies
Het waterschap Reest en Wieden heeft in het kader van het overleg inzake het voorontwerpbestemmingsplan een positief wateradvies gegeven.
Conclusie voor het bestemmingsplan
Vanuit het aspect water bestaan er geen belemmeringen ten aanzien van het vaststellen van voorliggend bestemmingsplan.