direct naar inhoud van 6.4 Wijzigingen waterhuishoudkundige situatie
Plan: Buitengebied - Landinrichting Wetering-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1708.BGBWeteringWest-VA01

6.4 Wijzigingen waterhuishoudkundige situatie

Het gebied Wetering West zal worden ingericht als natuurgebied met als nevenfunctie waterberging. In totaal zal 149 ha natte natuur (open water, moeras, half natuurlijk grasland) worden gevormd met de mogelijkheid van 1,0 miljoen m3 (nood)waterberging. Op waterhuishoudkundig gebied zullen de volgende maatregelen worden genomen:

  • Aanleg droge bufferstrook (antimuggen) aan de oostzijde van het plangebied met een brede diepe buffersloot.
  • Aanleg buffersloot met als doel om de effecten van de vernatting in de nieuwe natuur tegen te gaan en de huidige grondwaterstanden ter plaatse van de weg en woningen te handhaven. Het waterpeil in de buffersloot sluit dan ook zoveel mogelijk aan bij de huidige gemeten grondwaterstanden in het gebied. Dit komt neer op een peil van circa NAP -2,20 tot -2,40 m.
  • De sloot wordt door de veenlaag heen gegraven. Hierdoor is beschoeiing of een minder steil talud noodzakelijk. Aangezien er voldoende ruimte is en de aanleg van beschoeiing duurder is dan de aanleg van een talud, wordt ervoor gekozen om een talud van 1:4 aan te brengen.
  • De buffersloot ligt tussen de boezemkade (van het kanaal Wetering) en de peilscheiding (van de nieuwe natuur en de noodwaterberging) en behoudt tijdens waterberging zijn functie (kwelsloot). De buffersloot voert af naar het noorden, naar de hoofdwatergang welke onder de Wetering doorgaat, naar gemaal Weteringen. De buffersloot zal met een syphon onder de inlaatconstructie ten behoeve van de waterberging geleid worden. Bij de in dit plan gehanteerde waterpeilen in de buffersloot is in principe geen inlaat nodig.
  • Het moeras krijgt een flexibel peilbeheer, waarbij zo min mogelijk water wordt ingelaten of uitgemalen.
  • Tijdens waterberging wordt het peil in het bergingsgebied opgezet tot max. NAP -0,63 m.
  • Rondom het dynamisch moeras worden boezemkades aangelegd. De kades krijgen een hoogte van NAP +0,1 m en een talud van 1:3. De externe kades rondom het plangebied krijgen een bovenbreedte van 5 meter.
  • De Rietweg wordt opgehoogd.
  • De waterinlaat voor het dynamisch moeras kan plaatsvinden vanuit het kanaal Wetering (bij de inlaat voor waterberging). Uitlaat vindt plaats via een uitlaat aan de noordzijde op de hoofdwatergang langs richting gemaal Wetering.
  • Voor de in- en uitlaat van water tijdens waterberging zijn verschillende kunstwerken noodzakelijk.