Plan: | Buitengebied - Landinrichting Wetering-West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1708.BGBWeteringWest-VA01 |
Provinciale Staten van Overijssel hebben in hun vergadering van 1 juli 2009 de Omgevingsvisie Overijssel vastgesteld. De visie bevat een beeld op de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving van de provincie. In de visie is geïntegreerd een structuurvisie als bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening, een regionaal waterplan als bedoeld in de Waterwet (en provinciaal waterhuishoudingsplan onder de Wet op de waterhuishouding tot de inwerkingtreding van de Waterwet), een milieubeleidsplan als bedoeld in de Wet milieubeheer, een provinciaal verkeer- en vervoersplan als bedoeld in de Planwet verkeer en vervoer en een bodemvisie in het kader van ILG-afspraak met het Rijk.
In de visie zijn per thema centrale beleidsambities met bijbehorende provinciale doelstellingen (provinciaal belang) geformuleerd. Voor wat betreft het thema natuur is het beleid gericht op behoud en versterking van de rijkdom aan plant- en diersoorten (biodiversiteit). Doelstellingen daarbij zijn een vitaal en samenhangend stelsel van natuurgebieden (EHS, waaronder ecologische verbindingen, Natura 2000) en behoud en versterking van verspreide bos- en natuurwaarden.
De EHS en het omringende landschap vormen de ruggengraat voor het Overijsselse woon- en werklandschap, als bedoeld in de Omgevingsvisie. De EHS vormt samen met het watersysteem het ontwikkelingsperspectief realisatie groene en blauwe hoofdstructuur. Het provinciaal beleid is erop gericht om water en natuur combineren tot een robuust raamwerk met landschappelijke kwaliteit. De nabije omgeving van de EHS biedt kansen voor ontwikkelingen die gebruik weten te maken van de kwaliteiten van de EHS. Met de bedoeling om (draagvlak voor) natuurwaarden te versterken, wordt ruimte gegeven aan functies die hierop aansluiten: landbouwbedrijven die mede gebruik maken van het natuurgebied, knooperven, zorglandgoederen, landschappelijk goed ingeklede recreatiebedrijven, verblijfsrecreatie en waterretentie (voor het opvangen van de effecten van klimaatverandering). Hierdoor ontstaat een ruimtelijke verwevenheid tussen natuur en omgeving.
Realisatie van de EHS - inclusief ecologische en robuuste verbindingen – wordt gezien als een belangrijk instrument voor het behoud van de biodiversiteit, omdat daarmee een (inter)nationaal vitaal en samenhangend stelsel van natuurgebieden tot stand wordt gebracht. De provinciale ambitie is om in 2018 de EHS gerealiseerd te hebben. Dan zijn alle gronden verworven, het gebied ingericht en/of onder beheer gebracht en de gebiedsgerichte aanpak geïmplementeerd. Binnen de grenzen van de EHS worden maatregelen genomen voor de vereiste watercondities.
Het ruimtelijk beleid voor de EHS is gericht op ‘behoud, herstel en ontwikkeling van de wezenlijke kenmerken en waarden’ van de EHS waarbij rekening wordt gehouden met de andere belangen die in het gebied aanwezig zijn. De kernkwaliteiten binnen de EHS zijn natuurkwaliteit, landschappelijke kwaliteiten en beleving van rust. Dat betekent dat er geen ruimte is voor ontwikkelingen die niet passen binnen de doelstelling van de EHS, tenzij er sprake is van een zwaarwegend maatschappelijk belang waaraan niet op een andere manier kan worden voldaan. Daarbij hanteert de provincie de zogenaamde EHS-spelregels: herbegrenzing van de EHS, saldering van negatieve effecten en toepassing van het compensatiebeginsel. Dit ‘nee, tenzij’-principe en de overige spelregels zijn ook verankerd in de provinciale Omgevingsverordening.
Met betrekking tot watersystemen is klimaat is het beleid gericht op watersystemen met goede ecologische en chemische kwaliteit, die voor de lange termijn klimaatbestendig en veilig zijn. Doelstellingen hierbij zijn optimale watercondities (kwaliteit en kwantiteit) voor landbouw, wonen, natuur en landschap, betrouwbare drinkwatervoorziening (kwaliteit en kwantiteit) en voorbereid zijn op langetermijngevolgen van klimaatverandering (veiligheid en droogte).
Voor wat betreft de ondergronden is het beleid gericht op het behoud van balans tussen gebruik en bescherming van de ondergrond. Doelstelling hierbij is het beschermen van intrinsieke bodemeigenschappen en aardkundige en archeologische waarden en een zorgvuldig gebruik van de ondergrond (energie, zoutwinning, opslag, zandwinning, KWO, hoofdtransportleidingen).
Afbeelding 6. Uitsnede Natuurbeleidskaart Omgevingsvisie Overijssel. Het gebied Wetering West is aangegeven als nieuw natuurgebied.
In hun vergadering van 1 juli 2009 hebben Provinciale Staten van Overijssel, náást de Omgevingsvisie, ook de Omgevingsverordening Overijssel 2009 vastgesteld. Deze verordening is een ruimtelijke verordening als bedoeld in artikel 4.1 Wet ruimtelijke ordening, een milieuverordening als bedoeld in artikel 1.2. Wet milieubeheer, een waterverordening als bedoeld in de Waterwet en een verkeersverordening als bedoeld in artikel 57 van de Wegenwet en artikel 2A van de Wegenverkeerswet.
De verordening is een juridisch instrument om de doorwerking van provinciaal beleid af te dwingen. De reikwijdte is beperkt tot die onderdelen van het beleid, waarvoor de inzet van algemene regels noodzakelijk is om provinciale belangen veilig te stellen of om uitvoering te geven aan wettelijke verplichtingen.
Het gebied Wetering West, als onderdeel van het deelgebied Scheerwolde, wordt in het kader van de herinrichting omgevormd tot nieuwe natuur en is al onderdeel van de EHS. De verordening bevat specifieke bepalingen met betrekking tot de bescherming van de EHS in bestemmingsplannen. De op te stellen bestemmingsplannen zullen hieraan moeten voldoen.