direct naar inhoud van 3.2.8 Inzetten op specifieke doelgroepen
Plan: De Wolden Structuurvisie 2030
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1690.SV00001-0402
3.2.8 Inzetten op specifieke doelgroepen

Specifieke aandacht is er voor de doelgroep jongeren tussen 20 en 25 jaar en jonge gezinnen tussen 25 en 35 jaar. Alhoewel er de komende jaren een verlies wordt verwacht van 40% in deze leeftijdscategorie, i het belangrijk voldoende mogelijkheden te creëren, voor deze doelgroep. Voor deze doelgroep worden specifieke woonconcepten uitgewerkt in de woonvisie. Gedacht kan worden aan het verkopen van huurwoningen of het invoeren van het concept 'koopgarant' woningen.

De doelgroep tussen de 40 en 50 jaar zal de komende jaren beperkt toenemen, en hiervoor liggen kansen in het landschappelijke wonen. Deze doelgroep kan de kwaliteit van het buiten-wonen laten toenemen.

De vergrijzing brengt een grotere vraag naar seniorenwoningen met zich mee. In de kerndorpen zet de gemeente in op planmatige ontwikkelingen van seniorenwoningen. Uit marktanalyse blijkt dat er ook vraag is naar seniorenwoningen in de kleine kernen en in het buitengebied. Woningsplitsing is hiervoor al een optie, maar ook voor uitbreidingen van bestaande woningen of het realiseren van meerdere appartementen in vrijkomende agrarische bedrijven wordt beleid ontwikkeld. Landschappelijke inpassing is hierbij een randvoorwaarde.

Mantelzorg

Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. De vraag naar mantelzorg zal de komende jaren alleen maar toenemen. In het kader van mantelzorg kan het voorkomen dat bijvoorbeeld zorgbehoevende ouders tijdelijk bij hun kinderen gaan wonen. Er is dan sprake van tijdelijke bewoning in het kader van mantelzorg . Het kan daarbij gaan om het (tijdelijk) uitbreiden van een woning, het tijdelijk plaatsen van een bijgebouw of woonunit of het benutten van een bestaand bijgebouw als woning voor degene die mantelzorg biedt. De gemeente wil deze vorm van mantelzorg faciliteren waarbij de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit een belangrijke voorwaarde is. In de woonvisie en het bestemmingsplan buitengebied zullen de mogelijkheden voor tijdelijke bewoning in het kader van mantelzorg verder worden uitgewerkt. De tijdelijke bewoning moet worden beëindigd als de behoefte aan mantelzorg is vervallen.