direct naar inhoud van 3.2.2 Uitbreidingsmogelijkheden vijf kerndorpen
Plan: De Wolden Structuurvisie 2030
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1690.SV00001-0402
3.2.2 Uitbreidingsmogelijkheden vijf kerndorpen

De vijf grootste dorpen van de gemeente, die worden gezien als de belangrijkste dorpen van de sociale structuren, worden aangemerkt als kerndorpen. Het gaat hierbij om Zuidwolde, De Wijk, Ruinen, Ruinerwold en Koekange. Bij alle kerndorpen zet de gemeente in op nieuwbouw (het creëren van aanbod) passend bij de aard en schaal van de dorpen.

Voor de uitbreidingen geldt de voorwaarde dat ze passend moeten zijn binnen de landschappelijke kenmerken van de deelgebieden. Indien in of bij de dorpen geen ruimte meer voor uitbreiding is, kan worden ingezet op landschappelijk bouwen in het buitengebied.

De planmatige uitbreidingsrichtingen voor woningbouw in de vijf kerndorpen zijn met sterren op de visie kaart weergegeven.

Zuidwolde

De mogelijke uitbreidingslocaties van Zuidwolde liggen aansluitend aan de bestaande bebouwing, hebben een goede bereikbaarheid en sluiten aan bij landschappelijke, historische bebouwingsstructuur. Op de rug van Zuidwolde, liggen uitbreidingsrichtingen in noordelijke-, zuidelijke- en westelijke richting. De op de visiekaart weergegeven locaties betreffen:

  • westelijke uitbreiding;
  • Middelveen IV
  • Middelveen V
  • Ekelenberg
  • noordelijke uitbreiding.

De westelijke en noordelijke uitbreidingen liggen nabij het dorpscentrum, hebben een goede bereikbaarheid en liggen niet op een es. Voor wat betreft de noordelijke uitbreiding gaat het slechts om zeer beperkte bouwmogelijkheden en is het een locatie voor woningbouw op de langere termijn. Daarbij is een zorgvuldige landschappelijke inpassing een voorwaarde. Bij de verdere uitwerking van de westelijke uitbreidingslocatie zal rekening worden gehouden met landschappelijke, ecologische en recreatieve waarden. Deze zullen zo veel mogelijk worden gehandhaafd en waar mogelijk worden 'geïntegreerd' in het uitbreidingsplan. De zuidelijke uitbreiding betreft het voormalige recreatieterrein de Ekelenberg, waar bouwmogelijkheden zijn.

Een planmatige uitbreiding richting Schottershuizen is ongewenst door het gave landschappelijke karakter van de zandrug waarop Zuidwolde is gebouwd. Hier wordt ingezet op ontwikkeling op basis van landschappelijk bouwen op de rug ten zuiden van Zuidwolde (Ommerweg).

afbeelding "i_NL.IMRO.1690.SV00001-0402_0019.jpg"

Figuur 5: Uitbreidingsrichtingen Zuidwolde

De Wijk
Voor de Wijk wordt een planmatige uitbreiding in zuidelijke en westelijke richting aangegeven. In deze richtingen liggen geen open essen. Bij een zuidelijke uitbreiding moet rekening worden gehouden met het beekdal van de Reest. Het beekdal moet zoveel mogelijk open worden gehouden. In zuidelijke richting ligt een reservering van 60 woningen, deze kan verder worden uitgebreid.

afbeelding "i_NL.IMRO.1690.SV00001-0402_0020.jpg"
Figuur 6: Uitbreidingsrichting de Wijk

Ruinerwold

Ruinerwold kan rondom het centrum uitbreiden. De structuurbepalende elementen waar re-kening mee gehouden moet worden bij het zoeken naar ruimte voor huizen, zijn het open landschap ten noorden van het dorp, de beek ten zuiden (met het dorp Blijdenstein), en de beide linten die door het dorp steken.


De uitbreidingsmogelijkheden zijn:

  • Perenhof (oostelijk)
  • Vondersland (westelijk
  • Zuidelijke uitbreiding
  • Zuidoostelijke uitbreiding


De woningbouw kan beter niet naar het noorden worden ontwikkeld, omdat Ruinerwold hier direct aan een grootschalig open gebied grenst. Tussen de beide linten kan het dorp uitbreiden tot aan de dwarsweg. De uitbreiding in het vierde kwadrant maakt Ruinerwold "af". De uitbreiding naar het zuiden levert een mooi woonklimaat op, hier moet erop geacht worden dat het dorp Blijdenstein een aparte nederzetting blijft, en niet aan Ruinerwold vast groeit.


Langs het lint van de Wolddijk kan verdichting plaatsvinden door middel van het bouwen van incidentele woningen en bedrijven. Er zijn al plannen om de woningbouw in het noordwesten van Ruinerwold uit te breiden. Het bedrijventerrein kan uitgebreid worden richting het westen. Ook hiervoor zijn plannen ontwikkeld en inmiddels deels gerealiseerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1690.SV00001-0402_0021.jpg"

Figuur 7: Indicatieve uitbreidingen Ruinerwold

Ruinen
De uitbreidingsrichtingen van Ruinen zijn gebaseerd op de ligging van het dorp tussen de essen in. De essen, en de beek met het open beekdal zijn hier structuurbepalende elementen waar bij het kiezen van een uitbreidingsrichting rekening mee moet worden gehouden.


De op de visiekaart weergegeven locaties betreffen:

  • Noordharen
  • Neuzendijk
  • Oldenhave bos
  • Ruinen Zuid 3e fase.


Aan de noordkant is ruimte tot aan de weg Noordharen. Aan de zuidkant kan het vierkant worden volgemaakt (Ruinen Zuid 3e fase). Hierbij is de grens van de noordelijk gelegen woonwijk ook de grens van de nieuwe ontwikkeling als het om de afstand tot de beek gaat.


Het bedrijventerrein kan nog iets naar het westen worden uitgebreid, en er zijn plannen voor uitbreiding van de woningbouw in het zuiden, tot aan de es (Oldehave Bos en Neuzendijk).

afbeelding "i_NL.IMRO.1690.SV00001-0402_0022.jpg"

Figuur 8: Indicatieve uitbreidingen Ruinen

Koekange
In de omgeving van Koekange zijn de beek en de linten structuurbepalende elementen. Het hoofdlint, door Koekange heen, kan worden verdicht met individuele woningen of bedrijven. Het dorp Koekange zelf kan naar de noordkant worden uitgebreid, in de oksel van het dorp, of naar de zuidkant (Langedijk).

afbeelding "i_NL.IMRO.1690.SV00001-0402_0023.jpg"
Figuur 9: Indicatieve uitbreidingen Koekange