direct naar inhoud van 4.3 Gemeentelijk niveau
Plan: Industrieterrein Haven Cuijk, Plas 1
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1684.13BPplas1-VA01

4.3 Gemeentelijk niveau

4.3.1 StructuurvisiePlus Land van Cuijk

De StructuurvisiePlus Land van Cuijk is de gezamenlijke visie van de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en St. Hubert, St. Anthonis en de provincie Noord-Brabant op de ruimtelijke ordening in het Land van Cuijk. Deze visie, door de gemeenten vastgesteld in maart 2001, vormt een kader voor sturing van de regionale ruimtelijke ontwikkelingen.

In de StructuurvisiePlus is opgenomen dat de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen gebaseerd is op een kwalitatieve benadering. Bij bedrijfsvestiging dient altijd te worden afgewogen welk terrein-profiel het best past bij het betreffende bedrijf.

Analyse
De ontwikkeling op de noordoever betreft een onderdeel van Smals en is direct gerelateerd aan de ontgrondingen die in het gebied plaatsvinden. De voorgestelde locatie aan een zandwinningsplas en in de nabijheid van de overige bedrijfsdelen van Smals is passend voor op- en overslag en ontwatering van zand en grind.

Conclusie
Het plan past binnen c.q. is niet in strijd met de StructuurvisiePlus Land van Cuijk.

4.3.2 Verordening Kraaijenbergse Plassen

Op de wateren en oevergebieden van de Kraaijenbergse Plassen en de plas Heeswijkse Kampen is de "Verordening Kraaijenbergse Plassen en Heeswijkse Plas 2005 (inclusief 2e wijziging 2009)" van toepassing. Deze verordening stelt onder meer regels ten aanzien van het gebruik van de plassen en oevers voor vaartuigen (type vaartuigen, vaarsnelheden, aanmeerplaatsen, etc.).

Analyse
Bijlage 1 bij de Verordening bevat een kaart waarop de ligging van de jachthaven, de roeivereniging en woonschepen is opgenomen. De ligging van deze objecten is overgenomen in voorliggend bestemmingsplan.

Conclusie
Het plan is in overeenstemming met de Verordening Kraaijenbergse Plassen.

4.3.3 Waterplan

De gemeente Cuijk en haar waterpartners (Waterschap Aa en Maas, provincie Noord-Brabant en waterleidingmaatschappij Brabant Water) hebben een integraal waterplan opgesteld. Het waterplan heeft onder meer als doel duidelijk te maken hoe de waterpartners integraal met water omgaan (referentiekader voor het beleid en de werking van het watersysteem en de waterketen) en integratie van waterthema’s aan het begin van (ruimtelijke) planontwikkeling mogelijk te maken.

Onderhavig plan bevat de ontwikkeling naar een 'stedelijke omgeving'. Voor een stedelijke omgeving geldt het volgende streefbeeld:

  • Nieuwe ontwikkelingen hebben geen nadelige gevolgen voor het watersysteem, en verbeteren het watersysteem en de waterketen waar mogelijk.
  • Al het afvalwater wordt gezuiverd en de zuivering zuivert hoofdzakelijk afvalwater. Regenwater wordt in principe in het watersysteem gehouden.

Het streefbeeld wordt nader vormgegeven in de uitwerking van voorliggend bestemmingsplan. Gezien de ligging van het plangebied in een omgeving met veel oppervlaktewater kan aan het streefbeeld worden voldaan.

4.3.4 Duurzaam bouwen

Duurzaamheid ofwel milieuvriendelijkheid staat bij dit plan hoog in het vaandel. Dit wordt met name ingegeven door de groene en waterrijke omgeving. Dit plan leent zich dan ook bij uitstek voor het toepassen van het principe van duurzaam bouwen. Daarbij dient te worden gedacht aan het zo veel mogelijk toepassen van duurzame materialen en het op een verantwoorde wijze omgaan met energie.

4.3.5 Parkeernota

In de Parkeernota Slim Parkeren 2007 zijn de parkeernormen opgenomen die door de gemeente Cuijk worden gehanteerd. De parkeernormen zijn tevens opgenomen in bijlage 1 van de regels en vormen derhalve een toetsingskader voor omgevingsvergunningen.

4.3.6 Archeologisch beleidsplan Cuijk

De gemeente Cuijk heeft haar eigen archeologiebeleid opgenomen in het Archeologisch beleidsplan Cuijk. Het aspect archeologie is nader beschreven in paragraaf 5.2.1.

4.3.7 Overig gemeentelijk beleid

Het overige gemeentelijke beleid is niet specifiek van toepassing op onderhavig plan.