Plan: | Industrieterrein Haven Cuijk, Plas 1 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1684.13BPplas1-VA01 |
Kaartbijlage 1 en de foto's geven de bestaande toestand van de directe omgeving en het plangebied weer.
plangebied gezien vanaf brug Keersluisweg (oostzijde)
entree jachthaven gezien vanaf Keersluisweg
plangebied gezien vanaf brug Lange Linden (zuidzijde)
zone woonboten en scoutingterrein westzijde
De plas is vanaf het land en vanaf het water goed bereikbaar.
De zuid- en westoever zijn ontsloten vanaf de Lange Linden en de Oostermeerweg. De oostoever is bereikbaar vanaf de Keersluisweg, die met een hoge brug over de vaarroute loopt. De Keersluisweg komt uit op de Hoge Voort, die op de dijk aan de noordzijde van de plas ligt.
Binnen Plas 1 liggen vaarroutes vanaf de Maas en industrieterrein Haven Cuijk naar de overige Kraaijenbergse Plassen en de plas Heeswijkse Kampen. Voor beide vaarroutes geldt een obstakelvrije zone met een breedte van 30 m.
De bestaande functies en bebouwing worden beschreven vanaf de noordzijde van de plas en vervolgens met de klok mee de plas rond.
Noordoever
De noordoever is thans onbebouwd. De zone langs de plas is beplant met opgaand groen/bosschages. Het gedeelte aan de Hoge Voort is in agrarisch gebruik. De zone wordt aan de noordzijde begrensd door de dijk langs de rivier de Maas.
Roeivereniging De Drie Provinciën
Op de kop van de oostoever met de doorvaart naar de haven is sinds 1994 roeivereniging De Drie Provinciën gevestigd. De bestaande voorzieningen omvatten:
Bedrijfsboten
Op het water en aan de oostoever ten noorden van de verenigingsjachthaven (Keersluisweg 5) zijn sinds jaren bedrijfsboten afgemeerd. De functie van deze boten is enerzijds gerelateerd aan de ontgrondingsactiviteiten en anderzijds aan de grindverwerkingsinstallatie op het industrieterrein Haven Cuijk.
De bedrijfsboten zijn tevens bereikbaar via een pad vanaf de Keersluisweg.
Jachthaven
Aan het zuidelijk deel van de oostoever ligt de jachthaven van Watersportvereniging De Kraaijenbergse Plassen. In 1997 hebben de gemeente Cuijk en de watersportvereniging een overeenkomst gesloten ten behoeve van het gebruik van een deel van de oever en plas.
Krachtens deze overeenkomst zijn toegestaan:
De overeenkomst is aangegaan voor een periode van 25 jaar, ingaande 1 januari 1987 en derhalve eindigend op 31 december 2012. De overeenkomst zal voorts verlengd worden voor een volgende periode. De inhoud van deze overeenkomst vormt uitgangspunt voor een positieve regeling van de jachthaven in dit plan.
Woonboten
Aan de oevers van Plas 1 liggen acht woonboten: vijf aan de westoever (zijde Oostermeerweg), twee aan de zuidoostoever (zijde Lange Linden) en één aan de oostoever langs de Keersluisweg. Op de aangrenzende oevers zijn tuintjes ingericht en is er ruimte voor het plaatsen van bergingen.
In planologisch opzicht dient onderscheid te worden gemaakt tussen de woonboten aan de Oostermeerweg en de woonboten aan de Lange Linden. De ligplaatsen aan de Oostermeerweg zijn sinds de jaren '80 van de vorige eeuw aanwezig en zijn zowel in het huidige bestemmingsplan ‘Beerse Overlaat’, als in het voordien geldende bestemmingsplan ‘Kraaijenbergse Plassen’, onder het overgangsrecht gebracht. Het niet kunnen toekennen van een positieve bestemming aan deze vijf woonboten hield verband met de te hoge geluidsbelasting vanwege de autosnelweg A73. In paragraaf 5.1.5 wordt nader ingegaan op de akoestische situatie van de woonboten.
De aan de Lange Linden gelegen woonboten zijn in het vigerende bestemmingsplan ‘Industrieterrein Haven Cuijk’ positief bestemd en in het nieuwe plan zal deze situatie worden gehandhaafd ten behoeve van de thans nog aanwezige twee woonboten.
Scouting
Op de westoever heeft sinds midden jaren tachtig een waterscoutinggroep een locatie in gebruik. Voor de verenigingsruimte zijn twee boten afgemeerd. Daarnaast zijn op de oever beperkte voorzieningen aanwezig zoals een eenvoudig sanitairgebouw (circa 20 m²), een kampvuurplaats en enkele licht- en vlaggenmasten. Naast de verenigingsschepen wordt de oever deels gebruikt als aanmeerplek voor schepen die te gast zijn op en gebruik maken van het scoutingterrein.
Onderwaterdepot
Sinds het begin van de ontgronding van de Kraaijenbergse Plassen werd Plas 1 als onderwaterdepot voor zand en grind gebruikt. Het depot is inmiddels verplaatst naar Plas 4. In Plas 1 wordt geen nieuw depot aangelegd.