Plan: | Nieuw Buinen - Het Nije Daip |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1681.05BP0010-VG01 |
In het plangebied gaat het om herstructurering van een woonwijk. De van belang zijnde beleidskaders, waaronder de "Toekomstvisie Borger-Odoorn", het "Dorpsontwikkelingsprogramma Nieuw-Buinen, Samen werken aan een vitaal dorp" en het "Woonplan". De gemeentelijke beleidskaders worden hierna kort besproken.
De gemeente Borger-Odoorn heeft in 2008 een toekomstvisie vastgesteld, waarin zij haar ambities voor de komende jaren formuleert. De visie brengt haar wensen en belangen voor de lange termijn in beeld en geeft richting aan de toekomstige gewenste ontwikkeling van de gemeente, de afzonderlijke kernen en het buitengebied. Vanuit deze visie worden vervolgens op zorgvuldige wijze onderbouwde keuzes gemaakt voor ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld wonen, werken, voorzieningen, toerisme en natuur.
De toekomstvisie is gebaseerd op het streefbeeld voor de gemeente, waarin onder meer geformuleerd wordt dat Borger-Odoorn een hoogwaardige woongemeente is, waarin de veiligheid en sociale samenhang groot is. Als concreet actiepunt noemt de visie de herstructurering van woningen, ter vergroting van de leefbaarheid. De nieuwbouw vindt daarbij plaats binnen de huidige streekeigen structuren. Daarbij moet rekening gehouden worden met een aantal actuele demografische ontwikkelingen; krimp, huishoudenverdunning en vergrijzing.
Concreet worden voor 'wonen' de volgende aandachtspunten genoemd:
De Toekomstvisie Borger-Odoorn is een belangrijke basis geweest voor het Dorpsontwikkelingsprogramma Nieuw-Buinen en de visie voor het plangebied.
De gemeente Borger-Odoorn en wooncorporatie Lefier hebben in 2009 een DorpsOntwikkelings-Programma (DOP) opgesteld. In dit DOP worden logische verbindingen gelegd tussen de projecten en ontwikkelingen in Nieuw-Buinen. Het DOP vormt daarmee de paraplu voor alle verbeteringen in Nieuw-Buinen.
Lefier en de gemeente hebben voor het DOP een looptijd van ongeveer tien jaar (2010-2020) voor ogen. Het DOP bestaat uit verschillende programmalijnen. In het uitvoeringsprogramma worden de programmalijnen nader uitgewerkt in korte-, middellange- en langetermijnacties.
Het plangebied is in het Dorpsontwikkelingsprogramma aangewezen als gebied waar maatregelen nodig zijn. Vanwege de noodzaak van het opknappen van dit gebied, is besloten in het najaar van 2009 te starten met de planontwikkeling. Het DOP vormt een belangrijke basis voor de visie die ten grondslag ligt aan dit bestemmingsplan.
Voor de gemeente Borger-Odoorn is het Woonplan een belangrijk beleidsdocument. Het geeft richting aan de ontwikkeling van de gemeente, door hiervoor belangrijke handvatten te bieden. Het geeft een kwalitatieve en kwantitatieve inkleuring aan de woningbouwontwikkeling in de gemeente.
In het woonplan is per kerncluster een woonprogramma gegeven, zo ook voor het kerncluster Nieuw-Buinen. Dit is een kerncluster dat getypeerd wordt als een cluster van veendorpen.
Concreet wordt het gebied rond de Chrysantstraat en Linnaeuslaan aangegeven als herstructureringsgebied. Dit heeft zowel betrekking op het sociale klimaat als op het gebied van de huisvesting. In de afgelopen jaren zijn al veel maatregelen getroffen om de leefbaarheid te verbeteren. Dit is voortgezet in een convenant tussen de gemeente, Lefier en de politie waarin richtlijnen voor woningtoewijzing zijn vastgelegd. Verder is aangegeven dat Lefier woningen wil slopen en vervangen door een mix van huur- en koopwoningen. Het woonplan is daarmee ook een belangrijke basis geweest voor het Dorpsontwikkelingsprogramma Nieuw-Buinen en de visie voor het plangebied.