Plan: | Nieuw Buinen - Het Nije Daip |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1681.05BP0010-VG01 |
Al meerdere jaren wordt gesproken over een herstructurering van Nieuw-Buinen. De aanleiding daarvoor is niet alleen stedenbouwkundig en bouwtechnisch kwaliteit, maar ook de sociaal-maatschappelijke en sociaal-economische situatie. De gemeenteraad heeft het "Dorpsontwikkelingsprogramma Nieuw-Buinen, Samen werken aan een vitaal dorp" vastgesteld, waarin de nodige maatregelen opgenomen zijn. Een van de projecten die genoemd wordt is 't Nije Daip.
In een samenwerkingsverband tussen de gemeente Borger-Odoorn, dorpsontwikkeling Nieuw-Buinen en Lefier ZuidoostDrenthe is een visie opgesteld voor de herstructurering van het plangebied van dit bestemmingsplan. Deze is toegevoegd in de bijlagen bij deze toelichting. Deze visie is de belangrijkste basis voor de ruimtelijke uitgangspunten van dit bestemmingsplan. De van belang zijnde elementen uit de visie worden hierna kort weergegeven.
In het plangebied vindt een herstructurering plaats, die globaal bestaat uit de aanleg van 't Nije Daip, de sloop en nieuwbouw van woningen en de renovatie van bestaande woningen.
De hoofdfunctie van het plangebied blijft na de herstructurering 'wonen'. Bij de vervangende nieuwbouw wordt geanticipeerd op een afname van de bevolking; er worden 89 woningen gesloopt en 32 toegevoegd. Na de herstructurering van 't Nije Daip heeft het plangebied maximaal 170 woningen. Bovendien kan bij de herstructurering meer variatie in woningtypen worden aangebracht. Dus naast de rijenwoningen ook vrijstaande en/of twee-onder-één kap woningen en eventueel appartementengebouwen.
Het openbare gebied (groen, water en infrastructuur) moet meer en anders gebruikt worden dan in de huidige situatie het geval is. Daarvoor is een verandering van de ruimtelijke structuur nodig. In de volgende paragraaf wordt dit nader toegelicht.
In het plangebied zijn ruimtelijke knelpunten bij de woningen en woonomgeving onderkend. Daarbij gaat het om de volgende:
Hierop volgend zijn wensbeelden genoemd, die vertaald zijn in een schetsplan (in de visie in de bijlagen). Het meest in het oog springende aspect van het schetsplan is de nieuw te graven watergang 't Nije Daip. Deze vormt de nieuwe ruggengraat voor de woonbuurt, waardoor de oriëntatie in de buurt duidelijker wordt. Bovendien wordt met het nieuwe water en groen ruimte in de woonomgeving gebracht.
De bestaande en nieuwe woningen rond 't Daip zijn op de watergang gericht. Bij de oostelijke bebouwingswand gaat het hoofdzakelijk om bestaande woningen aan de Chrysantstraat en Linnaeuslaan. Aan de westelijke zijde van de watergang gaat het om nieuwe woningen of woningen waarvan de gevelsituatie gewijzigd wordt. Bij deze laatste woningen worden de achtergevels aan de waterzijde gewijzigd naar voorgevels. De kleinere achtertuinen worden daarmee voortuinen en de grotere voortuinen daarmee achtertuinen.
Het bebouwingslint langs de waterzijde heeft een verspringende gevellijn. De bestaande woningen staan verder van het water af, de nieuwe woningen komen dichter bij de waterzijde. Het bebouwingsbeeld wordt hiermee gevarieerd. Langs de woningen aan de westzijde van 't Daip komt een nieuwe woonstraat, waardoor alle woningen bereikbaar worden met de auto.
Voor de voormalige schoollocatie zijn meerder invullingsvarianten bedacht. Het kan daarbij gaan om een eenvoudige invulling met grondgebonden woningen. Het is echter ook mogelijk om het gebied een bijzondere invulling te geven met groen, water en één (appartementen)gebouw. Bij een mogelijk appartementengebouw gaat het om een gebouw van maximaal vier bouwlagen.
In alle gevallen geldt dat de woningbouw afgestemd wordt op het ruimtelijk beeld van de omgeving, maar wel voldoet aan de meest recente bouwregelgeving. Dit betekent dat de grondgebonden woningen bestaan uit (maximaal) drie bouwlagen. Een uitvoering met een kap of een plat dak is beide toegestaan.