Plan: | Fruitteeltbedrijf Wellandweg-Kooijmansweg Noordwelle |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1676.00086BpGhp-vast |
Verspreid in het buitengebied liggen met regelmaat agrarische bedrijven. Deze clusters van woonboerderijen met agrarische bedrijfsbebouwing zijn goed zichtbaar in het overwegend open landschap, ondanks de bomenrij waarmee de meeste bedrijven zijn omzoomd. Op Schouwen-Duiveland komen alleen nog boerderijen voor van het type Zeeuwse Schuur. Dit boerderijtype bestaat uit een gescheiden woning en bedrijfsgedeelte.
De invoeging van een nieuw volume in het landschap moet een vanzelfsprekende plaats krijgen in het landschap. Van belang daarbij is vanuit welke locatie het complex kan worden waargenomen. Bestaande orïentatiemogelijkheden en zichtassen dienen zoveel mogelijk gerespecteerd te worden. Hierdoor wordt de bebouwing geen incident in het landschap, maar kan het door zich naar het aanwezige ruimtelijke patroon te voegen een meerwaarde zijn voor de bestaande ruimtelijke structuur. Zonder de agrarische groeimogelijkheden in de weg te staan is het dus belangrijk te streven naar een zorgvuldige inpassing van de nieuwe bebouwing in de landschappelijke en cultuurhistorische omgeving.
Het open polderlandschap van Schouwen laat zich typeren als grootschalige open gebieden grenzend aan kernen (o.a. Noordwelle) waardoor er veelal sprake is van (lange en brede) zichtlijnen op historisch waardevolle kernen. De kern Noordwelle is daarnaast zeer kenmerkend voor het polderlandschap. Het landschap heeft het vermogen om veranderingen op te nemen, zonder dat het landschap daardoor direct sterk verandert. Met behoud van het karakter van het gebied op hoofdlijnen biedt het landschap de nodige ontwikkelruimte.
In het gemeentelijk beleidskader is nader ingegaan op het Landschappelijk Raamwerk.
In het plangebied komen geen natuurwaarden voor, het gebied is al geruime tijd in gebruik als agrarisch perceel. Het hele perceel bestaat volledig uit akkerland zonder groenstructuren of waterberging. Met de uitvoering van dit bestemmingsplan worden er houtsingels, vogelbosjes en een geschikt biotoop voor vlinders, bijen en hommels gecreëerd. Om de wateroverlast te voorkomen worden er twee waterpartijen aangelegd.
In paragraaf 5.8 wordt uitgebreid aandacht besteed aan de aspect water in de vorm van de watertabel.
In de nabijheid van het plangebied is de Recreatieverdeelweg (provincie Zeeland) gelegen. Via de rotonde is het mogelijk om op de Wellandweg te komen, dit is de toegang tot het plangebied. De Kooijmansweg is een langzaamverkeersroute, op deze weg worden geen nieuwe ontsluitingen gerealiseerd. Figuur 9 hieronder laat de verschillende wegen in de nabijheid van het plangebied zien.
Figuur 9 wegenkaart plangebied (Bron: Google maps 2012)
In het plangebied liggen geen planologisch relevante kabels en leidingen.
Voor wat betreft het onderdeel sociale veiligheid zijn er geen relevante onderdelen.