Plan: | Kleine Hoeven 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1667.BPBkh0036-VAST |
Algemeen
De toekomstige ecologische structuur op en aan de rand van het bedrijventerrein Kleine Hoeven zorgt voor een potentieel aantrekkelijk vestigingsmilieu voor de te vestigen bedrijven en een duurzame afronding van de verstedelijking. Tegelijkertijd worden verbindingen gelegd met reeds aanwezige natuurwaarden in de omgeving van het nieuwe bedrijventerrein (EHS). Hierdoor ontstaan in ecologisch, recreatief, landschappelijk en hydrologisch opzicht duurzame aan elkaar gekoppelde structuren.
De ecologische structuur is zodanig vormgegeven dat ecologische potenties in het gebied optimaal worden benut en de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. Dit betekent dat een koppeling wordt gelegd tussen de ecologische structuur en andere structuren op het bedrijventerrein: de landschappelijke structuur, de stedenbouwkundige structuur, de ontsluitingsstructuur, het watersysteem en de recreatieve structuur.
Voor de nieuwe ecologische en groenstructuur in het plangebied kan een aantal elementen worden onderscheiden. Deze zijn in het navolgende omschreven (zie ook figuur 5.12).
De groene invulling van de centrale ontsluitingsweg van west naar oost (Hofstede)
De centrale ontsluitingsweg van west naar oost in het plangebied krijgt een groene invulling. De breedte van de groenzone is in totaal 30 meter, waarvan 11 meter de centrale, groene as vormt. De 'groene zone' vormt in landschapsecologisch opzicht een 'groene' verbinding tussen de bestaande bospercelen, de Raamsloop aan de oostelijke rand van het gebied en de Rouwenbogtloop in het westen. Naast droge worden ten dele ook meer vochtige milieus ontwikkeld. Deze meer vochtige milieus zullen ontstaan doordat de Groene zone wordt ingezet voor de infiltratie/opvang van neerslag. De 'groene zone' is een geschikt biotoop voor o.a. dagvlinders (vochtig tot droog milieu) en (kleine) zoogdieren (incl. vleermuizen).
De Rouwenbogtloop
Op dit moment zijn de gronden buiten het plangebied grenzend aan de Rouwenbogtloop intensief in gebruik bij de landbouw en is er sprake van een relatief diep ingesneden waterloop ter plaatse van het plangebied van het bedrijventerrein. Er zijn geen belangwekkende natuurwaarden aanwezig. Waterschap, gemeente en provincie geven in hun beleid geen prioriteit aan het gebied (waterplan, StructuurvisiePlus, geen EHS, geen locatie voor waterberging e.d.). Daarnaast is geen aansluiting (geen EHS, natuurontwikkelingsgebied of EVZ) voorzien van dit gebied richting het noorden (dal van de Rouwenbogtloop). Er is dus sprake van een geïsoleerde situatie. Gezien de beleidsmatig geringe prioriteit worden er in de autonome situatie geen investeringen verwacht die de natuur- en landschapskwaliteit zullen versterken.
Echter, vanuit de potenties van dit gebied (o.a. lokale kwel) en vanuit de visie van de gemeente om het bedrijventerrein als integrale gebiedsontwikkeling (bedrijven, natuur en herstructurering De Hoeven) te ontwikkelen is toch gezocht naar een combinatie van bedrijventerrein, waterberging en natuurontwikkeling.
De Rouwenbogtloop wordt als ecologische verbindingzone (gemiddelde breedte circa 50 meter) ingericht met een halfbeschaduwde licht slingerende bovenloop. Hierdoor zal ontwikkeling van nieuwe natuurwaarden kunnen plaatsvinden. Het gebied kan worden gezien als een stapsteen tussen de RNLE Peelse, Kroonvense en Cartierheide bovenstrooms en de benedenstrooms gelegen beekdalen van de Rouwenbogtloop en Raamsloop.
De beek vervult een belangrijke functie voor stromingminnende fauna zoals het Bermpje en de Weidebeekjuffer. In het beekdal ziet men bloemrijke, matig voedselrijke graslanden en ruigten. Planten als Veldrus, Blauwe knoop, Zwarte zegge, Scherpe boterbloem, Pinksterbloem en Egelboterbloem kleuren het landschap. Dagvlinders als Oranjetipje, Bruin zandoogje en Hooibeestje profiteren van de bloemrijke vegetaties.
In de ecologische verbindingzone zijn natuurlijke, goed gestructureerde laagtes en poelen aanwezig. Deze poelen worden bevolkt door ondermeer Kleine watersalamander en Gewone pad. Ze worden zo vormgegeven dat ze op termijn ook door Poelkikker en Heikikker gekoloniseerd kunnen worden. Ook libellen als Gewone oeverlibel, Platbuik, Smaragdlibel kunnen hier verwacht worden. Mogelijk kan de zeldzamere Koraaljuffer zich hier ook vestigen. Ook de waterpartijen, aangelegd voor waterberging, vormen geschikte leefgebieden voor diverse soorten libellen en amfibieën.
Dwars op de waterloop ligt een brede houtsingel. Deze singel kent een gevarieerde boom- en struiklaag (eik, els, vuilboom, lijsterbes e.d.) en vormt een geschikte zone voor dagvlinders als Landkaartje, Bont zandoogje en Koevinkje en broedvogels als Grasmus, Roodborsttapuit en Geelgors.
Tot slot bestaat er de mogelijkheid om zo vanuit het werk en Reusel een 'rondje om' te maken door het beekdal. Vanaf het fietspad heb je een mooi overzicht op het natuurgebied.
De voorgenomen ontwikkeling van de Rouwenbogtloop als ecologische verbindingszone kan worden gezien als een zeer waardevolle aanvulling op het vigerende beleid en de daarvoor beschikbare middelen. Immers, aan de Rouwenbogtloop is een geringe beleidsmatige prioriteit toegekend. Dit betekent dat investeringen achterwege zullen blijven en de bestaande situatie waarbij belangwekkende natuurwaarden ontbreken, blijft voortbestaan. De ontwikkeling van bedrijventerrein Kleine Hoeven biedt die kans voor natuurontwikkeling nu juist wel. De voorgestelde natuurontwikkeling van de Rouwenbogtloop en de Raamsloop is een logische stap in het kader van het natuur- en landschapsbeleid van de gemeente Reusel-De Mierden.
De inrichting van de Rouwenbogtloopt vloeit voort uit de invulling die de gemeente in het kader van het toen geldende Rood met Groen-beleid heeft gegeven. Hierbij heeft de gemeente ook extra landbouwgronden omgezet in natuur. Deze voorgestelde Rood met Groen-invulling wordt gehandhaafd. Hiermee is op voldoende wijze toepassing gegeven aan hoofdstuk van de Verordening ruimte en dan vooral aan artikel 2.1.
Figuur 5.12: Gereserveerde gronden voorheen geldend Rood met Groen-beleid
Figuur 5.13: Ecologische en groenstructuur
Bestaande bospercelen in of aan de rand van het plangebied
De bestaande bospercelen worden thans gekenmerkt door (monotoon) naaldbos en deels loofhout/loofbomen. De overgang naar het agrarisch gebied is abrupt. In het kader van de ontwikkeling van bedrijventerrein Kleine Hoeven is het voorstel om de randen van deze bospercelen om te vormen tot gevarieerde zomen. Bij voorkeur wordt het bos omgevormd naar natuurbos: voornamelijk loofbomen met een enkele naaldboom, open plekken en struweel. Het omgevormde bos biedt een geschikt leefmilieu voor bosvogels en (kleine) zoogdieren en sluit aan op de landschappelijke open zone en de ecologisch in te richten Raamsloop.
De Raamsloop
De Raamsloop is van groot belang in de afronding van de duurzame open zone tussen het nieuwe bedrijventerrein Kleine Hoeven en het bestaande bedrijventerrein De Sleutel. De gemeente Reusel-De Mierden en Waterschap De Dommel hebben in hun gezamenlijk waterplan opgenomen om in de periode 2006 - 2008 10 hectare van het beekdal van de Raamsloop (her)in te richten en één blauwe knoop te realiseren. Vervolgens zal in periode 2008 - 2012 nog eens 10 hectare van het beekdal worden (her)ingericht en worden nog eens vier blauwe knopen (circa 60 ha) gerealiseerd. De herinrichting is reeds in uitvoering.