Plan: | Kleine Hoeven 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1667.BPBkh0036-VAST |
Nieuwe duurzame begrenzing
Het plangebied ligt in het buitengebied tussen de kern Reusel en het bedrijventerrein "De Sleutel" van de gemeente Bladel. Van oudsher vormen de beekdalen van de Rouwenbogtloop en de Raamsloop de begrenzing van de beide kernen en een waarborg voor de landschappelijke openheid tussen beide kernen. Door de ontwikkeling van bedrijventerrein De Sleutel (oostzijde) en de intensivering van de lintbebouwing aan de N284 (westzijde) zijn beide beekdalen hun begrenzende functie kwijtgeraakt. Het handhaven van de openheid tussen beide kernen is nog steeds gewenst. Nieuwe grenzen moeten worden gedefinieerd om deze openheid te kunnen garanderen (zie figuur 4.1).
De oostelijke begrenzing van deze duurzame open zone zal worden gevormd door de nieuwe loop van de Raamsloop. De Raamsloop zal tot aan de zuidzijde van het bestaande bedrijventerrein De Sleutel de huidige loop annex natuurontwikkelingsgebied blijven volgen. Vervolgens loopt de beek langs de zuidzijde van het bedrijventerrein over de reeds gerealiseerde plasberm. Vanaf de aanwezige houtwal zal de Raamsloop weer in noordelijke richting stromen (langs de westzijde van het bedrijventerrein De Sleutel). In de toekomst zal de Raamsloop via een ecoduiker aansluiten op de geplande nieuwe ecologische verbindingszone ten noorden van de provinciale weg N284.
De westgrens van de duurzame open zone zal in samenhang met de ontwikkeling van het bedrijventerrein Kleine Hoeven vorm krijgen. De bestaande bosgebieden zullen onderdeel gaan uitmaken van deze nieuwe westelijke begrenzing.
Figuur 4.1: Open zone Reusel - Bladel (huidige en toekomstige situatie)
Rouwenbogtloop als ecologische structuur
De Rouwenbogtloop is een gegraven bovenloop die zorgdroeg voor de ontwatering van diverse weijers of vennen bovenstrooms. De Rouwenbogtloop zelf is niet aangemerkt als EHS, maar wel als groenblauwe mantel en als zoekgebied voor behoud en herstel van watersystemen. De huidige natuurwaarden zijn gering door het intensieve grondgebruik. De reden voor de status is de abiotische potenties gekoppeld aan de variatie in bodem (o.a. door de ondiepe leemlagen), de beek en de relatief hoge grondwaterstand en of uittredend grondwater (kwel) in het beekdal.
De landschapsecologische relaties tussen het plangebied en zijn omgeving bestaat er uit dat het de ecologische schakel vormt tussen de bossen, heide en vennengebieden van de Peelsche en Kroonvensche Heide. In deze overwegend soortenarme naaldbossen bevinden zich enkele waardevolle voedselarme vennen en heiderestantjes. Enkele specifieke soorten gekoppeld aan wateren en grazige vegetaties (o.a. heide, grasland) zullen profiteren van natuurontwikkeling in het plangebied en vice versa. Benedenstrooms gaat de Rouwenbogtloop over in de Raamsloop. Hier liggen enkele broekbosjes en extensief beheerde graslanden, waarvan de natuurkwaliteit in de nabije toekomst zich zal uitbreiden in het kader van natuurontwikkeling- en beheer. Het gaat daarbij voornamelijk om amfibieƫn, planten en libellen.
Bij de ontwikkeling van bedrijventerrein Kleine Hoeven wordt voor de waterloop Rouwenbogtloop ingezet op een gecombineerde ontwikkeling van natuur en bedrijventerrein. De Rouwenbogtloop is als ecologische verbindingszone ingericht. Direct ten oosten hiervan zal een gebied met afwisselend bedrijfsbebouwing, waterberging en groene zomen worden ontwikkeld.
De te ontwikkelen ecologische verbindingszone van de Rouwenbogtloop zal de natuurkerngebieden in het zuiden en het natuurkerngebied/ecologische verbindingszone ten noorden van de N284 (Rouwenbogtloop en Raamsloop) verbinden. Daarnaast zal deze zone een functie vervullen in de afronding van het bedrijventerrein en als uitloopgebied van de woonwijk Haverekkers.
Positie bedrijventerrein Kleine Hoeven
Het nieuwe bedrijventerrein zal, zoals eerder in deze paragraaf is vermeld, zorg dragen voor een duurzame afronding van de verstedelijking van Reusel en een waarborg bieden voor de instandhouding van de landschappelijke openheid tussen Reusel en Bladel. Immers de bestaande grenzen van de open zone worden bij de ontwikkeling van bedrijventerrein Kleine Hoeven gerespecteerd en zelfs versterkt. Zo zullen de bestaande bosgebieden de groene stops vormen van de ontwikkeling van bedrijventerrein Kleine Hoeven en zal aan de oostzijde de overgang van bedrijventerrein De Sleutel naar de open zone een goede landschappelijke inpassing krijgen door de nieuwe loop van de Raamsloop. Deze duurzame afronding is in overeenstemming met het beleid van het Regionaal Structuurplan regio Eindhoven.
De duurzame afronding van de verstedelijking krijgt verder vorm door de inrichting van de Rouwenbogtloop als ecologische verbindingszone en de versterking van de hoofdstructuur van het gebied: aanleg van waterpartijen met gradiƫntrijke milieus (drassige laagtes en ruigtes), groenranden en aanbrengen van laanbeplanting in combinatie met rode elementen (de bedrijfspanden).
Figuur 4.2: Verankering bedrijventerrein in het omliggende landschap
De te ontwikkelen ecologische verbindingszone van de Rouwenbogtloop zal de overgang vormen tussen de bestaande kern van Reusel (woongebied Haverekkers) in het westen en het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein Kleine Hoeven in het oosten. Daarnaast ondergaat de niet afgeronde en onduidelijke rand van de bestaande kern aan de zuidzijde van de Wilhelminalaan, tussen de weg Haverekker en de Hamelendijk een verbetering in kwaliteit en eenduidigheid.
In het noorden zal bedrijventerrein Kleine Hoeven worden begrensd door de provinciale weg N284 en de aanwezige bebouwing langs de zuidzijde van de N284. De bestaande bebouwing vormt op dit moment geen duidelijke eenheid door de combinatie van woningen en bedrijfsgebouwen en de diversiteit aan bouwvormen en opstalgroottes. De benodigde renovatie van een aantal opstallen versterkt het diffuse en rommelige beeld. De ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein zal een kwaliteitsimpuls bij de bestaande bebouwing te weeg dienen te brengen. Voor de eigenaren en/of gebruikers van deze bebouwing biedt de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein namelijk kansen voor herontwikkeling en een verbetering van de ontsluitingsmogelijkheden.
Duurzaam watersysteem
Voor bedrijventerrein Kleine Hoeven geldt dat het bestaande watersysteem gehandhaafd moet blijven en, indien mogelijk, het natuurlijk watersysteem moet worden hersteld. Daarom zal worden ingezet op een gecombineerde ontwikkeling van bedrijventerrein en natuur. Daarbij wordt gestreefd naar versterking van het natuurlijke watersysteem en toename van de ondiepe kwel. Dit kwelwater vormt de basis voor de gewenste ecologische verbindingszone van de Rouwenbogtloop. Hierbij wordt bovendien ruimte gezocht voor de realisatie van een natuurlijk(er) en veerkrachtig beeksysteem. 'Veerkrachtig' betekent dat tijdens hevige neerslag en piekafvoeren in de beek, waterberging kan plaatsvinden in de beekdalzone doordat delen van het beekdal vanuit de waterloop kunnen overstromen.
Verder geldt als doelstelling van het duurzaam stedelijk watersysteem dat versnelde afvoer van schoon regenwater moet worden voorkomen door waterconservering. Ook zal de afvoer van schoon regenwater naar de RWZI moeten worden beperkt door afkoppeling, infiltratie en vertraagde afvoer naar de Rouwenbogtloop. Tenslotte is het streven gericht op het waar mogelijk beperken van het gebruik van drinkwater voor laagwaardige toepassingen door benutting van regenwater en gebruik als proceswater.
Samenvattend kan worden gesteld dat op het Bedrijventerrein Kleine Hoeven sprake zal zijn van een duurzaam stedelijk watersysteem waarbij de randvoorwaarden worden bepaald door het natuurlijk watersysteem.
Om deze doelstellingen te kunnen realiseren zijn bij het ontwerp van het watersysteem in overleg met het waterschap de ontwerprichtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen zijn beschreven in paragraaf 5.7 van deze toelichting, samen met de beschrijving van het duurzaam watersysteem op Bedrijventerrein Kleine Hoeven.