direct naar inhoud van 3.5 Landschap
Plan: Kleine Hoeven 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1667.BPBkh0036-VAST

3.5 Landschap

Historisch landschap

Het oorspronkelijke landschap van Reusel bestaat uit lokale zandruggen, doorsneden met voornamelijk zuid-noord stromende waterlopen. In het zuiden overheersen de natte heide, de venen (Moeren) en een aantal vennen (De Bont, 1989).  

Rond 1900 is het plangebied, volgens de historische kaart uit 1901, (Robas, 1991) (zie figuur 3.4) grotendeels in gebruik als akkerland. Het gaat daarbij om de zogenaamde bolle akkers (ten noorden en zuiden van de Hoeven). Dit gebied is relatief kleinschalig en er komen reeds kleine bewoningsconcentraties voor.

Ten zuiden hiervan begint het voormalige grootschalige heidegebied. In 1900 was al een groot deel hiervan ontgonnen (en in agrarisch gebruik genomen of bebost). De grootschalige (heide)ontginningen liggen ten zuiden van de Kleine Hoeven. Het gebied ten westen van de Hamelendijk (deelgebied I) was in gebruik als nat grasland met sloten (typische beekdalverkaveling).

De waterloop (Rouwense bogt) komt volgens deze kaart overeen met de huidige waterloop. Op de kaart zijn enkele wegen/paden te onderscheiden. Deze zijn inmiddels verdwenen.

Figuur 3.4: Historische kaart

afbeelding "i_NL.IMRO.1667.BPBkh0036-VAST_0010.png"
Ruimtelijk structuurbeeld

De kern Reusel en de omgeving hebben de voor de Kempen kenmerkende noord-zuidstructuur. De beken (Raamsloop, Rouwenbogtloop, Hoevensche Loopje en Belevensche Loop) zijn hierin structurerende elementen. Tussen de beekdalen liggen de jongere ontginningen (voormalige woeste gronden) en de oude bouwlandcomplexen. De oude bouwlandcomplexen liggen rond de bebouwingskern van Reusel, veelal in de vorm van nog herkenbare bolle akkers. De bolle akkers aan de oostzijde van Reusel hebben alleen ten noorden van de provinciale weg hun landschappelijke waarde behouden. Door intensieve bebouwing, grondwerken en ruilverkavelingen is de landschappelijke waarde van het gedeelte ten zuiden van de provinciale weg beperkt (zie figuur 3.5).

Figuur 3.5: Ruimtelijke karakteristiek

afbeelding "i_NL.IMRO.1667.BPBkh0036-VAST_0011.png"

Huidige landschapstypen

In de huidige situatie is een aantal karakteristieke verschillen in landschap nog zichtbaar (zie figuur 3.6). Hoewel de akkercomplexen nauwelijks meer herkenbaar zijn, is het gebied tussen de N284 en de Kleine Hoeven nog steeds kleinschalig en kent het veel bebouwing.

Figuur 3.6: Landschapstypen

afbeelding "i_NL.IMRO.1667.BPBkh0036-VAST_0012.jpg"

Ten zuidoosten van de Kleine Hoeven begint het grootschalige open landschap. De bosgebieden aan de oostkant van het plangebied fungeren als overgang tussen beide landschappen. Kenmerkend voor de grootschalige heideontginningen zijn de rechte wegen met laanbeplanting. Het beekdal van de Rouwenbogtloop is nauwelijks meer herkenbaar in het landschap.

Landschapsplan

In februari 2008 is het 'Landschapsplan BT Kleine Hoeven' opgesteld. Dit plan geeft inzicht in de wijze waarop in de toekomst het bedrijventerrein in zijn omgeving zal worden ingepast. Gezien de specifieke ligging van het toekomstige bedrijventerrein streeft de gemeente een zorgvuldige landschappelijke inpassing na. Daarbij dient nadrukkelijk ingespeeld te worden op de directe omgeving van het terrein en op de verschillende gebiedskenmerken, die zich langs de grenzen van het bedrijventerrein voordoen. Het landschapsplan geeft bouwstenen en maatregelen per deelgebied, die worden geprioriteerd voor de korte en lange termijn.