direct naar inhoud van 3.4 Natuur
Plan: Kleine Hoeven 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1667.BPBkh0036-VAST

3.4 Natuur

In 2004 is door Grontmij de 'Scan Natuur- en soortenbeleid Bedrijventerrein Kleine Hoeven' opgesteld. In 2005 is door Adviesbureau Mertens de inventarisatie "Vleermuizen en vissen in het plangebied bedrijventerrein Kleine Hoeven te Reusel" uitgevoerd. Met het oog op veranderende wet- en regelgeving is in maart 2012 de actualiteit van de natuurwaarden gecontroleerd in het kader van voorliggend reparatieplan ("Actualisatie scan natuurwaarden").

Gewijzigd toetsingskader

Er zijn geen wijzigingen ten aanzien van de Boswet en de Natuurbeschermingswet vastgesteld. Het plangebied ligt buiten Natura2000 gebieden. Van een externe werking van effecten op Natura2000 gebieden vanuit het plangebied is geen sprake.

Sinds september 2009 beoordeelt het ministerie van EL&I (voormalig min. LNV) een ontheffingsaanvraag van de Flora- en faunawet op basis van functieverlies. In aanmerking komen soorten voor een ontheffing als ondanks (vooraf uitgevoerde) maatregelen de soort toch aangetast wordt. Uiteraard moet dan nu ook een in de wet genoemd belang aanwezig zijn. Daarbij is gekomen dat het aantal vogels met vaste rust- en verblijfplaatsen sinds 2009 is uitgebreid.

Dit houdt in dat de nestplaatsen van deze vogels ook buiten het broedseizoen zijn beschermd. Een belangrijk soort, waarvoor vanaf september 2009 een jaarrond bescherming van verblijfplaats met bijbehorend leefgebied geldt, is de Huismus. Daarnaast geldt eenzelfde beschermingsregime voor enkele roofvogels en uilen.

Aanwezige natuurwaarden en beschermde soorten

Flora

De bevindingen met betrekking tot aanwezigheid van beschermde flora in het locatieonderzoek uit 2004 zijn nog vigerend. Gelet op de sterk gecultiveerde inrichting van het plangebied, kan de aanwezigheid van beschermde flora worden uitgesloten.

Broedvogels

Uit de bestaande gegevens van de provincie Noord-Brabant blijkt dat binnen het plangebied waarnemingen bekend zijn van Steenuil en Ransuil. Vaste rust- en verblijfplaatsen van deze beide soorten zijn, evenals het bijbehorend leefgebied, sinds de wetswijziging in 2009 jaarrond beschermd. De bestaande bebouwing en bomenrijen in het noordwesten van het plangebied bieden geschikte verblijfplaatsen voor beide soorten. De huidige erfbeplanting, tuininrichting en het kleinschalige karakter rondom de bebouwing bieden een geschikt leefgebied. Binnen het bestemmingsplan zijn geen voornemens voor de uitvoering van sloop- en kapwerkzaamheden van bestaande bebouwing en bomenrijen op deze locatie. Derhalve zal geen sprake zijn voor mogelijke overtredingen van verbodsbepalingen in het kader van de Flora- en faunawet.

Zoogdieren

De beschermstatus tabel 3 Flora- en faunawet is niet meer van toepassing voor genoemde grondgebonden zoogdieren. De waargenomen grondgebonden zoogdieren betreffen algemeen beschermde soorten (tabel 1 Flora- en faunawet) binnen de huidige Flora- en faunawet. Hiervoor geldt een vrijstelling van ontheffingsplicht voor de uitvoering van ruimtelijke ingrepen.

Uit het aanvullende onderzoek naar vissen en vleermuizen door Mertens (2005) blijkt de aanwezigheid van leefgebied voor vleermuizen. Onderzoeksgegevens mogen maximaal 3 jaar oud zijn in gebieden waar weinig of geen ruimtelijke of kwalitatieve veranderingen zijn opgetreden in de afgelopen drie jaar. Voor vleermuizen is het plangebied van bedrijventerrein Kleine Hoeven alleen in gebruik als foerageergebied en als voortplantingsgebied (enkele paarplaatsen) voor algemeen voorkomende soorten die niet bedreigd zijn. Gelet op de kwalitatieve afname van de inrichting van het plangebied en de beperkte functionaliteit van het gebied voor vleermuizen, kan actualisering van het onderzoek achterwege worden gelaten.

Er zijn geen voorgenomen sloopwerkzaamheden; het is dan ook niet nodig om een terzake deskundige op het gebied van vleermuizen te laten bepalen of actualisering van het vleermuisonderzoek noodzakelijk is.

Amfibieƫn

Het plangebied vormt een leefgebied voor enkele algemeen beschermde amfibieƫnsoorten, te weten Gewone pad, Bruine kikker en Middelste groene kikker. Deze soorten zijn beschermd vanuit tabel 1 Flora- en faunawet en niet meer in tabel 3, zoals genoemd in het rapport van 2004. Voor deze soorten geldt een vrijstelling voor de uitvoering van ruimtelijke ingrepen.

Reptielen

Er zijn geen recente waarnemingen van reptielen bekend uit het plangebied. Tevens is op basis van habitatvoorkeur geen geschikt biotoop voor reptielen geconstateerd.

Vissen

In het locatieonderzoek van 2004 wordt aangegeven, dat het plangebied mogelijk een leefgebied vormt voor het Bermpje. Het Bermpje heeft echter per 1 juli 2010 geen beschermstatus meer. Overige wijzigingen zijn niet van toepassing,

Overige soorten

Er zijn geen wijzigingen ten aanzien van de bevindingen van 2004. Het plangebied blijft een ongeschikt leefgebied voor overige soorten zoals beschermde dagvlinders of libellen.

Conclusie

Het locatieonderzoek natuurwaarden van 2004 is geactualiseerd naar vigerende wet- en regelgeving. Er zijn hierbij enkele wijzigingen geconstateerd. Er wordt evenwel geen noodzaak gezien voor de uitvoering van vervolgstappen om bestaande natuurwaarden te actualiseren.

Er zijn geen voornemens voor aanvullende kap- en/of sloopwerkzaamheden binnen het plangebied. Indien in de toekomst aanvullende werkzaamheden binnen het plangebied worden overwogen is mogelijk actualisatie van het onderzoek noodzakelijk. Door een terzake deskundige op het gebied van vleermuizen dient dan te worden bepaald of actualisatie van het bestaande vleermuizenonderzoek uit 2005 noodzakelijk is.