direct naar inhoud van 5.5 Water
Plan: Ruimtelijke onderbouwing omgevingsvergunning Broeksterweg 24 te Broek
Status: ontwerp
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.1663.BG2009po02-ON01

5.5 Water

Inleiding

Sinds 1 november 2003 is het verplicht plannen te toetsen op water. Het doel van deze watertoets is waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op een evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen. De waterhuishouding bestaat uit de overheidszorg die zich richt op het op en in de bodem vrij aanwezige water, met het oog op de daarbij behorende belangen. Zowel het oppervlaktewater als het grondwater valt onder de zorg voor de waterhuishouding. Naast veiligheid en wateroverlast (waterkwantiteit) worden ook de gevolgen van het plan voor de waterkwaliteit en verdroging onderzocht. De belangrijkste beleidsdocumenten op het gebied van de waterhuishouding zijn de Vierde Nota Waterhuishouding, Anders omgaan met water: Waterbeleid 21e eeuw, de Europese Kaderrichtlijn Water, Beleidslijn ruimte voor de rivier en de Nota Ruimte.

In het Nationaal Bestuursakkoord Water worden de gezamenlijke uitgangspunten geformuleerd voor een integraal waterbeleid in de 21e eeuw. De verantwoordelijkheid voor de te treffen waterhuishoudkundige maatregelen, gericht op vasthouden, bergen en afvoeren van water ligt bij het waterschap (trits: kwantiteit) en het schoonhouden, scheiden en zuiveren van water (trits: kwaliteit) ligt bij alle betrokkenen en het waterschap.

Provincies en gemeenten zorgen voor een integrale afweging en leggen deze vast in provinciale beleidsplannen en streekplannen, respectievelijk structuur- en bestemmingsplannen. De provincie geeft richting aan ruimtelijke ontwikkeling door de gebieden te benadrukken die van nature het eerst onder water komen te staan bij hevige regenval of overstromingen. De provincie wil dat deze gebieden gevrijwaard blijven van kapitaalintensieve functies.

Het beleid van het Waterschap Noorderzijlvest is verwoord in het Beheerplan 2010-2015. De ruimtelijke zonering van de provincie heeft het waterschap vertaald naar een eigen zonering met water als belangrijkste element. Het waterschap benadrukt in zijn functiezonering de volgende aspecten: de hoogte van de waterpeilen en het gewenste grondwaterregime (GGOR), een optimale wateraanvoer en -afvoer (waterkwantiteit), de waterkwaliteit voor verschillende functies en de inpassing van water in het landschap.

Watertoets

In het kader van het voorliggende planvoornemen is contact gezocht met het Waterschap Noorderzijlvest. In de vorm van een uitgangspuntennotitie heeft het waterschap een reactie gegeven op het plan. In de uitgangspuntennotitie van het Waterschap Noorderzijlvest is aangegeven dat er in het besluitgebied een hoofdwatergang is geraakt. In het kader van het vooroverleg heeft het Waterschap Noorderzijlvest aangegeven dat er echter geen hoofdwatergang is geraakt.

In zijn algemeenheid is geconcludeerd dat het planvoornemen geen waterschapsbelang heeft, aangezien het plan slechts voorziet in een toename van 50 m² aan verhard oppervlak. De uitbreiding van het verhard oppervlak blijft ruim onder de norm van 750 m². Het waterschap geeft aan akkoord te zijn met het planvoornemen.

De uitgangspuntennotitie is als bijlage toegevoegd aan deze ruimtelijke onderbouwing.