Plan: | Ruimtelijke onderbouwing omgevingsvergunning Broeksterweg 24 te Broek |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1663.BG2009po02-ON01 |
Inrichtingen
Inleiding
Op 13 februari 2009 is het gewijzigde Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) in werking getreden. Dit besluit geeft voorwaarden voor nieuwe en bestaande situaties ten aanzien van het plaatsgebonden risico en het groepsrisico van inrichtingen waarin bepaalde gevaarlijke stoffen worden gebruikt, opgeslagen of geproduceerd.
Onderzoek
Om te bepalen of in de nabijheid van het besluitgebied risicovolle inrichtingen liggen die een belemmering vormen voor de nieuwe ontwikkelingen, is de risicokaart van de provincie Groningen geraadpleegd. De navolgende figuur betreft een uitsnede van deze kaart (inclusief de ligging van het besluitgebied).
Uit de risicokaart blijkt dat in de omgeving van het besluitgebied enkele inrichtingen aanwezig zijn waar gevaarlijke stoffen worden opgeslagen (de dichtstbijzijnde inrichting op circa 500 m).
In alle gevallen betreft het een agrarische onderneming die onder de werkingssfeer van het Activiteitenbesluit valt en niet onder het Bevi. De inrichtingen hebben vanwege de geringe stofhoeveelheden, geen plaatsgebonden risicocontour (10-6). Daarnaast is het groepsrisico niet van toepassing op deze inrichtingen.
Overige risicovolle inrichtingen zijn niet aanwezig in de nabijheid van het besluitgebied.
Conclusie
Het planvoornemen wordt niet belemmerd door de aanwezigheid van risicovolle inrichtingen.
Vervoer van gevaarlijke stoffen
Inleiding
Het thema vervoer van gevaarlijke stoffen kan worden onderverdeeld in wegen, spoor en water. In 2001 en 2003 zijn voor deze onderwerpen risicoatlassen opgesteld, waarin staat vermeld of langs de route een plaatsgebonden risico en/of een groepsrisico aanwezig zijn. Tevens zijn voor wegen in 2006-2007 nieuwe verkeerstellingen verricht.
Het Rijk is op dit moment bezig met het opstellen van nieuwe wetgeving rond transportroutes; het Besluit transportroutes externe veiligheid (Btev). Deze wetgeving gaat de huidige Circulaire Risiconormering Vervoer van Gevaarlijke Stoffen vervangen en treedt naar verwachting in 2012 in werking.
Daarnaast heeft de provincie Groningen in het Provinciaal Basisnet Groningen, in relatie tot het Btev, rond alle provinciale wegen en rijkswegen in haar provincie zones aangewezen (ook voor spoorwegen en vaarwegen).
Het hiernavolgende onderzoek is mede toegespitst op de nieuwe wetgeving.
Onderzoek
De dichtstbijzijnde rijksweg en/of provinciale weg waarover een dusdanig aantal transporten van gevaarlijke stoffen plaatsvindt dat belemmeringen ontstaan voor de omgeving, ligt op een afstand van circa 3,75 km ten zuiden van het besluitgebied (N361).
Vanwege deze grote afstand valt het besluitgebied buiten de invloedssfeer van deze provinciale weg.
De overige wegen in/nabij het besluitgebied laten zich kenmerken als ontsluitingswegen van het landelijk gebied. Over deze wegen vindt nauwelijks tot geen transport van gevaarlijke stoffen plaats, waardoor geen planologische beperkingen aanwezig zijn.
Ook liggen in de nabijheid van het besluitgebied geen spoor- of waterwegen die een externe veiligheidsprobleem opleveren.
Conclusie
Er treden geen belemmeringen ten aanzien van het onderwerp transport van gevaarlijke stoffen.
Buisleidingen
Inleiding
Op 1 januari 2011 is het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb) in werking getreden met de bijbehorende Regeling externe veiligheid buisleidingen (Revb). Dit besluit omvat de nieuwe regelgeving op het gebied van buisleidingen waardoor gevaarlijke stoffen worden vervoerd. In plaats van de bebouwings- en toetsingsafstanden waar in de oude circulaires van werd uitgegaan, dienen nu de belemmeringenstrook (5 m), de plaatsgebonden risicocontour (10-6) en het invloedsgebied van het groepsrisico in acht te worden gehouden bij ruimtelijke ontwikkelingen.
Onderzoek
De risicokaart geeft ook de ligging van buisleidingen weer waardoor gevaarlijke stoffen worden getransporteerd. De dichtstbijzijnde buisleiding ligt op een afstand van 5 km ten zuidoosten van het besluitgebied. Door deze grote afstand valt het besluitgebied buiten de invloedssfeer van risicovolle buisleidingen.
Conclusie
Ook ten aanzien van buisleidingen waardoor gevaarlijke stoffen worden vervoerd treden geen belemmeringen op ten aanzien van het planvoornemen.