direct naar inhoud van 5.3 Geluid
Plan: Middenlaan 1 te Doorn
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1581.bpDOOmiddenlaan1-va02

5.3 Geluid

In het kader van de Wet geluidhinder bevinden zich langs wegen geluidzones, waarbinnen bij nieuwe ontwikkelingen onderzoek moet worden gedaan naar de geluidbelasting van geluidgevoelige objecten. De Middenlaan is een weg waarop maximaal 30 km per uur mag worden gereden. Een weg met een maximumsnelheid van 30 km per uur heeft conform de Wgh geen zone. In de Beleidsregel hogere waarden Wgh5 wordt daar een kanttekening bij gemaakt. Uit jurisprudentie blijkt dat voor een goede ruimtelijke ordening van een ontwikkeling, een dergelijke weg in de beoordeling meegenomen moet worden indien vooraf aangenomen had kunnen worden dat deze weg geluidsniveaus veroorzaakt die hoger zijn dan de voorkeurswaarde. Dit kan het al geval zijn op een weg met een intensiteit van 1500 (asfalt) of 600 (klinkers) motorvoertuigen per etmaal.

De Middenlaan heeft een verharding van asfalt. Gesteld kan worden dat de Middenlaan geen doorgaand karakter heeft en slechts een functie heeft voor de afwikkeling van het verkeer van een deel van de Middenlaan, de Vita Novalaan en de Schimmelpenninck van Oyelaan. Het aantal woningen dat via de Middenlaan aantakt op de Dorpsstraat bedraagt maximaal 100 woningen. Aangezien de intensiteit beneden 1500 motorvoertuigen per etmaal ligt behoeft de Middenlaan niet in het akoestisch onderzoek te worden betrokken. Het onderzoek richt zich derhalve uitsluitend op de Dorpsstraat (N225).

De akoestische berekening6 voor de weg is uitgevoerd overeenkomstig Standaard Reken Methode 2 van het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006. De rekenhoogte bedraagt 1,5 meter,4,5 meter en 7,5 meter. De uitgangspunten voor de berekening van de geluidsbelastingen zijn de verkeersgegevens zoals opgegeven door de milieudienst zuid-oost Utrecht voor peiljaar 2020 (12.276 mvt/etmaal). De maximaal toelaatbare rijsnelheid bedraagt ter hoogte van het plangebied van 50 km/uur. De wegdekverharding bestaat uit dicht asfalt beton (DAB).

Het plan omvat 4 bouwvlakken voor vrijstaande woningen. De toegestane bouwhoogte bedraagt overal twee bouwlagen met kap, zodat een maximale waarneemhoogte van 7,5 meter is aangehouden. De bouwvlakken hebben alle een andere afstand tot de as van de weg, namelijk:

  • bouwvlak 1: circa 30 meter:
  • bouwvlak 2: circa 40 meter;
  • bouwvlak 3: circa 52 meter;
  • bouwvlak 4: circa 94 meter.

Uit de berekening blijkt dat de maximaal optredende geluidsbelasting 54 dB bedraagt (inclusief 5 dB correctie conform artikel 110 Wgh). Deze waarde treedt op ter plaatse van de voorste begrenzing van het dichtst bij de weg gesitueerde bouwvlak (1). Voor de woning in bouwvlak (2) is een waarde berekend van 53 dB op de naar de weg gekeerde gevel. Gelet op het voorgaande zal voor beide woningen een hogere grenswaarde dienen te worden verleend.

Ook voor de overige bouwvlakken is de gevelbelasting bepaald. Voor het achterste bouwvlak (4) bedraagt de geluidbelasting 45 dB en voor de derde woning in bouwvlak (3) bedraagt de geluidbelasting 48 dB (na aftrek correctie). Geconcludeerd kan worden dat ter plaatse aan de voorkeursgrenswaarde wordt voldaan.

Conform de beleidsregel "hogere waarden Wgh" van de gemeente Utrechtse Heuvelrug bedraagt de maximaal toelaatbare grenswaarde voor nieuwbouw van een woning in stedelijk gebied 58 dB. Daaraan voldoen de te verlenen hogere waarden. De maximaal berekende hogere waarde bedraagt 54 dB. Alle woningen hebben ten minste één geluidluwe gevel.

De hogere waarden kunnen volgens artikel 110a lid 5 Wgh alleen worden vastgesteld als de toepassing van maatregelen ter bestrijding van geluidshinder onvoldoende doeltreffend zal zijn of als de maatregelen 'overwegende bezwaren (Wgh)' ontmoet van:

  • stedenbouwkundige;
  • verkeerskundige (wegverkeer);
  • vervoerskundige (railverkeer);
  • landschappelijke;
  • financiële aard.

De bron- en overdrachtsmaatregelen om binnen dit bestemmingsplan de gevelbelasting te verlagen zijn zeer beperkt.

Maatregelen aan de bron:
Het beperken van het aantal verkeersbewegingen op de Dorpsstraat is niet aan de orde. De Dorpsstraat maakt onderdeel uit van de N225 die een doorgaande verbinding vormt tussen de verschillende kernen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

De Dorpsstraat is in beheer bij de gemeente. Op de Dorpsstraat is nog geen geluidsreducerend asfalt geplaatst. Het opnieuw asfalteren van de weg ten behoeve van dit project (en uitsluitend ter plaatse van de locatie) is geen optie (noch beheertechnisch, noch financieel).

Maatregelen in de overdrachtssfeer
Het plaatsen van een scherm langs de weg ontmoet bezwaren van landschappelijke en stedenbouwkundige aard. De landschappelijke en stedenbouwkundige bezwaren richten zich voornamelijk op het feit dat de locatie onderdeel uitmaakt van de Stichtse Lustwarande. Bovendien bevindt de locatie zich in de bebouwde kom van Doorn waar nergens schermen voorkomen. De openheid naar de langs deze route gesitueerde gebouwen is dan ook van groot belang.

Maatregelen aan de woningen
Geconcludeerd kan daarom worden dat het verlenen van de hogere waarden een oplossing is omdat maatregelen aan de bron, dan wel in de overdrachtssfeer, niet wenselijk of uitvoerbaar zijn. In het akoestisch onderzoek is aandacht besteed aan de gevolgen voor de gevelconstructie van de woningen. Hierbij geldt de berekende waarde zonder de aftrek ex artikel 110 Wgh.

Voor de 2 dichtst bij de weg gesitueerde woningen geldt (voor de oost-, west- en zuidgevel) dat de in het Bouwbesluit genormeerde binnenwaarde (33 dB) niet wordt gehaald met de minimale constructieve geluidwering van 20 dB. Dat betekent dat bij de verlening van een omgevingsvergunning voor het bouwen extra eisen aan de geluidwerendheid van de gevelconstructie dienen te worden gesteld.

Relatie tot het milieubeleidsplan
Uitgaande van bovenstaande beschrijving zijn de uitkomsten bovendien gerelateerd aan de milieukwaliteitsprofielen uit het milieubeleidsplan.

Voor het plangebied zijn de milieukwaliteitsprofielen "Wonen - buiten centrum" en "Verkeersassen" van toepassing. Voor het aspect "geluid vanwege wegverkeer" geldt de onderstaande tabel.

Profiel   Wettelijk niveau   Huidige kwaliteit   Ambitiekwaliteit  
Wonen – buiten centrum   48* dB   < 53 dB   < 48 dB  
Verkeersassen (<50m van wegas)   48* dB   < 63 dB   < 58 dB  

* Met binnen de bebouwde kom een ontheffingsmogelijkheid tot 63 dB

De bouwvlakken (3) en (4) zijn verder dan 50 meter van de as van de weg gesitueerd. Uitgaande van het milieukwaliteitsprofiel "Wonen - buiten centrum" geldt dat:

  • de bouwvlakken (3) en (4) voldoen aan de huidige kwaliteit, bouwvlak (4) voldoet tevens aan de ambitiekwaliteit;
  • de bouwvlakken (1) en (2) voldoen niet aan de ambities van het milieubeleidsplan op basis van dit gebiedstype, maar dat is gelet op de afstand tot de weg-as niet vreemd.

De bouwvlakken (1) en (2) zijn binnen een afstand van 50 meter uit de as van de weg gesitueerd. Het milieukwaliteitsprofiel "Verkeersassen" is voor deze twee bouwvlakken dan ook maatgevend omdat in dit gebiedstype lagere ambities gelden m.b.t.geluid. Uitgaande van het milieukwaliteitsprofiel "Verkeersassen" geldt dat de bouwvlakken (1) en (2) voldoen aan de huidige kwaliteit en aan de ambitiekwaliteit.

Het plan voldoet hiermee aan de (algemene) ambitiekwaliteit van het milieubeleidsplan.

Conclusie
Voor de bouwvlakken (1) en (2) dient een hogere waarde procedure te worden gevoerd. Het ontwerp-besluit daartoe zal gelijktijdig met het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage worden gelegd. Bij de toetsing van de omgevingsvergunning zal voor beide woningen getoetst dienen te worden of wordt voldaan aan de Beleidsregel (zie ook paragraaf Handhaving). Concreet zal de ligging van geluidgevoelige ruimten aan de geluidluwe gevel, alsmede de geluidwerendheid van de gevelconstructies, getoetst moeten worden.