direct naar inhoud van 4.3 Archeologie
Plan: Kom Warmond 2009, 1e herziening
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1525.BP2011WAR10002-0501

4.3 Archeologie

4.3.1 Regelgeving en beleid

Rijksbeleid

Als gevolg van het Verdrag van Valletta, dat in 1998 door het Nederlandse parlement is goedgekeurd en in 2006 zijn beslag heeft gekregen in de Wet op de Archeologische Monumentenzorg, is de Monumentenwet 1988 gewijzigd. Rijk en provincie stellen zich op het standpunt dat in het ruimtelijk beleid zorgvuldig met het archeologische erfgoed moet worden omgegaan. Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken.

Het Rijk heeft deze beleidsuitgangspunten neergelegd in onder meer de Cultuurnota 2005-2008, de Nota Belvedère, de Nota Ruimte en het Structuurschema Groene Ruimte 2.

Provinciaal beleid

De provincie Zuid-Holland hanteert in de Nota Regels voor Ruimte 2005 het uitgangspunt dat op terreinen die voorkomen op de Archeologische Monumentenkaart Zuid-Holland en in gebieden die op de kaart archeologische waarden van de Cultuurhistorische Hoofdstructuur (CHS-kaart) ten minste een redelijke tot grote kans op archeologische sporen hebben, archeologisch vooronderzoek in het kader van de planvoorbereiding dient plaats te vinden. Voor zover er onzekerheid bestaat over de precieze aanwezigheid van archeologische waarden, dient in het bestemmingsplan voor het bouwrijp maken een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden te worden gehanteerd. Het verlenen van een omgevingsvergunning wordt daarbij afhankelijk gesteld van de uitkomsten van nader archeologisch onderzoek en de belangenafweging op grond daarvan.

Gemeentelijk beleid

In de nota 'Onder de grond, beleid voor archeologie in Teylingen' is het gemeentelijk archeologiebeleid vastgelegd. Het beleid is gebaseerd op wetgeving en de archeologische verwachtings- en beleidskaart van Teylingen en heeft tot doel om het archeologisch erfgoed te behouden en te beschermen. Voor het nemen van beslissingen is een archeologische verwachtings- en beleidskaart opgesteld. Deze geeft inzicht in de archeologische waarden en verwachtingen in Teylingen. Op basis van deze kaart kunnen initiatiefnemers zo goed mogelijk worden geïnformeerd over eventuele archeologische consequenties van ruimtelijke ingrepen.

Op de archeologische beleidskaart zijn de archeologisch waardevolle gebieden aangegeven. De gebieden zijn onderverdeeld in Archeologisch Waardevolle Verwachtingsgebieden AWV 1 t/m 6 en Archeologische Waardevolle Gebieden AWG 1 t/m 2. Per gebied is een voorschrift aangegeven.

4.3.2 Onderzoek en conclusie

Op de archeologische beleidskaart van de gemeente heeft het plangebied zowel een hoge als een lage archeologische en onbekende verwachtingswaarde (zie afbeelding 4.1). Daarnaast zijn de gebieden rondom kasteel Oud Teylingen en klooster St. Ursula aangewezen als terrein met status (beschermd archeologisch monument).

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2011WAR10002-0501_0004.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2011WAR10002-0501_0005.png"  

Afbeelding 4.1. Uitsnede archeologische beleidskaart gemeente Teylingen

Vanwege een hoge kans op archeologische sporen en een onbekende verwachting, is voor een gedeelte van het plangebied in de regels de dubbelbestemming Waarde - Archeologie - 1 opgenomen. Binnen bepaalde voorwaarden dient voorafgaand aan de werkzaamheden een verkennend archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.

Voor de beschermde archeologische monumenten is een dubbelbestemming Waarde - Archeologie - 2 opgenomen. In dit artikel zijn geen uitzonderingsregels opgenomen waarvoor geen archeologisch onderzoek noodzakelijk is. Voorafgaand het uitvoeren van werken en of werkzaamheden dient ten alle tijden archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.

Voor de gebieden met een lage archeologische verwachtingswaarde is geen dubbelbestemming opgenomen.