Plan: | Teylingen, NS-station Sassenheim |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1525.BP2009TEY01001-0402 |
Ontsluiting
Auto
Het gebied wordt thans ontsloten door de Wasbeeklaan die onder de spoortunnel tot het viaduct A44 doorloopt in de Wasbeekerlaan en aansluit op de Hoofdstraat. De Hoofdstraat is een gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom van Sassenheim en vormt de verbinding tussen het centrum van Sassenheim en de aansluiting op de A44.
Aan de oostzijde loopt de Wasbeeklaan dood, maar is via een zijweg, tevens de Wasbeeklaan, het Oosteinde en de Warmonderweg bereikbaar. Het Oosteinde en de Herenweg vormen de toegang tot de kern Warmond. Het Oosteinde biedt toegang tot de autosnelwegaansluiting Warmond op de A44. De Wasbeeklaan kent in principe een geslotenverklaring voor gemotoriseerd verkeer. Omdat de Wasbeeklaan enkele kavels ontsluit, is bestemmingsverkeer toegestaan.
In de nieuwe situatie loopt de ontsluitingsroute via de Wasbeekerlaan naar de gebiedsontsluitende Hoofdstraat. Naar verwachting zal 90% van het autoverkeer en 50% van het fietsverkeer het station via de Wasbeekerlaan bereiken. Ook zal het openbaarbusvervoer via de Wasbeekerlaan worden afgewikkeld 1. Het parkeerterrein van het treinstation zal op de Wasbeekerlaan worden aangesloten. Uitgangspunt is dat de spoortunnel autovrij zal worden om ruimte te bieden aan langzaam verkeer. De spoortunnel is daarbij tevens de enige voetgangerverbinding tussen beide perrons. Het afsluiten van de spoortunnel voor gemotoriseerd verkeer naar het station zal ertoe leiden dat parkerende treinreizigers alleen via de kant van Sassenheim (Wasbeekerlaan) het station kunnen bereiken.
Omdat de Wasbeeklaan in de huidige situatie reeds een geslotenverklaring voor doorgaand gemotoriseerd verkeer kent, zal de afsluiting niet leiden tot significante verandering van de verkeersstromen.
Geconcludeerd wordt dat het treinstation binnen korte afstand op een gebiedsontsluitingsweg wordt ontsloten en dat de aansluiting op de A44 binnen 5 minuten te bereiken is. De ontsluiting voor autoverkeer op basis van het infrastructurele netwerk is goed.
Langzaam verkeer
Het fietsverkeer wordt afgewikkeld via de Wasbeeklaan en de Wasbeekerlaan. Beide wegen voldoen in beginsel niet aan de richtlijnen van Duurzaam Veilig. Op de Wasbeeklaan zijn geen fietsvoorzieningen aanwezig. De Wasbeekerlaan beschikt over fietssuggestiestroken en deels over een trottoir. De Hoofdstraat kent vrijliggende fietspaden. Parallel aan de autosnelweg A44 ligt de regionale fietsroute die de Haarlemmermeer met Leiden via een vrijliggend, zelfstandig fietspad verbindt. Verwacht mag worden dat verkeer van en naar de Kagerplassen ook gebruik zal maken van het fietspad om het station te bereiken. De Kagerplassen liggen op een fietsafstand van ongeveer 15 minuten. Derhalve mag worden verwacht dat het station ook een functie zal hebben voor recreatief verkeer naar dit gebied.
Knelpunten in de ontsluiting voor fietsverkeer zijn het viaduct A44 en de spoortunnel. Het viaduct A44 kent een relatief smal wegprofiel van 5 m. Bovendien voldoet het viaduct niet aan de minimale doorrijhoogte voor de ontsluiting per openbaar vervoer. Derhalve zal de onderdoorgang gereconstrueerd worden met een verdiepte en verbrede rijbaan. Fietsverkeer wordt niet afgewikkeld via de hoofdrijbaan, maar aan de buitenzijde van de pijlers van het viaduct. Hiertoe zal het viaduct verbreed worden, waarvoor civieltechnische werkzaamheden aan het talud noodzakelijk zijn.
De spoortunnel krijgt in de toekomstige situatie een belangrijke functie voor langzaam verkeer. Tevens vormt deze tunnel de verbinding tussen het perron aan de noordzijde en het perron aan de zuidzijde van het spoor. Uit het oogpunt van verkeersveiligheid is het niet wenselijk dat gemotoriseerd verkeer naar het station van deze tunnel gebruik blijft maken. Gezien de relevantie van de route is het acceptabel om de tunnel voor gemotoriseerd verkeer af te sluiten en in te richten als fiets- en voetgangersverbinding.
Openbaar vervoer
Het treinstation zal gemiddeld twee keer per uur per richting aangedaan worden door een stoptrein tussen Leiden Centraal, Nieuw-Vennep, Hoofddorp en Schiphol. In de huidige situatie heeft de gemeente Teylingen één treinstation, gelegen in de kern Voorhout. Dit treinstation ligt aan de 'oude lijn', tussen Leiden Centraal en Haarlem. Met het nieuwe treinstation Sassenheim krijgt de gemeente ook een aansluiting op de lijn Leiden Centraal-Schiphol. Hierdoor wordt de openbaarvervoerverbinding met Amsterdam, Den Haag en Rotterdam geoptimaliseerd. De verwachting is dat circa 2.000 in- en uitstappers per etmaal gebruik zullen maken van station Sassenheim. Verwacht wordt dat 750 reizigers per dag het station gebruiken als startpunt van een treinreis. Circa 250 reizigers zullen per dag het station als aankomstpunt gebruiken.
Op basis van informatie van de omliggende stations (Voorhout en Nieuw-Vennep) is de volgende modalsplit geprognosticeerd:
Het treinstation zal ook aangedaan worden door een of enkele busdiensten. De dienstregeling is nog niet bekend, maar verwacht wordt dat enkele buslijnen vanaf de Hoofdstraat in Sassenheim via het treinstation zullen rijden. De Hoofdstraat in Sassenheim wordt nu aangedaan door twee busdiensten vanuit Leiden naar Haarlem, waarbij één busdienst de kern Warmond aandoet. Beide diensten rijden met een frequentie van 2x per uur per richting, waardoor er 4x per uur per richting een busverbinding met Leiden en Haarlem is. Tevens wordt de kern aangedaan door een buslijn van Noordwijk via Voorhout naar Nieuw-Vennep (1x per uur per richting) en een busdienst van Den Haag naar Lisse (2x per uur per richting, afhankelijk van het seizoen). Verwacht wordt dat enkele van deze busdiensten het treinstation zullen bedienen. De ontsluiting per bus zal circa twee keer per uur per richting bedragen.
Verkeersveiligheid
De aan- en afvoerende wegen rond het plangebied zijn in de huidige situatie niet ingericht volgens de richtlijnen van Duurzaam Veilig. Het wegprofiel van de routes via de Wasbeeklaan en de Wasbeekerlaan past niet bij de wegcategorisering. Verder zijn het viaduct A44 en de spoortunnel te smal en kennen geen fietsvoorzieningen. De spoortunnel zal in de nieuwe situatie bovendien een belangrijke functie krijgen voor voetgangersverkeer tussen het zuidelijke en noordelijke perron van het station. Om de verkeersveiligheid ter hoogte van de spoortunnel te verbeteren, wordt de tunnel autovrij gemaakt, waardoor er voldoende ruimte ontstaat voor voetganger- en fietsverkeer.
Ten behoeve van het rapport Verkeersveiligheid station Sassenheim2 zijn capaciteitsberekeningen gemaakt voor de kruispunten Wasbeekerlaan/Hoofdstraat en Wasbeeklaan/Oosteinde. Geconcludeerd wordt dat maatregelen noodzakelijk zijn ter bevordering van de doorstroming en de verkeersveiligheid op de onderhavige kruispunten.