direct naar inhoud van 4.4 Archeologie
Plan: Supermarkt Veldstraat, Ulft
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000109-VA01

4.4 Archeologie

4.4.1 Algemeen

Door ondertekening van het verdrag van Malta (1992) heeft Nederland zich verplicht om bij ruimtelijke planvorming nadrukkelijk rekening te houden met het niet-zichtbare deel van het cultuurhistorisch erfgoed, te weten de archeologische waarden. In de Monumentenwet 1988 is geregeld hoe met in de grond aanwezige dan wel te verwachten archeologische waarden moet worden omgegaan. Het streven is om deze belangen tijdig bij het plan te betrekken. In dit verband is door RAAP in 2007 een bureauonderzoek en verkennend booronderzoek uitgevoerd (bijl. 4). Voor het deelgebied waarin het plangebied van dit bestemmingsplan is gesitueerd is destijds geconcludeerd, dat het niet valt uit te sluiten dat in het plangebied van dit bestemmingsplan archeologische resten van de historische kern aanwezig zijn.

4.4.2 Onderzoek

Op basis van de resultaten van het bureauonderzoek en verkennend booronderzoek heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau in januari 2013 een karterend booronderzoek uitgevoerd (bijl. 5). Tijdens dit onderzoek is één handgevormd aardewerkfragment met een onbekende datering aangetroffen. Gezien de hoge verweringsgraad van dit aardewerk en de ligging binnen een opgebracht/verstoord pakket (waarin ook recent glas en puin is aangetroffen), wordt deze niet gezien als aanwijzing voor de aanwezigheid van een behoudenswaardige archeologische vindplaats.

Op basis van de onderzoeksresultaten en de aard en omvang van de voorgenomen bodemingrepen wordt voor het deelgebied Supermarkt Veldstraat geadviseerd geen archeologisch vervolgonderzoek te houden. Indien bij de uitvoering van de werkzaamheden onverwacht toch archeologische resten worden aangetroffen, dan is conform artikel 53 en 54 van de Monumentenwet 1988 aanmelding van de desbetreffende vondsten bij de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap c.q. de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verplicht (vondstmelding via ARCHIS). Deze verplichting kan worden opgenomen bij de t.z.t. af te geven omgevingsvergunning.

4.4.3 Conclusie

Het aspect archeologie vormt geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van het plan.