Plan: | Supermarkt Veldstraat, Ulft |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000109-VA01 |
De gemeenteraad van Oude IJsselstreek heeft op 12 mei 2011 de Structuurvisie Oude IJsselstreek 2025 vastgesteld. De Structuurvisie geeft richting aan het ruimtelijke, economische en maatschappelijke beleid van de gemeente Oude IJsselstreek tot 2025. Vraagstukken op deze beleidsterreinen zijn de basis voor deze visie. De structuurvisie is het vertrekpunt voor het uitwerken van het verdere beleid van de gemeente Oude IJsselstreek voor de toekomst.
Visie op wonen
De gemeente wil de Oude IJsselstreek graag verder ontwikkelen als een dynamische gemeente. Deze boodschap blijft voor de komende jaren een belangrijk uitgangspunt voor het gemeentelijke woonbeleid. Hierbij zijn het "Kwalitatief Woonprogramma (KWP3)", de regionale woonvisie en de "Woonvisie Oude IJsselstreek 2008-2015" kaders voor wonen in de gemeente. Naast het motto “de juiste woning op de juiste plaats”, spelen onder andere kwaliteit van de leefomgeving en de leefbaarheid hierbij een belangrijke rol. Ulft, Silvolde en Terborg zijn de aangewezen woonclusters. Hier zal de meeste nieuwbouw plaatsvinden.
Visie op economische voorzieningen
Het economisch beleid is er op gericht dat de capaciteit aan bedrijventerreinen binnen de gemeente gelijk blijft. Ten aanzien van winkelcentra zet de gemeente in op centrumplannen/centrumvisies voor de kernen Ulft, Terborg, Varsseveld, Gendringen en Silvolde. De centrumplannen worden als instrument ingezet om de centra ook voor de toekomst aantrekkelijk te houden voor de bewoners, het winkelend publiek en de mensen die er werken. De plannen zullen moeten leiden tot een versterking van de detailhandelsfunctie, in combinatie met het verhogen van de levendigheid van de centra.
Zoals in par. 2.2. al is aangegeven heeft de gemeenteraad op 22 maart 2007 het structuurplan "Centrum Ulft" vastgesteld. Dit structuurplan geeft een visie op de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in Ulft. Het plan is in samenspraak met de lokale ondernemers ontwikkeld. Reacties van andere belanghebbenden (burgers en instellingen) op dit plan zijn zorgvuldig afgewogen en zoveel mogelijk meegenomen. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening heeft het plan de status van structuurvisie verkregen. Hieronder is de plankaart van de structuurvisie opgenomen.
Kaart Structuurplan
Het centrum van Ulft heeft een subregionale winkelfunctie. Dit komt onder andere tot uiting in een voor de bewoners ruim winkelaanbod. In de structuurvisie wordt dan ook beschreven hoe deze subregionale winkelfunctie van het centrum kan worden behouden. De opgave vertaalt zich in een compact en compleet centrum van Ulft. Hiervoor dienen aaneengesloten winkelfronten te worden gerealiseerd met een comfortabele en aantrekkelijke openbare ruimte. Kortom een facelift van het stedelijk gebied in het centrum van Ulft.
De volgende uitgangspunten in de structuurvisie zijn inmiddels gerealiseerd:
Overige uitgangspunten worden in volgende fases gerealiseerd. Het gaat daarbij om
De voornemens m.b.t. het Kennedyplein zijn inmiddels minder ambitieus. Zo blijkt het economisch niet haalbaar om zowel aan de noord- als de zuidzijde van het J.F. Kennedyplein nieuwe bebouwing toe te voegen voor de bestaande bebouwing. Daarentegen worden kansen, die zich tijdens het proces voordoen, aangegrepen om op een andere wijze de uitgangspunten van de structuurvisie te realiseren. Het voornemen om aan de Veldstraat een supermarkt te realiseren, waarin dit bestemmingsplan voorziet, is zo'n kans.
In 2011 heeft de gemeente Oude IJsselstreek het Gemeentelijke Verkeer- en Vervoersplan 2012 - 2020 (GVVP) vastgesteld. In het GVVP wordt, op basis van een analyse van de huidige en toekomstige verkeerssituatie, een visie ontwikkeld op het functioneren van het verkeers- en vervoerssysteem in de gemeente. Een eigen gemeentelijke mobiliteitsaanpak maakt duidelijk wat de gemeentelijke ambities zijn en op welke wijze deze worden gerealiseerd. De visie en mobiliteitsaanpak zijn vertaald in beleid, dat in hoofdlijnen is gericht op
De rode draad binnen de verkeersnetwerken is de wegencategorisering. Deze bestaat uit een func- tietypering van de wegen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom, en de bijbehorende voorkeurs- netwerken. De wegencategorisering is aangevuld voor vrachtverkeer (hoofdroutes), hulpdiensten (uitruk- routes) en landbouwverkeer (voorkeursroutes).
Voor de kern Ulft ziet de wegencategorisering er als volgt uit:
Bron: GVVP Oude IJsselstreek 2010-2020
Met deze wegencategorisering worden de randvoorwaarden gecreëerd voor:
Om deze uitgangspunten te bereiken zijn diverse maatregelen nodig. Het beleidskader wordt dan ook verder uitgewerkt in een jaarlijks uitvoeringsprogramma. De keuze, welke projecten in welk jaar worden opgenomen in het uitvoeringsprogramma, is afhankelijk van:
Het gaat zowel om fysieke- als gedragsmaatregelen. In het eerste geval gaat het om projecten die daad- werkelijk zichtbaar zijn in de openbare ruimte, zoals herinrichting van kruispunten. Deze maatregelen richten zich vooral op het realiseren van verkeersnetwerken en de uitvoering van het parkeerbeleid. Uitgangspunt van het parkeerbeleid is, dat er voldoende parkeergelegenheid is, zodat de hinder als gevolg van zoekgedrag en/of foutief geparkeerde auto's wordt voorkomen.
De Welstandsnota van de gemeente Oude IJsselstreek dateert van 15 september 2011. Toekomstige bouwplannen moeten wat betreft het uiterlijk en de plaatsing van het bouwwerk getoetst worden aan het welstandsbeleid. In de welstandsnota worden aan de hand van de bestaande ruimtelijke karakteristieken algemene welstandscriteria beschreven. Deze criteria zijn vervolgens uitgewerkt in gebiedsgerichte crite- ria.
Het plangebied van dit bestemmingsplan is gelegen in het historisch bebouwingslint alsmede in het deelgebied voor het centrum. De historische kern en de bebouwingslinten vormen de hoofdstructuur van Ulft. De kern en de linten stralen nameljk een hoge ruimtelijke kwaliteit uit, er komen relatief veel oude/ historische gebouwen voor en er wordt een hoog ambitieniveau nagestreefd. Om de nog aanwezige karakteristieke bebouwing veilig te stellen, maar ook vanwege het belang van de centrumfunctie voor de omliggende dorpen is daarom voor beide deelgebieden welstandsniveau 1 van toepassing. In de welstandsnota worden deze basiskwaliteiten per deelgebied benoemd en vertaald in welstandscriteria. Bij de welstandstoets van een aanvraag omgevingsvergunning wordt voornamelijk gekeken of het bouwplan in zijn omgeving niet verstoort.
Als basis voor het structuurplan "Centrum Ulft" (zie 3.5.2) heeft ondermeer het door MKB Reva uitgevoerde onderzoek gestaan naar de uitbreidingsmogelijkheden voor de detailhandel in Ulft (bijl 1). Het onderzoek is een actualisatie van het ruimtelijk-economisch onderzoek naar het centrum van Ulft uit 2003, en onderzoek van MKB Reva uit 2006.
Zoals al aangegeven geeft het structuurplan een visie op de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in Ulft. Achtergrond daarvan was het besef bij gemeente en ondernemers dat actie noodzakelijk was om voor Ulft de subregionale functie te behouden. Een kwaliteitsslag was noodzakelijk om het centrum voor de langere termijn weer aantrekkelijk te maken. De opgave in het structuurplan vertaalt zich in een compact en compleet centrum van Ulft. Door ook de openbare ruimte een facelift te geven ontstaat een comfortabel en aantrekkelijk stedelijk gebied. Het realiseren van een supermarkt met een bovenlokale functie is geheel in lijn met deze visie. Het draagvlak voor het centrum van Ulft neemt daardoor toe. Bovendien ontstaan daardoor ook meer kansen voor speciaalzaken.
De uitgangspunten in het onderzoek van MKB Reva zijn de laatste jaren enigszins gewijzigd. De meest recente wijziging betreft de sluiting van een supermarkt aan de Ir. Sassenstraat in Ulft. Naast de op basis van het onderzoek van MKB Reva mogelijke uitbreidingsruimte voor de supermarktsector is daardoor extra vraag ontstaan om het aanwezige supermarktaanbod uit te breiden. Dit betekent dat hiervoor kansen zijn voor deze branche.
Nu de eerste fase van de herontwikkeling van het centrum van Ulft gereed is, is waarneembaar dat de aantrekkingskracht van Ulft als aankoopplaats duidelijk is vergroot. Dit heeft positieve effecten voor zowel de koopkrachtbinding (eigen inwoners) als de koopkrachttoevloeiing (inwoners van buiten Ulft). Hierdoor worden de distributieve mogelijkheden verruimd.
Zoals het onderzoeksrapport van MKB Reva aangeeft, zijn kwantitatieve mogelijkheden niet de enige onderbouwing voor versterking van een centrum. Ook andere argumenten spelen een rol, zoals kwalitatieve en ruimtelijke argumenten.
Voor een goed functionerend centrum met een subregionale functie is een goede routing en balans in het centrum essentieel. Met de realisering van de eerste fase van de herontwikkeling van het structuurplan "Centrum Ulft" is een aanzet gegeven daar een invulling aan te geven. De komst van een supermarkt aan de zuidkant van het centrum is een aanwinst voor het centrum, gezien het belang van een goede balans in het centrum en het creëren van een volwaardige pool met trekkracht op het J.F. Kennedyplein. Een aantrekkelijk J.F. Kennedyplein met voldoende trekkracht is noodzakelijk voor een goed functionerende Kerkstraat. Zonder evenwicht tussen beide polen komt de gewenste passantenstroom door de Kerkstraat niet op gang, wat de aantrekkelijkheid van de winkellocaties aan de Kerkstraat vermindert.
De realisatie van een supermarkt aan de Veldstraat geeft daaraan mede invulling en levert bovendien een bijdrage aan het compacter maken van het winkelgebied in het centrum van Ulft, wat algemeen wordt beschouwd als een voorwaarde voor een aantrekkelijk en goed functionerend detailhandelsklimaat.