Plan: | Buitengebied Wisch, locatie Aaltenseweg 86 Varsseveld |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000037-DE01 |
Voor de uitvoering van ruimtelijke plannen dient rekening gehouden te worden met het aspect water. Om dit te kunnen waarborgen is een watertoets verplicht voor diverse ruimtelijke plannen, waaronder het bestemmingsplan. Dit betekent dat het bestemmingsplan een waterparagraaf dient te bevatten waarin de waterhuishoudkundige situatie wordt beschreven en de effecten van de ruimtelijke veranderingen op de waterhuishouding worden verwoord.
Waterbeleid
Het waterbeleid van het Rijk is verwoord in de Vierde Nota Waterhuishouding en in de Nota Ruimte. Voor het plangebied geldt dat de nieuwbouw geen nadelige gevolgen mag hebben voor de kwaliteit en kwantiteit van het grond- en oppervlaktewater en dat het waterhuishoudkundige systeem niet aangetast mag worden. Het hemelwater moet zoveel mogelijk worden afgekoppeld van de vuilwaterafvoer en moet zoveel mogelijk worden geïnfiltreerd op de locatie.
Het waterbeleid van de provincie Gelderland is verwoord in het Waterplan. Dit beleid sluit aan op het rijksbeleid. In het provinciaal beleid valt het plangebied binnen het Stedelijk Gebied. Voor het Stedelijk Gebied geldt dat bij nieuwe ontwikkelingen waterneutraal gebouwd dient te worden en dat er sprake moet zijn van voldoende infiltratie en waterberging.
De gemeente Oude IJsselstreek heeft een waterplan opgesteld. In dit planb staat beschreven dat bij de realisatie van de woningen voldoende waterbergings- en afvoermogelijkheden gerealiseerd dienen te worden en het hemelwater zoveel mogelijk gescheiden moet worden van het afvalwater.
Voor het waterbeheer van de projectlocatie is het waterschap Rijn en IJssel verantwoordelijk. Het waterschap streeft naar een verantwoorde omgang met hemelwater. Op basis van het waterbeheerplan 2010-2015 van het waterschap geldt de volgende voorkeursvolgorde:
Watersysteem van het plangebied
Infiltratie
Uit het bodemonderzoek is naar voren gekomen dat de bodem hoofdzakelijk opgebouwd is uit matig humeus, zwak siltig, matig fijn zand. Het grondwater bevindt zich op circa -1,5 m-mv. Het plangebied is, gelet op de bodemopbouw en het grondwaterniveau, wel geschikt voor het opvangen en infiltreren van hemelwater.
Oppervlaktewater
In het plangebied bevindt zich geen oppervlaktewater. Ten zuiden van het plangebied ligt een watergang die in beheer is van de WRIJ, te weten de Penningsloot. De aanwezigheid van de sloot zorgt niet voor belemmeringen voor de bouw van de nieuwe woning. De bouw van de nieuwe woning zorgt eveneens niet voor negatieve effecten voor het oppervlaktewater.
Riolering
Het plangebied is aangesloten op een drukriolering. De afvalwaterafvoer van de nieuwe woning wordt aangesloten op dit rioleringsstelsel. Het hemelwater dient afgekoppeld te worden.
Duurzaamheid
Bij de uitvoering van het initiatief wordt geen gebruik gemaakt van uitlogende materialen.
Tabel waterthema's
Wateroverlast
Bij de ontwikkeling van het plangebied dient het hemelwater afgekoppeld te worden. Het waterschap geeft aan dat het hemelwater volgens de trits vasthouden-bergen-afvoeren behandeld dient te worden. Bij de bouwvergunningaanvraag dient aangegeven te worden op welke wijze er om gegaan wordt met het hemelwater.
Wateradvies
Deze waterparagraaf is voorgelegd aan het waterschap Rijn en IJssel op 31 augustus 2010. De op- en aanmerkingen van het waterschap zijn verwerkt in deze paragraaf. Het waterschap heeft geconcludeerd dat bouwplan wordt uitgevoerd op een wijze die in overeenstemming is met het geformuleerde beleid en de eisen die daaruit voortvloeien.