direct naar inhoud van 2.2 Landschap en omgeving
Plan: Lelystad - Luchthaven
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0995.BP00030-VG02

2.2 Landschap en omgeving

Het landschap van Flevoland is ontstaan door grootschalige inpoldering in de 20ste eeuw. Het hoofddoel hiervan was om nieuwe agrarische gronden te realiseren. In verband met de bedrijfsvoering van agrarische bedrijven is de polder ontgonnen in een grootschalige rationele blokverkaveling.

In de omgeving van de luchthaven bevinden zich verschillende natuurgebieden, namelijk het Natuurpark Lelystad, het Larservaartbos, de Knar / het Knarbos, het Hollandse Hout en de Oostvaardersplassen, westelijk van de snelweg A6 (zie onderstaande figuur). Al deze gebieden zijn aangewezen als Ecologische Hoofdstructuur. Natuurgebied de Oostvaardersplassen is daarnaast nog aangewezen als Natura 2000-gebied en kent als dusdanig een wettelijk beschermde status.

afbeelding "i_NL.IMRO.0995.BP00030-VG02_0004.png"

De ligging van natuurgebieden rond de luchthaven

Het landschap in de directe omgeving van de luchthaven bestaat uit een patroon van de blokverkaveling, waarbij sprake is van zowel akkerbouwland als graslanden (veeteelt). Ook in het plangebied is nu nog sprake van enkele landbouwkavels, de oorspronkelijke verkaveling is hier nog terug te vinden.

Daarnaast zijn in de directe omgeving van en grenzend aan het plangebied nog enkele specifieke functies aanwezig. Het gaat daarbij om het oefenterrein van de ANWB, een rijvaardigheidsterrein van de RDW, het Midlandcircuit en een oefenterrein van de politie. Noordelijk van het RDW-terrein en de luchthaven wordt het bedrijventerrein Larserknoop ontwikkeld.