Plan: | Wijzigingsplan Bientjesweg 2, Ospel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0946.WPBientjesweg22013-VA01 |
Het Provinciaal Omgevingsplan Limburg 2006 (POL2006) is vastgesteld op 22 september 2006 en is een integraal plan. Het POL2006 dient als provinciale structuurvisie, welke met de invoering van de Wet ruimtelijke ordening in 2008 voor elke provincie verplicht zijn gesteld.
Het grondgebied van provincie Limburg is opgedeeld in verschillende soorten gebieden, waarvoor elk eigen beleidsuitgangspunten van toepassing zijn. Zoals te zien in de volgende figuur, is de planlocatie gelegen in een gebied dat is aangemerkt als 'P4, Vitaal landelijk gebied'.
Beleidskaart provincie Limburg.
Bron: Provincie Limburg.
Ten aanzien van dergelijke gebieden is in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg van provincie Limburg het volgende gesteld:
In het beleid ten aanzien van een 'vitaal landelijk gebied' wordt ontwikkeling van bestaande landbouwbedrijven in al zijn vormen mogelijk gemaakt. Hierbij zijn beperkingen voor de niet-grondgebonden landbouw. Dit vertaalt zich vooral in beperkingen voor (zeer) grote bedrijfslocaties. Voor overige intensieve veehouderijen geldt dat er ontwikkelingsmogelijkheden worden geboden. In onderhavig geval is geen sprake van een (zeer) grote bedrijfslocatie, waarmee doorontwikkeling van het bedrijf wordt mogelijk gemaakt. Wel moet het Limburgs Kwaliteitsmenu in acht worden genomen. Dit is in de volgende paragraaf verder uitgewerkt.
In het Provinciaal Omgevingsplan Limburg 2006 (POL2006) van provincie Limburg is de planlocatie aangemerkt als zijnde een gebied voor dynamische landbouw. Binnen dergelijke gebieden wordt ontwikkeling van agrarische bedrijven mogelijk gemaakt. Hierbij zijn beperkingen ten aanzien van (zeer) grote bedrijfslocaties opgenomen. In onderhavig geval is echter geen sprake van een (zeer) grote bedrijfslocatie, waarmee uitbreiding van het bedrijf van de initiatiefnemer past binnen de uitgangspunten uit het POL2006. Hierbij moet wel worden voldaan aan het Limburgs Kwaliteitsmenu.
Vanuit het Limburgs Kwaliteitsmenu (LKM) wordt verbetering van de ruimtelijke kwaliteit nagestreefd. Hierin is opgenomen dat voor elke ontwikkeling buiten de stedelijke contour geïnvesteerd moet worden in de ruimtelijke kwaliteit van het landschap. Het LKM is opgedeeld in verschillende modules. Onderhavige ontwikkeling is in te delen in de module 'agrarische nieuwvestiging en uitbreiding'. Hierin wordt gesteld dat bij elke ontwikkeling landschappelijke inpassing van de ontwikkeling noodzakelijk is en dat afkoppeling van hemelwater dient plaats te vinden. Daarnaast geldt voor gebieden met meer dan alleen de agrarische waarde, waarin de planlocatie is gelegen, aanvullende kwaliteitsverbeterende maatregelen noodzakelijk zijn. Dit kan door middel van aanleg van nieuwe natuurlijke en landschappelijke elementen, sloop van bebouwing of andere kwaliteitsverbeterende maatregelen. Deze aanvullende maatregelen dienen bij voorkeur op het eigen bedrijf plaats te vinden. Alleen wanneer dit niet mogelijk is of beleidsmatig niet gewenst is kan dit elders plaatsvinden. Om te voldoen aan de eisen uit het LKM is door een landschapsdeskundige een inrichtingsplan opgesteld, waarbij extra aanleg van natuurlijke en landschappelijke elementen zal plaatsvinden. Hierbij is echter wel de openheid van het landschap in acht genomen. Hiermee kan worden gesteld dat aan de eisen uit het LKM wordt voldaan.
Hiermee kan worden gesteld dat de voorgenomen ontwikkeling past binnen het provinciale beleid, zoals is opgenomen in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg 2006 en het Limburgs Kwaliteitsmenu.