Hoofdstuk 3 Beschrijving plangebied
Geschiedenis
De Maastrichtse wijk Malberg werd gebouwd aan het begin van de jaren zestig. Het was voor die tijd een groot opgezet bouwproject. Tussen het groen ontstond een ruime en gevarieerde wijk met ongeveer 3.500 woningen, verdeeld in vier kwadranten. Van eengezinswoning tot flat, van patiowoning tot woonzorgcentrum: aan elke woonwens was gedacht. Elk kwadrant had ook een eigen kern met een kerk en andere voorzieningen. Door de jaren is er natuurlijk wel het een en ander veranderd, maar in de basis is toch veel hetzelfde gebleven.
De oorspronkelijke opdeling van Malberg in 4 kwadranten is nu nog altijd zichtbaar in de straatnamen. In het eerste kwadrant zijn de straten vernoemd naar maten en gewichten zoals de Elruwe of Bunderruwe. Een kwadrant heeft straatnamen waarin rechtstermen gebruikt zijn, bijvoorbeeld de Toustruwe en Leenhofruwe. Een ander kwadrant is vernoemd naar oude munten. Denk aan de Schellingruwe en Daaldersruwe. Het laatste kwadrant heeft straten vernoemd naar oude wapens. De Ponjaardruwe en Musketruwe zijn daar weer goede voorbeelden van. Overal is gekozen voor het middeleeuwse achtervoegsel ‘ruwe’.
De van oorsprong heldere structuur van Malberg is in de loop van de tijd aangetast. De opzet in kwadranten heeft haar betekenis verloren door het verdwijnen van de specifieke voorzieningen (school, kerk) op buurtniveau. Dit komt deels door schaalvergroting maar deels ook door maatschappelijke veranderingen.
Ruimtelijke en functionele structuur
Het plangebied is gelegen aan de zuid-westelijke rand van de wijk Malberg. Het plangebied vormt als het ware het koppelstuk tussen de wijken Malberg en Malpertuis en kan gezien worden als de entree tot Malberg. Het gebied ligt ingeklemd tussen de Taliënruwe, Malbergsingel, Reinaartsingel en Morgenruwe. Op onderstaande afbeelding is het plangebied voorafgaand aan de sloop van het zorgcentrum voor ouderen (hoogbouw) begin 2010 te zien. De aan de randen gesitueerde woonblokken vormen de voormalige tot het zorgcentrum behorende aanleunwoningen welke sinds 2007 dienst doen als studentenwoningen.
Het plangebied is gelegen in een rustige woonbuurt, waarin inmiddels door de ontwikkeling van de laatste jaren een gedifferentieerd beeld is ontstaan. Het gebied rondom het plangebied heeft een suburbaan karakter met een afwisseling tussen laagbouw en (middel)hoogbouw in een ruime uitleg met veel privé- en buurtgroen. Aan de Reinaartsingel liggen grondgebonden eengezinswoningen in de vorm van twee-onder-een-kappers bestaande uit twee verdiepingen plus kap alsmede een drie verdiepingen tellend appartementencomplex hoek Tibeertstraat/Reinaartsingel. Aan de Morgenruwe zijn grondgebonden eengezinswoningen gelegen in de vorm van rijwoningen bestaande uit twee verdiepingen plus kap. Dit zelfde type woning is ook gelegen aan de Taliënruwe. Aan de Taliënruwe bevindt zich eveneens een drie verdiepingen tellend appartementencomplex. Schuin tegenonver het plangebied ligt ten oosten van de Malbergsingel een zes en een vijf verdiepingen tellend appartementencomplex. De woningen rondom het plangebied betreffen overwegen huurwoningen. De voormalige aanleunwoningen zijn vormgegeven in appartementcomplexen van overwegend 3 verdiepingen hoog voorzien van een plat dak.
GroenHet plangebied kenmerkt zich eveneens door de aanwezigheid van veel 'stedelijk' groen. De Reinaartsingel vormt een brede groene buffer voorzien van boomgroepen tussen de wijken Malberg en Malpertuis. Ook de aangrenzende Malbergsingel is rijkelijk voorzien van begeleidend groen. Het voormalige zorgcentrum was daardoor reeds omgeven door een groene zone maar sinds de sloop van de bij het zorgcentrum behorende hoogbouw is min of meer een klein parkje temidden van dit woongebied ontstaan. Daarnaast ligt het plangebied op een steenworp afstand van het groengebied tussen de Bunderruwe en de Via Regia alsmede het Sportpark West.
Verkeer
Zowel de Reinaartsingel alsook de Taliënruwe zijn gelegen in een 30-km-zone. De Morgenruwe is uitgevoerd als woonerf. De voor de ontsluiting van Malberg belangrijke Malbergsingel is een 50 km-weg. Het parkeren vindt aan de Reinaartsingel voornamelijk op eigen terrein plaats. In de Taliënruwe zijn parkeervoorzieningen in de vorm van parkeervakken (langs- en haaks parkeren) aangelegd.
Overige functies
In en rondom het plangebied zijn behoudens de hierboven beschreven functies (wonen, groen en verkeer) geen overige functies aanwezig.