In haar vergadering d.d. 24.11.2009 heeft de raad van de gemeente Maastricht de ruimtelijke ‘brandpunten’ voor de stedelijke ontwikkeling in de periode 2010-2019 en het woningbouwprogramma voor de periode 2010-2019 vastgesteld alsmede de prioritering van plannen waarmee het college dit programma wil realiseren. Deze prioritering is hard voor de jaren 2010-2014 en zacht voor de jaren 2015-2019. In 2014 zal de prioritering van plannen voor de jaren na 2014 nader worden bepaald, onder andere op basis van dan bekende inzichten over vraag en aanbod op de woningmarkt.Het woningbouwprogramma is te beschouwen als de invulling van de strategie Maastricht ‘Woonstad’ uit de eerder besproken geactualiseerde Stadsvisie, rekening houdend met woningmarktontwikkelingen op zowel korte als lange termijn.
Maastricht wil de komende jaren haar drie grote troeven (cultuurstad, kennisstad en woonstad)
uitbouwen om zo een volgende stap te zetten. Belangrijke impulsen voor de ‘woonstad’ liggen vooral in de verdere ontwikkeling van drie woonmilieus: het centrumstedelijke (binnen de singels, veel gestapeld), het stedelijke (aan de rand van de binnenstad, vooral grondgebonden stadswoningen) en het randstedelijke (grenzend aan buitengebied, met name grondgebonden woningen met tuin) woonmilieu. Deze woonmilieus dienen niet alleen in de veranderende woonbehoefte van de huidige burgers te voorzien. Ook is het van belang een aantrekkelijk woonklimaat te bieden voor de nieuwe creatieve, artistieke en kenniswerkers die Maastricht als kennisstad en cultuurstad aantrekt. De herstructurering van de wijk Malberg staat in het teken van de ontwikkeling van het randstedelijke (groene) woonmilieu.
Het aantal bouwplannen dat nu in de pijplijn zit, gaat nog uit van de eerder geprognosticeerde snelle groei van de stad en is veel te groot voor de komende periode. Dit vraagt om nieuwe, scherpe keuzes, om een heroverweging van de huidige programma’s (kwalitatief en kwantitatief), locaties en fasering. De gemeente heeft drie hoofdcriteria gebruikt voor het bepalen van de ‘brandpunten’ voor de komende jaren:
- de ontsluiting van de locatie via de hoofdwegeninfrastructuur van de stad;
- de bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de compacte stad in het weidse landschap;
- de ruimtelijke meerwaarde voor de stad.
Op grond van deze drie criteria heeft de gemeente de brandpunten Belvédère, Herstructurering West en Noord-Oost, Randwyck en Binnenstad overig (met name Palace, Wonen boven Winkels en aanloopstraten) voor stedelijke ontwikkeling voor de periode 2010-2020 benoemd. Nieuwe woningbouwinitiatieven dienen aan een aantal uitgangspunten te voldoen. Deze uitgangspunten hebben betrekking op het sturen op migratie, de netto/bruto uitbreiding van de woningvoorraad, ruimte voor kleinere particuliere initiatieven, de verdeling over de verschillende woonmilieus en de gewenste verdeling tussen gestapeld en grondgebonden woningen. De herstructurering van de wijk Malberg, en als onderdeel daarvan de ontwikkeling van onderhavige locatie, wordt geschaard onder bovengenoemde Herstructurering West.
Uitgezonderd van het woningbouwprogramma is onder andere de huisvesting van studenten. De te realiseren woningen voor studenten vallen niet binnen het afgegeven woningbouwprogramma. Onderhavig plan, waarbij voormalige aanleunwoningen behorende tot een zorgcentrum worden omgevormd tot studentenwoningen, behoeft dan ook niet te worden getoetst aan het woningbouwprogramma van de gemeente Maastricht.
Voor de definitieve woonbestemming en het daartoe te realiseren bouwprogramma geldt dat de te realiseren woningbouwaantallen zijn opgenomen in de gemeentelijke woningbouwprogrammering van Maastricht West en als onderdeel daarvan de woningbouwprogrammering voor de wijk Malberg. Zie hiertoe eveneens paragraaf 2.3.7.