De watertoets is een procesinstrument dat als doel heeft te komen tot een betere inbreng van wateraspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. De kern bestaat uit een set van procedure afspraken, vormvereisten en inhoudelijke aandachtspunten en wordt toegepast binnen de bestaande procedures en regelgeving. Voor initiatiefnemers van ruimtelijke plannen en besluiten, met name gemeenten en waterschappen, is het van belang om te weten dat de provincie toeziet of in ruimtelijke plannen en besluiten aan de watertoets gevolg wordt en is gegeven. De watertoets is van toepassing op bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen (grotere projecten). De initiatiefnemer van een ruimtelijk plan dient in principe de watertoets uit te voeren en de uitkomsten daarvan aan te geven in een waterparagraaf. De waterhuishoudkundige aspecten omvatten onder meer veiligheid voor water, wateroverlast, waterkwaliteit en verdroging.
De gemeente Maastricht valt in de zin van wateraangelegenheden binnen de Keur van het Waterschap Roer en Overmaas. Conform het stroomschema van het Waterschap Roer en Overmaas dienen bouwplannen te worden ingediend bij het watertoetsloket indien deze zijn gelegen in het rivierbed van de Maas, een grondwaterbeschermingsgebied of een droogdal/holle weg of in de directe nabijheid van een zuiveringstechnisch werk, een waterkering/kade of een watergang. Een watertoets dient eveneens te worden doorlopen indien er lozing op het oppervlaktewater plaatsvindt en indien de toename van de verharding groter is dan 2.000 m².
De ontwikkeling van het tuincentrum vindt plaats binnen de ontwikkeling van het bedrijventerrein Eijsden-Maastricht. Ten behoeve van deze ontwikkeling is het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Eijsden-Maastricht' opgesteld. Onderdeel van dit plan is een waterplan dat in nauw overleg met alle betrokken participanten is opgesteld en dat thans nog steeds maatgevend en kaderstellend is voor wat betreft de uitwerking van de waterhuishoudkundige aspecten op het bedrijventerrein. In het ten behoeve van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Eijsden-Maastricht' opgestelde waterplan wordt aangegeven dat de ontwatering van het hele terrein voor toekomstig gebruik als bedrijventerrein ruim voldoende is. Het afwateringssysteem is erop gericht om niet meer water af te voeren dan noodzakelijk en om het water niet sneller af te voeren dan noodzakelijk. Hierbij is een onderscheid gemaakt tussen schoon en vuil water. Het schoon water (afstromend hemelwater van daken en wegen) wordt zoveel mogelijk aan de oppervlakte gehouden en via watergangen en op het bedrijventerrein gerealiseerde buffers geretineerd, geïnfiltreerd of vertraagd afgevoerd naar de Zeep. Daarbij hebben bedrijven de verplichting om een bui van T 25 te retenderen op eigen terrein. Leegloop is voorzien in 24 uur. Het vuile water wordt aangeboden aan de RWZI Heugem. De uitgangspunten van dit uit 2003 daterende en voor het bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Eijsden-Margraten’ opgestelde waterplan worden gerespecteerd.
Specifiek voor onderhavig plan geldt dat de watergang aan de westzijde van het plangebied wordt gedempt als gevolg van de aanleg van de parkeerplaatsen. Het dempen van deze watergang zal worden gecompenseerd door een vergroting van de bergingscapaciteit van de waterbuffer ten zuiden van het plangebied. Deze capaciteitsvergroting wordt bewerkstelligd door het afgraven van de in deze waterbuffer aanwezige terpen door de gemeente Maastricht. Initiatiefnemer van het plan zal, zoals hiervoor aangegeven zorg dragen voor de opvang van het hemelwater op eigen terrein. Dit betekent dat de bergingscapaciteit van de hiertoe te treffen voorzieningen voor de hemelwateropvang zal worden gedimensioneerd op een zogenaamd T=25-bui (35 mm neerslag in 45 minuten). De uitwerking van de hiertoe te treffen voorzieningen zal op bouwplanniveau plaatsvinden.
Uit het wateradvies van het Waterschap Roer en Overmaas d.d. 18 december 2012 (zie bijlage 1) blijkt dat het plan voldoet aan de uitgangspunten voor duurzaam stedelijk waterbeheer en aan de richtlijnen voor het dimensioneren van waterhuishoudkundige voorzieningen.