vastgesteld |
NL.IMRO.0855.STV2012001-d001 |
Visie:
A. Planologisch vastleggen van cultuurhistorische ensembles
Hoewel het mogelijk is de ensembles in de rustige en bedrijvige linten te beschermen door ze aan te wijzen als gemeentelijk monument op grond van de Monumentenverordening, is dat geen vigerend beleid; de huidige financiƫle mogelijkheden laten dit momenteel niet toe.
Daarom wordt er nu voor gekozen de ensembles planologisch vast te leggen in de nieuwe beheerbestemmingsplannen, inclusief de hierbij horende regels (de cultuurhistorische ensembles met een hoog en zeer hoge waardering vormen daarbij het vertrekpunt). Hiermee wordt het gebouw niet materieel (fysiek) beschermd22, maar in de bouwvorm beschermd (qua volumehoogte, breedte en diepte). Dit wordt direct in een bestemmingsplan vastgelegd23.
In de rustige linten kunnen beheerbestemmingsplannen waarin de bestaande situatie wordt vastgelegd, volstaan om de cultuurhistorische waarden te behouden, dat wil zeggen in planologische zin (behoud van bouwmassa).
De cultuurhistorie in de bedrijvige linten staat meer onder druk dan in de rustige linten het geval is. Daar waar kansrijke ontwikkelingen voor nieuwbouw samenvallen met bijzondere, reeds bestaande kwaliteiten is extra aandacht noodzakelijk om goede afwegingen te kunnen maken. Juist daar is een duidelijke bescherming nodig of zijn richtlijnen voor een zorgvuldig transformatieproces op zijn plaats. Tevens moet juist bij het historisch waardevolle erfgoed in de bedrijvige linten gezocht worden naar een integrale benadering waarbij hergebruik, passende functies, economische dragers en inrichting van de openbare ruimte van belang zijn. In meer ruimere zin is toetsing van initiatieven aan de (historische) context van belang om op een zorgvuldige wijze ontwikkelingen te realiseren.
B. Formaliseren in de systematiek van de beheerbestemmingsplannen
De bovengenoemde ensembles (waarde hoog en zeer hoog) dienen te worden opgenomen in de standaardisatie van de bestemmingsplanregels: de plansystematiek.
C. Visie linten effectueren binnen specifieke planologische mogelijkheden
Met de vaststelling van voorliggende Structuurvisie Linten kunnen bouwplannen eventueel al worden toegestaan (met afzonderlijke bestemmingsplanherzieningen) vooruitlopend op de 10-jarige actualisatie van de beheerbestemmingsplannen. Bij deze bouwplannen dienen ook de ensembles al in ogenschouw genomen te worden. Gezien de dynamiek in de linten zijn de linten Korvelseweg (plus Korvelplein, Laarstraat, Oude Goirleseweg) en de Hasseltstraat de linten waar dit snel dient te worden toegestaan, om historische ensembles te kunnen beschermen en hiermee het karakter van de linten niet verloren te laten gaan.
D. Stimuleren van hergebruik van waardevolle ensembles en monumenten
De beste garantie voor behoud van waardevolle ensembles en monumenten is passend hergebruik voor de langere termijn. Voor bijzondere ensembles en objecten zou dit gestimuleerd kunnen worden door waar nodig herbestemming planologisch te bevorderen. Vaak is overigens de oorspronkelijke functie het meest geschikt (bijvoorbeeld als het gaat om winkels of bedrijfsruimte). Mogelijk dat in combinatie met lintenmanagement de soms ontbrekende schakels kunnen worden gevonden om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen.
E. Investeren in uitstraling en communicatie van/over de linten
Een van de doelstellingen is de herkenbaarheid en historisch uitstraling te vergroten. Het erfgoed kan daarbij een rol spelen, in ieder geval door beschikbare informatie uit te dragen.