Plan: | Quirijnstok West 2012 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2012011-e001 |
Hoofdstuk 2 bevat de ´Bestemmingsregels´. In dit hoofdstuk komen de verschillende bestemmingen met bijbehorende bouwregels en gebruiksregels aan bod. Vaak is daarnaast sprake van een nadere eisen-regeling, een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden, wijzigingsbevoegdheden e.d.
In het plan komen de volgende bestemmingen voor:
Het grootste deel van de gronden krijgt de bestemming Bedrijventerrein. Hiervoor is het bestaande bestemmingsplan 'Tilburg Noord Quirijnstok' als uitgangspunt gehanteerd. Het plangebied betreft een zogenaamd 'Binnenwijks-Bedrijventerrein'. Het vigerende bestemmingsplan 'Tilburg Noord Quirijnstok' is een oud bestemmingsplan, vastgesteld 29-9-1969. Ten tijde van de vaststelling van het vigerende bestemmingsplan bestonden er nog geen milieucategorieën ten behoeve van bedrijven. Met dit nieuwe bestemmingsplan wordt voldaan aan de huidige wet- en regelgeving en wordt rekening gehouden met de categorisering van bedrijven ten opzichte van de omliggende woonbebouwing. Voor behoud en verbetering van de kwaliteit van de woonomgeving is een juiste afstemming tussen bedrijvigheid en wonen noodzakelijk. Ten aanzien van het plangebied wordt uitgegaan van een 'gemengd gebied'. Van een 'gemengd gebied' is sprake bij een matige of sterke functiemenging tussen bedrijven en, in dit specifieke geval, de ligging in bestaand woongebied. Voor deze afstemming wordt gebruik gemaakt van de brochure 'Bedrijven en milieuzonering' van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waarin voor gebieden met functiemenging een specifieke lijst is opgenomen van bedrijfstypen en hun milieukenmerken (Staat van bedrijfsactiviteiten - functiemenging). Deze specifieke Staat van Bedrijfsactiviteiten is wenselijk omdat de activiteiten in een functiemengingsgebied qua schaal sterk kunnen verschillen van de activiteiten op een regulier bedrijventerrein. In deze staat wordt niet gewerkt met richtafstanden tussen bedrijfsactiviteiten en milieugevoelige functies (bijvoorbeeld woningen) maar zijn bedrijfsactiviteiten ingedeeld in categorieën die zijn gebaseerd op de toelaatbaartheid van bedrijfsactiviteiten direct naast of boven woningen. In de Staat van bedrijfsactiviteiten zijn alleen de activiteiten opgenomen die passen binnen de definitie van bedrijf volgens de begripsbepaling in de regels van dit bestemmingsplan.
Het bevoegd gezag kan met gebruikmaking van haar afwijkingsbevoegdheid onder voorwaarden meewerken aan het vestigen van nieuwe zogenaamde 'bedrijfswoningen'. Aangezien het plangebied wordt aangemerkt als een 'Binnenwijks - Bedrijventerrein' en niet als een regulier bedrijventerrein en verder is gelegen in woongebied, is een functiemenging met bedrijfswoningen in principe mogelijk. Op basis van de toepassing van de Staat van bedrijfsactiviteiten - functiemenging is hiermede rekening gehouden.
Deze bestemming is toegekend aan de de groenstrook langs het Wilhelminakanaal en langs een gedeelte van de Quirijnstoklaan, overeenkomstig het vigerende bestemmingsplan Tilburg Noord Quirijnstok.
De Jac. van Vollenhovenstraat is 30km-gebied en is derhalve bestemd voor Verkeer-Verblijf.
Daarnaast zijn de volgende dubbelbestemmingen opgenomen:
Voor de gasleidingen inclusief de bijbehorende rechtstroken die zich binnen het plangebied bevinden, is een dubbelbestemming opgenomen. Voor deze leidingen geldt een belemmeringenstrook van 4 m aan weerszijden van de leiding.
Deze dubbelbestemming is toegekend aan een deel van het plangebied dat niet door bebouwing verstoord is. Voor de motivering zie paragraaf 4.3.1.5.
De bouwregels bevatten een uitgebreide regeling ten aanzien van het oprichten van gebouwen en overige bouwwerken in het plangebied (bouwvlak, bouwhoogte, regeling m.b.t. bedrijfswoningenen bijbehorende bijgebouwen, etc.). Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt in bouwregels voor (bedrijfs)gebouwen, bedrijfswoningen en aan- en uitbouwen en bijgebouwen behorende bij bedrijfswoningen, bouwwerken, geen gebouwen zijnde en bouwwerken van algemeen nut.
Voor wat betreft de dubbelbestemming 'waarde - archeologie' geldt voor de gebieden waarop deze aanduiding op de verbeelding is aangegeven dat bij aanvragen om omgevingsvergunning voor gebouwen een onderzoeksplicht is opgenomen indien de oppervlakte van het gebouw groter is dan 100m². Hetzelfde geldt voor bouwwerken, geen gebouw zijnde bij een oppervlakte van meer dan 500m².
Vaak heeft het college de bevoegdheid om met in achtneming van de daarvoor geldende voorwaarden nadere eisen aan bouwplannen te stellen of afwijking van de bouwregels toe te staan.
Bij de meeste bestemmingen worden regels omtrent het gebruik van gronden en bouwwerken gegeven, al dan niet aangevuld met een aantal afwijkingsmogelijkheden, wisselend per bestemming.
Een aantal bestemmingsartikelen is aangevuld met een vergunningplicht t.a.v. bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde.