Plan: | Spoorzone, uitwerkingsplan deelgebied Hart van Brabantlaan (TTS) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2011022-e001 |
Sinds het einde van de jaren zeventig vormt de Wet geluidhinder (Wgh) het juridische kader voor het Nederlandse geluidsbeleid. De Wgh bevat een uitgebreid stelsel van bepalingen ter voorkoming en bestrijding van geluidshinder door wegverkeer, railverkeer en industriële activiteit. Het stelsel is gericht op het voorkomen van nieuwe geluidgehinderden.
Het plangebied ligt binnen de zone van de volgende wegen: St. Ceciliastraat, Hart van Brabantlaan, Gasthuisring, Acaciastraat en Noordhoekring. Daarnaast ligt het plangebied binnen de zone van de spoorlijn Breda - Tilburg - Eindhoven/´s-Hertogenbosch.
Voor het betreffende gebied is een geluidonderzoek uitgevoerd door Peutz (separate bijlage). Er is alleen onderzoek uitgevoerd naar de geluidsbelasting op de studentenwoningen. Woningen zijn in het kader van de Wgh gevoelige bestemmingen. Kantoren en commerciële ruimten zijn geen gevoelige bestemmingen en hoeven niet getoetst te worden aan de Wgh.
Hieronder zijn de conclusies uit dit onderzoek weergegeven.
De geluidsbelasting ten gevolge van het railverkeer is op diverse gevels in het plan hoger dan de voorkeursgrenswaarde van 55 dB. Voor deze gevels zullen hogere waarden worden gevraagd. De geluidsbelasting vanwege de Gasthuisring en de Hart van Brabantlaan is eveneens op diverse gevels in het plan hoger dan de voorkeurswaarde van 48 dB. Voor deze gevels zullen hogere waarden worden gevraagd. Aan het verlenen van hogere waarden worden eisen gesteld conform het geluidbeleid van de gemeente Tilburg. Aan deze eisen wordt voldaan.
Plaatselijk wordt vanwege railverkeer de maximaal toelaatbare grenswaarde van 68 dB overschreden. Deels worden op deze plaatsen dove gevels toegepast waarmee deze gevels buiten het regime van de Wet geluidhinder komen te vervallen. Deels ook worden loggia's toegepast of een gelijkwaardige oplossing. Vanwege de geluidwerende eigenschappen van de loggia of een gelijkwaardige oplossing daalt de geluidbelasting op de gevel van de betreffende woningen tot onder de maximale ontheffingswaarde. Derhalve kunnen hogere waarden gevraagd worden. Aan de eisen hiertoe op grond ven het geluidbeleid van de gemeente Tilburg wordt voldaan.
De kwaliteit van de groepswoningen zal worden verhoogd door de kamerscheidende wanden een hogere geluidisolatie te geven dan op basis van het Bouwbesluit benodigd is. De kamerscheidende wanden zullen worden gerealiseerd met een geluidisolatie welke voldoet aan de woningscheidende eisen tussen zelfstandige wooneenheden conform Bouwbesluit. Dit ten behoeve van de akoestische privacy en kwaliteit van de eenheden. Teneinde de bewoners van Tilburg Talent Square de gelegenheid te geven rustig buiten te kunnen zitten zullen voorts op diverse plaatsen waaronder de atriums bouwdeel A/B en delen van het grote atrium in het plan geluidluwe gezamenlijke buitenruimtes worden ingericht.
Vanuit akoestisch oogpunt voldoet het plan derhalve aan de eisen die daaraan op grond van de Wet geluidhinder en in het kader van goede ruimtelijke ordening worden gesteld.
De voorgenomen woningbouw is gelegen binnen de geluidzones van de Hart van Brabantlaan, St.Ceciliastraat, Gasthuisring en de Noordhoekring. Voor het gebouw geldt volgens artikel 3.1 van het Besluit geluidhinder een voorkeursgrenswaarde van 48dB. Artikel 3.2 van het Besluit geluidhinder biedt burgemeester en wethouders de mogelijkheid om een hogere waarde vast te stellen tot een waarde van maximaal 63 dB.
Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat de voorkeursgrenswaarde, wordt overschreden. Het toepassen van stiller wegdek op de Hart van Brabantlaan is niet mogelijk ter hoogte van het plan vanwege het vele wringende verkeer. Gezien het groot aantal kruisingen nabij het plangebied Tilburg Talent Square is het toepassen van stil asfalt geen optie. Geluidsschermen zijn stedenbouwkundig niet gewenst.
In het stedenbouwkundig ontwerp is rekening gehouden met het bouwen op een geluidbelaste locatie. Zo zullen de galerijen tussen bouwdeel D enerzijds en Bouwdeel A en B ingericht worden als geluidscherm tussen de verdieping 1 en 5. Hierdoor wordt het grote atrium, gelegen tussen bouwdeel C en D grotendeels geluidluw op dekniveau. Door het creëren van een drietal atriums in het ontwerp zijn alle appartementen voorzien van een stille zijde.
Verdere maatregelen ter reductie van de geluidsbelasting zijn niet mogelijk. De geluidbelasting vanwege het wegverkeer bedraagt ten hoogste 63 dB (zijde XX, bouwdeel D). De maximaal toelaatbare hogere grenswaarde wordt derhalve niet overschreden.
De geluidsbelastingen afkomstig van het wegverkeer waarvoor hogere waarde moet worden verleend zijn weergegeven in bijlage I van het akoestisch onderzoek.
Geluidsluwe gevel
Conform het gemeentelijk geluidsbeleid moeten de wooneenheden, zowel zelfstandig als onzelfstandig, met een geluidsbelasting van 53 dB of meer een geluidsluwe gevel hebben, met daaraan gelegen tenminste 1 verblijfsruimte, en een geluidluwe buitenruimte. Bij de hoekappartementen in de hoogbouw dit gerealiseerd door de realisatie van een gedeeltelijk te openen loggia's conform paragraaf 5.3. Voor de overige wooneenheden wordt voorzien in gezamenlijke buitenruimten (binnenzijde bouwdeel A en B evenals delen van het grote Atrium gelegen tussen bouwdeel C en D.
Op de diverse zijden van de bouwblokken (A t/m D) is sprake van cumulatie van weg- en railverkeer. Door het grote aandeel goederenverkeer op het spoor wordt bij geluidisolatieberekeningen, conform de aanbevelingen in het Handboek Spoorweggeluid van NSTO, uitgegaan van het wegverkeerspectrum. Bij de bepaling van de gevelvoorzieningen wordt uitgegaan van de gecumuleerde geluidsbelasting.
In het plangebied is de vestiging van bedrijven die vallen onder artikel 2.4 van het Inrichtingen en Vergunningen Besluit (c.q. de desbetreffende bijlage bij de Wabo) niet mogelijk. Hoofdstuk V "Zones rond industrieterreinen" van de Wet geluidhinder is hierdoor niet van toepassing.
Als gevolg van de nabijheid van het militaire vliegveld Gilze-Rijen gelden in delen van Tilburg geluidcontouren (de zogenaamde Ke-contouren). Deze contouren liggen niet over het plangebied.
Het college heeft een hogere grenswaarde vastgesteld voor het onderhavige gebied.