direct naar inhoud van 10.2 Functioneel beheer
Plan: Piushavengebied 2009
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008032-e001

10.2 Functioneel beheer

10.2.1 Bedrijf / bedrijventerrein

De ontwikkelgebieden waar thans bedrijvigheid is gevestigd en waarvoor nog geen concrete plannen voor transformatie zijn hebben de bestemming Bedrijventerrein danwel Bedrijf (als het om een solitaire bedrijfsvestiging gaat) gekregen. Het betreft het perceel van Cementbouw, het gebied Galjoenstraat Noord, de locatie waar voorheen Wolstad gevestigd was, de Spinaker en Fabriekskwartier Noord.

Binnen deze gebieden kan de bestemming gewijzigd worden naar Gemengd, om zodoende het centrumstedelijk woon milieu mogelijk te maken of naar Wonen voor wat betreft Kanaalzicht.

Naast deze ontwikkelgebieden zijn er 3 locaties met bedrijven waarbinnen de planperiode geen wijziging verwacht wordt. Dit betreft de bedrijvenstrook langs de Ringbaan Zuid. Hier is de aanduiding Detailhandel perifeer toegevoegd omdat hier perifere detailhandel gevestigd is. Aan de St. Bernadettestraat is een binnenwijks bedrijventerrrein gevestigd en aan de Hendrik Zwaardecroonstraat is het bedrijf van Rijkswaterstaat gevestigd.

Vestiging c.q. uitbreiding van (nieuwe) bedrijven is binnen de daarvoor aangewezen bestemmingen slechts toelaatbaar tot de daarvoor weergegeven milieucategorie welke blijkt uit de bestemmingsomschrijving. De bedrijven zijn toelaatbaar tot milieucategorie 3.1. Dit is een categorie die binnen een woonomgeving acceptabel is.

In de bijlage Staat van bedrijfsactiviteiten is een staat toegevoegd die onderdeel uitmaakt van de bestemmingsplanregels. Deze lijst is bedoeld als hulpmiddel voor het bepalen van welke bedrijven, met de daarbij behorende opslagen en installaties, zich binnen het plangebied mogen vestigen en waar dit binnen het plangebied is toegestaan. De lijst is afgeleid van de bedrijvenlijst die als bijlage hoort bij 'Bedrijven en Milieuzônering', een uitgave van het VNG.

Daar waar bedrijven aanwezig zijn met een hogere milieucategorie hebben deze een specifieke aanduiding gekregen met de categorie aanduiding.

Uitbreidingsmogelijkheden zijn behoudens de fysiek beperkte bebouwingsregelingen ook gelimiteerd door de genoemde categorie-indeling. Uitbreiding (meer dan 10%) is niet toelaatbaar, indien het bedrijf de maximaal toelaatbare milieucategorie overschrijdt.

Burgemeester en Wethouders zijn bevoegd om ontheffing te verlenen van de categorie indeling van bedrijven tot ten hoogste één hogere categorie dan in de regels voor de betreffende locatie is opgenomen mits dit uit milieutechnisch oogpunt mogelijk is. De plansystematiek (dubbelbestemming -middels gebieds- plus perceelsbestemming en wijzigingsbevoegdheid voor voorgevelrooilijnen en uitbreiding van de verkeersbestemmingen) maakt het mogelijk om op slagvaardige wijze in te spelen op ontwikkelingsmogelijkheden.

10.2.2 Detailhandel

Daar waar detailhandel aanwezig is heeft deze de bestemming detailhandel gekregen. Het betreft hier de bestaande supermarkt aan het Lourdesplein. Verspreide winkels hebben de aanduiding detailhandel gekregen. Binnen het AaBe complex kan binnen de aldaar gedachte perifere detailhandel een wijkwinkelcentrum van maximaal 5.000 m2 gevestigd worden.

10.2.3 Gemengd

Binnen de bestemming Gemengd zijn naast de functie wonen ook andere functies toegelaten zoals kleinschalige bedrijvigheid, kleine kantoren, dienstverlening, maatschappelijke instellingen.

Er zijn 3 soorten bestemmingen Gemengd.

Voor het gebied de Havenmeester gedlt de bestemming Gemengd. In deze bestemming is de voorwaarde opgenomen dat binnen een bestemmingsvlak minimaal 70% van de oppervlakte de functie wonen dient te hebben.

Voor de Linten van de eerste categorie (dit is in dit plan de Piusstraat) is de bestemming Gemengd 1 van toepassing. Voor de linten van de tweede categorie (Piushaven, Koopvaardijstraat, Prinsenhoeven en Hoevenseweg ten noorden van de Fatimastraat) is Gemengd 2 van toepassing. Het verschil in deze bestemmingen zit met name in de toegelaten bouwdiepte en bouwhoogte. In linten van de eerste categorie is onder voorwaarden een bouwhoogte van 15 meter toegelaten en in linten van de tweede categorie een bouwhoogte van 11 meter.

10.2.4 Groen

Grootschalige groenvoorzieningen zoals parken en groenvoorzieningen zijn ondergebracht onder de bestemming "Groen´. Kleinere groenvoorzieningen worden tot de verkeersbestemmingen gerekend. Het Wilhelminakanaal is in het Streekplan aangeduid als ecologische verbindingszone. Deze heeft dan ook de dubbelbestemming Waarde - Ecologie gekregen. Ter bescherming van deze zone is in de regels een aanlegvergunningstelsel opgenomen voor het uitvoeren van bepaalde werken en/of werkzaamheden.

10.2.5 Horeca

Binnen het gemeentelijke geïntegreerd horecabeleid worden aan de ene kant drie typen horecavoorzieningen onderscheiden (horeca van de categorie 1, 2 of 3) en aan de andere kant vijf gebiedstypen waaraan vestigingscriteria gekoppeld zijn. De gebiedstypen zijn: horecaconcentratiegebied, winkelcentra, lijnstructuur, woongebied en overig gebied.

Bestaande horecavestigingen worden als zodanig bestemd, nieuwvestigingen worden slechts middels ontheffingsmogelijkheden dan wel wijzigingsbevoegdheden toegelaten, waarbij spreiding wordt beoogd, afhankelijk van zwaarte en omvang van de vestiging in relatie tot de typologie van het gebied. Voor het plangebied is dit als volgt uitgewerkt:

  • de 'lijnstructuur horeca' beperkt zich in het plangebied tot de Piusstraat, de Piushaven, de Koopvaardijstraat, de Havendijk en de Ringbanen;
  • als woongebied wordt beschouwd de bestemming ´W´ voorzover deze niet is gelegen aan de hiervoor benoemde wegen gelegen aan de lijnstructuur horeca;
  • overig gebied wordt gevormd door de andere bestemmingen niet zijnde verkeersbestemmingen en voor zover niet gelegen aan de hiervoor benoemde wegen gelegen aan de lijnstructuur horeca.
  • Als specifieke eis voor het Piushaven gebied geldt dat de horeca georienteerd dient te zijn op de Piushaven of het havenpark.

Voor de afzonderlijke bestemmingen zijn vervolgens de spreidingscriteria in een wijzigingsmogelijkheid opgenomen. Door de werking van de spreidingscriteria is impliciet bepaald dat de aard en omvang van de beoogde activiteit naar aard en schaal passen binnen het gebied en dat door de nieuwvestiging in beginsel geen onevenredige aantasting plaats vindt van de in de omgeving aanwezige functies. Voldoet een eventuele nieuwe vestiging aan de spreidingscriteria, dan dienen bij het toepassen van de wijzigingsbevoegdheid voor het toelaten van nieuwe horeca 3 vestigingen en de ontheffingsbevoegdheid voor het toelaten van nieuwe horeca 1 of 2 vestigingen de navolgende criteria in de afwegingen te worden betrokken:

  • de eventueel verkeersaantrekkende effecten c.q. parkeerbehoefte in relatie tot de ontsluitingssituatie en
  • de parkeer- en stallingsmogelijkheden op eigen terrein dan wel in het openbaar gebied.
10.2.6 Kantoor

Het aanwezige kantoor aan Twentestraat heeft deze bestemming. Binnen de bestemming "Bedrijf" en "Bedrijventerrein" zijn geen zefstandige kantoren toegelaten. Binnen de bestemmingen Gemengd zijn kleinschalige kantoren wel toegelaten. Verder is er een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor grote woonpanden aan de Ringbanen.

10.2.7 Maatschappelijk

Op het Lourdesplein is een school aanwezig. Deze heeft de bestemming maatschappelijk gekregen. Voor dit deelplan is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen naar de bestemming "Gemengd". Het pand komt na verhuizing naar de MFA aan de St. Josephstraat vrij.

10.2.8 Verkeer

De gebiedsontsluitingswegen zoals de Ringbanen en de nieuwe ontsluitingsweg hebben de bestemming de Verkeer gekregen. De overige wegen hebben de bestemming Verkeer - Verblijf gekregen.

10.2.9 Waterstaatkundige doeleinden

Het Wilhelminakanaal en de Piushaven hebben de bestemming Waterstaatkundige Doeleinden / Water gekregen. Het bestemmingsplan laat het gebruik zoals dat van de Piushaven wordt gemaakt als ligplaats voor woonschepen, museumschepen, bedrijfsschepen enz in het algemeen toe. De specifieke regeling van het gebruik van het water is geregeld in de Havenverordening.

De liplaatsen van de horeca boten aan de noordkant te weten de Albatros en de te verwachten horecaboot Orion hebben een nadere aanduiding Horeca gekregen. Dit houdt in dat binnen de Piushaven niet op een andere plaats een horeca boot kan worden neergelegd. De aanwezige kappersboot heeft de aanduiding dienstverlening gekregen.

10.2.10 Wonen

Wonen is de hoofdfunctie van de aandachtsgebieden. In principe moeten andere functies zich daar naar voegen. De woonfunctie is geconserveerd binnen de bestemmingsvlakken ´W´ en ´W-GS´ . De woonfunctie wordt ook toegestaan binnen de bestemmingen 'GD', ´GD-1´ en ´GD-2´.

Een onderscheid in wonen naar maatschappelijke groeperingen zoals studentenhuisvesting, bejaardenhuisvesting, therapeutisch wonen, c.q. wonen onder begeleiding, wonen in opvangcentrum e.d. wordt in de woonbestemmingen niet gemaakt. Wel wordt hierop een uitzondering gemaakt. Penitentiaire inrichtingen vallen onder maatschappelijke instellingen.

Mantelzorg
Onder mantelzorg wordt het bieden van zorg aan eenieder die hulpbehoevend is op het fysieke, psychische en/of sociale vlak, op vrijwillige basis en buiten organisatorisch verband verstaan. Het verlenen van mantelzorg in een afhankelijke woonruimte is middels ontheffing onderdeel van de woonfunctie. Onder een afhankelijke woonruimte wordt hierbij een (aangebouwd) bijgebouw dat qua ligging een ruimtelijke eenheid vormt met de woning en waarin een gedeelte van de huishouding uit een oogpunt van mantelzorg gehuisvest is verstaan.

10.2.11 Tijdelijk, kortstondig of incidenteel (afwijkend) gebruik van de bestemming

Tijdelijk, kortstondig of incidenteel (afwijkend) gebruik binnen bestemmingen komt hoofdzakelijk op de navolgende wijzen voor:

  • a. gebruik van het openbaar gebied t.b.v. kermissen, weekmarkten, rommelmarkten, kerstmarkten, (sport-)evenementen, circussen, buurt- en straatfeesten, braderieën, festivals (bijv. Festiped, Mundial), stadspromotionele activiteiten (bijv. Tilburg Culinair) e.d., maar ook t.b.v. terrassen, steigers, bouwketen, containers, standplaatsen voor bloemen-, vis-, patat- en oliebollenkramen e.d.;
  • b. zeer incidenteel gebruik van sportcomplexen (zowel binnen als buiten) voor besloten feestactiviteiten in verenigingsverband (bijv. een toernooi met feesttent, levende muziek c.s.);
  • c. gebruik van particulier terrein t.b.v. evenementen (muziekfestival, zeskamp, occasionshow, e.d.) zoals 'Udenhout onder zeil';
  • d. incidenteel gebruik van sportcomplexen, groenvoorzieningen, sporthallen, e.d. t.b.v. evenementen zoals rommelmarkten, antiekbeurzen, huishoudbeurzen, computerbeurzen, tentoonstellingen, bedrijvencontactdagen e.d.

Het onder a bedoelde gebruik is opgenomen in de bestemmingsomschrijvingen van de verschillende bestemmingen voor het openbaar gebied. Een aantal van deze activiteiten zijn voor wat betreft het openbare orde en veiligheidsaspect vergunningplichtig op grond van de APV.

Het onder c bedoelde gebruik is d.m.v. een algemene ontheffing mogelijk gemaakt in artikel 22.8. Het onder d. bedoelde incidentele gebruik is opgenomen in de bestemmingen ´Groen´.