direct naar inhoud van 4.3 Ruimtelijke structuur
Plan: Klaverwei II
Status: onherroepelijk
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0844.PB2005Klaverwei-OH01

4.3 Ruimtelijke structuur

Klaverwei II

Op basis van de hiervoor genoemde uitgangspunten (paragraaf 4.1) is door Mulleners + Mullenners Architecten een stedenbouwkundig plan opgesteld. Hierbij zijn de conclusies uit de ruimtelijke analyse vertaald in vijf stedenbouwkundige peilers, te weten:

  • de hoofdstructuur volgt bestaande richtingen;
  • versterken groen karakter;
  • het aansluiten op bestaand gebied;
  • afmaken dorpsrand;
  • het zicht op het landschap.

De onderstaande afbeelding (figuur 13) toont het stedenbouwkundig plan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0844.PB2005Klaverwei-OH01_0013.jpg"

Figuur 13, stedenbouwkundig ontwerp Klaverwei II.

Hoofdstuctuur volgt bestaande richtingen

De geplande centrale wegen (in oranje) in het projectgebied vormen een assenkruis dat het raamwerk vormt van de stedenbouwkundige structuur. Het assenkruis verbindt (soms indirect) de nieuw geplande buurt met de omliggende bebouwing van de Klaverwei en de Monseigneur Van de Venstraat en de Veghelsedijk. De richtingen van deze hoofdstructuur worden bepaald door de richtingen van de bestaande verkavelingspatronen van de ondergrond en de omgeving. Deze hoofdstructuur wordt begeleid met boombeplantingen en zal op deze wijze duidelijk herkenbaar zijn in de ruimtelijke structuur.

Graspleintje versterkt groen karakter

Een belangrijk stedenbouwkundig uitgangspunt is het behouden en versterken van het groene karakter van Wijbosch. In het hart van de nieuwe buurt komt een groen plein. Op dit plein wordt een groene kamer gemaakt waarin speeltoestellen zullen worden geplaatst. De groene kamer zal worden gevormd door het toepassen van enkele grote bomen, welke gezichtsbepalend zijn. Te denken valt hierbij aan eiken, vleugelnoten of kastanjes.

Ook de aansluiting c.q. entree van het buurtje aan de Veghelsedijk wordt gekenmerkt door groen. Enerzijds door een groene spie tegen de Veghelsedijk aan, anderzijds door het profiel van de entreeweg aan de Veghelsedijk. Langs deze weg wordt een groenstrook met bomen aangelegd. Op deze wijze krijgt het dichter bebouwde gedeelte van de nieuwe buurt toch een ruim en groen beeld.

De entree van de nieuwe buurt aan de Monseigneur Van de Venstraat wordt geaccentueerd en begeleidt door hagen. Deze hoofdstraten van de nieuwe buurt zullen aan één zijde worden aangepland met straatbomen van de 2e of 1e orde (bijvoorbeeld een els of een eik).

De kavels aan de nieuwe grens van het dorp zullen worden beplant met hagen. Deze beplanting verzacht de dorpsrand (zoals bij de bestaande bebouwing reeds is gebeurd) en biedt de nieuwe bewoners privacy.

Het (aansluiten op) bestaand gebied

De nieuwe buurt zal aan alle zijden goed moeten aansluiten op de bestaande bebouwing en ruimtelijke structuren. De bestaande bebouwing van Klaverwei I ligt met de achtertuinen naar het projectgebied van Klaverwei II. De nieuwe bebouwing zal op deze bestaande kavels aansluiten met achtertuinen.

De nieuwe wegen zullen als vanzelfsprekend aansluiten op het bestaande stratenpatroon. Tussen Klaverwei 36 en 34 zal een verbinding worden gemaakt tussen de hoofdontsluiting van Klaverwei I en die van Klaverwei II. Verder zullen de nieuwe wegen aansluiten op de Veghelsedijk (éénrichtingsverkeer) en de Monseigneur Van de Venstraat.

Langs de Veghelsedijk zullen boerderij-achtige volumes worden gerealiseerd met langskappen en een lage goot. Op deze manier sluiten de nieuwe bouwmassa's aan op de bestaande bebouwing van het bebouwingslint aan de Veghelsedijk.

De bestaande boerderijen langs de Monseigneur Van de Venstraat maken deel uit van het cultuurhistorisch waardevol bebouwingslint. Om de boerderijen ter plaatse van nummer 92 en 100 voor de toekomst te kunnen behouden is het toegestaan deze boerderijen te splitsen naar burgerwoningen, mits dit gebeurt op verantwoorde wijze met behoud van karakter van de boerderij. Ook de boerderijensembles aan de Broekkant 6 en 9 moeten voor de toekomst veilig worden gesteld. Een splitsing in meerdere burgerwoningen biedt ook hier onder dezelfde voorwaarden mogelijkheden. Op deze manier kan het karakter van het bestaande omliggende cultuurhistorische landschap voor de toekomst behouden blijven en kan worden aangesloten op de stedenbouwkundige structuur van het nieuwe buurtje Klaverwei II.

Het open bebouwingslint aan de Broekkant biedt een kans om nieuwe kleinschalige bouwmassa's toe te voegen ( Broekkant 6, 9 en 11). Belangrijk is dat deze bouwmassa's aansluiten op het bestaande bebouwingslint en de boerderijcluster van de Broekkant de bebouwing dient zorgvuldig te worden ontworpen om zo de overgang naar het landschap te begeleiden.

Afmaken dorpsrand

Als laatste wordt de rand van het dorp met nieuwe bouwmassa's afgemaakt. Langs deze rand mogen géén garages of bijgebouwen worden gebouwd. De tuinen, die langs deze rand liggen, zorgen met een erfafscheiding in de vorm van een hoge haag voor een groene beëindiging van het dorp. De groene omranding, die vanuit het landschap bezien Wijbosch haar groene karakter geeft, wordt zo doorgezet en versterkt.

Het zicht op het landschap

In blauw zijn in afbeelding 11 zichtlijnen getekend. Deze straten geven uitzicht op het omliggende, cultuurhistorisch waardevolle landschap. Andersom bieden de straten openingen in de nieuwe dorpsrand, waardoor de voorbijganger in het landschap een doorzicht krijgt op het buurtje achter de rand. Zo ontstaat een visuele relatie tussen het landschap en het dorp, waarbij de oude richtingen van het landschap een hoofdrol blijven spelen.

Door de verschillende ontwikkelingen binnen het projectgebied in zijn totaliteit te beschouwen is een ontwerp ontstaan dat als een stedebouwkundige eenheid beschouwd kan worden. Anderzijds kan gesteld worden dat, door de inpassing van bestaande (agrarische) bebouwing en de gedifferentieerde woningtypologie binnen het plan van Mulleners en Mulleners Architecten, een afwisselend en gebiedseigen invulling is ontstaan, welke goed aansluit bij de bestaande structuren en het dorpse karakter van de kern Wijbosch.