direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Sport- en vrijetijdscentrum 'De Vijfsprong', Baanvelden 22
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0840.2581S0011-VO01

3.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie-plus (2003)

De Structuurvisie-plus beschrijft de visie, de ambitie en het programma voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de totale gemeente Rucphen, inclusief het buitengebied. De Structuurvisie- plus is op 25 september 2003 door de gemeenteraad

vastgesteld.

De visie speelt in op de bestaande stedelijke druk op regionaal niveau. De ambitie van de gemeente Rucphen is een groene buffer tussen de stedelijke regio's van Roosendaal en Breda (Etten-Leur) te vormen. In dit kader wordt bijzondere waarde gehecht aan het buitengebied en dan met name het westelijk gelegen gedeelte tussen de Rucphense Bossen en Halderberge. De bijzondere zorg voor het buitengebied komt tot uitdrukking in een wijziging van ruimtelijk ontwikkelingsconcept. In de Structuurvisie-plus maakt het concentrisch uitbreidingsmodel van de grotere kernen plaats voor de constellatiegedachte.

Dit betekent dat de ruimtelijke ontwikkeling van de kernen Rucphen, Sint Willebrord en Sprundel binnenwaarts gericht en aan elkaar gekoppeld is. De verstedelijkingsdruk westwaarts op de mogelijke koppeling van de bosgebieden binnen en buiten de gemeente wordt hiermee een halt toegeroepen. Ook wordt de stedelijke druk van de kernen zuidwaarts op het buitengebied sterk verminderd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0840.2581S0011-VO01_0006.jpg"

Figuur 3.3. Visualisering ruimtelijke ontwikkelingsconcepten

Vanuit de constellatiegedachte is het ontwikkelen van de kernendriehoek Rucphen, Sint Willebrord en Sprundel één van de belangrijkste thema's in de Structuurvisie-plus. De kernendriehoek moet ruimte bieden voor functies als (dorpsoverstijgende) voorzieningen, wonen, werken en recreatie. Met name voor de kernen Rucphen en Sint Willebrord ligt de prioriteit voor toekomstige ruimtelijke ontwikkeling in dit gebied. Het plangebied ligt in het geografische hart van de gezamenlijke dorpen.

Vanuit het geschetste ruimtelijk profiel en het duurzaam structuurbeeld ligt het accent voor de kernendriehoek Rucphen, Sprundel en Sint Willebrord op een naar 'binnen' gerichte oriëntatie. De hoofddoelstelling voor de drie kernen is dan ook het streven naar een onderlinge ruimtelijke en deels functionele samenhang van de kernen gebundeld rondom een centraal dorpspark: de Binnentuin. Voorop staat dat ieder van de kernen binnen de driehoek een eigen identiteit dient te behouden. De kenmerken van de gemeenschappelijke Binnentuin zijn de volgende:

  • 1. Een zodanige inrichting dat enerzijds de eigen identiteit van de kernen tot uitdrukking komt en anderzijds de kernen met elkaar worden verbonden.
  • 2. De Binnentuin biedt plaats aan openbare, recreatieve en andere dorpsoverstijgende gemeenschappelijke voorzieningen.
  • 3. Een goede bereikbaarheid voor het langzaam verkeer tussen de kernen onderling, waarvan de infrastructuur tevens dienst doet als structuurdrager voor de inrichting.
  • 4. Een aantrekkelijk klimaat voor het wonen in de kernen.
  • 5. Commerciële recreatieve voorzieningen die zich laten inpassen in een groene omgeving.

Toetsing

Een belangrijke concentratie van recreatieve voorzieningen van de gemeente ligt aan de Baanvelden. De uitbreiding van de schietvereniging vindt plaats aansluitend aan de bestaande accommodatie. In de Structuurvisie-plus worden de openbare, recreatieve en andere dorpsoverstijgende gemeenschappelijke voorzieningen, waaronder de schietbaan, als kwaliteit beschouwd. In de uitwerking van het duurzaam structuurbeeld en de verschillende strategieën wordt het uitbouwen van voorzieningen bij 'De Vijfsprong', waar het plangebied deel van uitmaakt, als kwaliteitsoptie gezien. De huidige recreatieve functie van de accommodatie wordt verder versterkt. Daarbij gaan geen waardevolle elementen en/of structuren verloren. Het plan past dan ook binnen de Structuurvisie- plus.

Structuurplan Binnentuin

Als uitvloeisel van de structuurvisie-plus heeft de gemeente voor het gebied Binnentuin, waarbinnen het plangebied ligt, een structuurplan opgesteld. Daarin is het plangebied aangeduid als 'dagrecreatieve concentratie' doorsneden door 'groene lanen'.

Het aangegeven groene raamwerk van groene lanen en assen vormt de ruimtelijke drager van het gebied. Dit groene raamwerk versterkt enerzijds de ruimtelijk-landschappelijke karakteristiek van de Binnentuin en zorgt anderzijds voor de noodzakelijke ruimtelijke samenhang en verbindingen. Dit groene raamwerk is integraal opgenomen op de structuurplankaart.

De bestaande concentratie van dagrecreatieve voorzieningen inclusief de daaraan gerelateerde groene omgeving is opgenomen in het functievlak dagrecreatieve concentratie. Beleid en ontwikkeling richten zich voor dit gebied op:

  • beheer van de bestaande accommodatie en groene ruimte;
  • verbetering/vernieuwing/uitbreiding van bestaande dagrecreatieve voorzieningen;
  • verbreding door vestiging van nieuwe dagrecreatieve voorzieningen c.q. verenigingen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0840.2581S0011-VO01_0007.jpg"

Figuur 3.4. Structuurplan Binnentuin

APV2009

Beleid

In de APV van de gemeente is in artikel 4.11 de Kapvergunning geregeld. Hierin is opgenomen dat het is verboden zonder vergunning van het college houtopstand te vellen of te doen vellen.

Analyse

Het gedeelte waar de uitbreiding is voorzien, is beplant met bos, vallend onder de Boswet. Het grootste deel van de houtsingel is niet inpasbaar binnen de bouwplannen. Door de initiatiefnemer is intensief gezocht naar alternatieve inrichtingen van het terrein. Er is gekeken naar de mogelijkheden om elders te parkeren en het bestaande parkeerterrein te benutten voor de uitbreiding. De mogelijke alternatieven blijken niet haalbaar te zijn. De uitbreiding in noordelijke richting is de enige reële ontwikkeling.

Het bosperceel heeft de volgende waarden:

  • landschappelijke waarden: het perceel vormt de rand van een groter bosgebied;
  • natuurwaarden: het is een relatief jong bos bestaande uit naald- en loofhout. Er komen algemene natuurwaarden voor die kenmerkend zijn voor de bossen op droge zandgronden;
  • beeldbepalende waarden: het perceel vormt een onderdeel van het kleinschalige landschap. Ondanks de kap van het perceel zal dit landschapsbeeld in stand blijven.

Indien houtopstanden met waarden worden gekapt, wordt herplant verlangt.

Toetsing

Voor de te kappen bomen wordt tijdig een kapvergunning aangevraagd. Kap heeft betrekking op minder dan 5 hectare bos en wordt elders gecompenseerd, omdat herplant op de locatie en aangrenzend of in de nabijheid van de locatie niet mogelijk is gebleken. De herplant van het bos is door middel van een overeenkomst gewaarborgd.

Welstandsnota

Beleid

De locatie maakt deel uit van het welstandsgebied G1, Parken en groengebieden sport- en vrijetijdscentrum de Vijfsprong. Navolgend volgt een beschrijving.

Bebouwing en omgeving

De Vijfsprong is gelegen buiten Rucphen en bestaat uit een aantal velden met daarbij bebouwing en verharde parkeervoorzieningen. Tevens zijn er een manege, de Heemtuin en de ski- en snowboardbaan gesitueerd. Kenmerkend voor dit groene gebied zijn enkele meer of minder grote bouwwerken in een verder open onbebouwde ruimte. De (overwegend groene) erfscheiding rond het sportterrein ontneemt het zicht op de ruimte. Er is functionele bebouwing aanwezig, ontworpen naar de gehuisveste functie.

Massa en vorm

De aanwezige bebouwing op het sport- en recreatieterrein is eenvoudig van vorm en uitstraling. Er is een verschil in representativiteit, die veelal samenhangt met de functie en tot uitdrukking komt in de vormgeving en gevelindeling. Zo heeft een kleedruimte veelal een gesloten gevel en zal bij een centrale entree het uitzicht wellicht van belang zijn voor de gevelindeling. De bebouwing op het sportterrein bestaat uit één bouwlaag met een lichte kap of plat dak of uit twee bouwlagen wanneer het grote sporthallen betreft.

Detaillering

Kleur en materiaal van de hoofdmassa zijn over het algemeen traditioneel. De bebouwing is opgetrokken uit bruine baksteen. Materialen en kleuren zijn afhankelijk van de functie van het gebouw en het gebied. Detaillering, kleur- en materiaalgebruik zijn ingetogen en functioneel passend bij de setting.

Waardering en ontwikkeling

Het groene karakter van deze gebieden is het belangrijkste kenmerk. Aandacht voor de groene buitenkant van een gebied is nodig. Daarbij wordt gestreefd naar een open en transparante aansluiting met de omgeving of juist een groene afscherming. De vorm van de groene buitenkant heeft te maken met de ligging en de functie van het gebied buiten de kern. Voor de bebouwing geldt dat deze functioneel is, relatief laag en in samenhang met de groene omgeving dient te zijn.

Welstandsniveau

Voor de gebouwen in de groengebieden is een soepel welstandsbeleid van toepassing: welstandsniveau 3.

Toetsing

De gebiedsgerichte criteria uit de welstandsnota zijn toegepast. De welstandsnota vormt dan ook geen belemmering voor de beoogde realisering van de uitbreiding van de schietaccommodatie.

Visiedocument Groenbeleid

Beleid

Verankering

De Nota Ruimte (rijksbeleid inzake ruimtelijke ordening) concludeert dat naast een afname van de kwantiteit (hoeveelheid) van groen de laatste decennia, ook een afname van de kwaliteit van het groen is ontstaan. Het Rijk stelt echter dat Provincies en gemeenten zelf verantwoordelijkheid dienen te nemen voor de zogenaamde basiskwaliteit voor de leefomgeving. Groen is daarmee ook geen sluitpost meer, maar onderdeel van de basiskwaliteit voor een prettig woon- en werkklimaat. Door inzichtelijk te maken dat groen iets oplevert, kan de kwaliteit ook beter behouden blijven of versterkt worden.

Visiedocument Groenbeleid

Het visiedocument Groenbeleid Rucphen maakt inzichtelijk op welke wijze invulling wordt gegeven aan groen in de gemeente. Door de verschillende typen groen te analyseren op de wijze van beheer, kwaliteit en kwantiteit ontstaat een reëel beeld van het groen in de gemeente. Hiermee is inzichtelijk gemaakt dat het onderhoud van het groen voldoet aan de kwaliteit zoals die in het groenbeheerplan 2000 is beschreven en waar eventuele knelpunten of verbeterpunten liggen.

Er wordt voor het onderhoud vooral geadviseerd de huidige werkwijze te handhaven en her en der te optimaliseren. In het visiedocument blijken de kwaliteit, beleving en waardering van groen, sterk afhankelijk te zijn van ontwerpkeuzes in planvormingsprocessen. Gesteld wordt dat er komende jaren een behoorlijke ambitie is om het groen verder in te vullen in beleid, planvorming en beheerplannen.

Provinciaal beleid

Het provinciaal beleid gaat uit van behoud, bescherming en ontwikkeling van landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische en kwaliteiten van gebieden. Plaatselijke kenmerken zijn daarbij belangrijk.

Groensaldoregeling

Een onderdeel van een groenstructuurplan is de zogenaamde groensaldoregeling (uitgewerkt in het groenstructuurplan). Een dergelijke regeling geeft de mogelijkheden en onmogelijkheden weer tot het opofferen van groen (in het stedelijk gebied). Het principe kent verschillende stappen van “nee, tenzij” - principe tot uiteindelijk een financiële compensatie. Hiermee wordt de kwantiteit en daarmee de kwaliteit van groen gewaarborgd en blijft de leefbaarheid gewaardeerd. Vermindering van het areaal groen in het bebouwd gebied is eventueel aanvaardbaar als compensatie buiten het bebouwd gebied of kwaliteitsimpuls in het resterende groen plaats vindt. Dit vraagt om een verantwoorde afweging.

Inpassing

Juiste erfbeplanting kan zorgen voor inpassing van nieuwe bebouwing in het landelijk gebied.

Toetsing

  • De kosten voor het beheer en onderhoud van groen op het perceel van de Koningsschutters komen niet ten laste van de gemeente.
  • Er zijn op basis van het provinciaal beleid geen belemmeringen voor de ontwikkeling. Ter plaatse zijn geen bijzondere natuurwaarden vastgelegd.
  • Ten behoeve van het project is nagegaan of behoud van het bosperceel mogelijk is. Gebleken is dat geen andere locaties beschikbaar zijn. Voorts is geconstateerd dat herplant op of grenzend aan de locatie niet mogelijk is. Door middel van de groensaldoregeling wordt het te kappen bos gecompenseerd. Hiervoor wordt een overeenkomst gesloten met de schietvereniging.
  • Aanbrengen van erfbeplanting is slechts beperkt mogelijk. Ongenodigden mogen niet ongezien het complex kunnen benaderen, omdat bij het betreden en verlaten van de accommodatie en het parkeerterrein sociale controle mogelijk moet zijn. Een haag zal langs de rand van het terrein (bestaand en nieuw) worden aangeplant. Hierbij wordt aangesloten op de beplanting tussen het fietspad en de weg (beuk).

Groenstructuurplan

Met het Groenstructuurplan is er een goede basis voor de integrale ontwikkeling van rode, groene, grijze en blauwe functies. Stedelijke vernieuwing en andere ruimtelijke ontwikkelingen bieden de mogelijkheid de integrale inpassing van het groen in de stad extra te versterken. Met vaststelling van het Groenstructuurplan kan er gewerkt worden aan een integraal inrichtingsplan voor de openbare ruimte van de toekomst. Hierbij moet het versterken van de groene kwaliteit wat uitgangspunt is voor dit groenstructuurplan hand in hand gaan met voorgenomen ontwikkelingen in woningbouw, verkeer en parkeren, waterhuishouding, en recreatie. Uitgangspunt is te werken aan samenhangende en synergetische plannen die de leefbaarheid van het dorp verbeteren en het dorp een herkenbaar gezicht geven. De Baanvelden, waaraan de locatie is gesitueerd, heeft een belangrijke functie als ontsluitingsweg en heeft cultuur-historische waarde. De Baanvelden bepaalt met het aanwezige groen voor een groot deel het karakter van het omliggende gebied en is aangewezen als een secundaire landelijke dooradering. De bospercelen rondom de locatie zijn aangeduid als belangrijke natuurgebieden. Deze bospercelen zijn niet aangewezen als ecologische verbindingszones of natura 2000-gebieden.

De in het structuurplan opgenomen groensaldoregeling is bedoeld als instrument wat binnen projecten ondersteuning geeft aan het proces. De regeling maakt keuzes, besluiten en afwegingen over het groen en de consequenties daarvan bewust inzichtelijk. De groensaldoregeling heeft als voornaamste doel het veiligstellen van zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het openbaar groen. Compenseren kan kwantitatief en / of kwalitatief zijn en als beide niet mogelijk zijn financieel (met uiteindelijk ook een kwantitatief of kwalitatief doel, zij het op een andere plek).

Voor het hanteren van de groensaldoregeling gelden de volgende uitgangspunten:

  • de regeling geldt alleen voor openbaar groen (inclusief speelvoorzieningen en water);
  • compensatie vindt binnen het project of minimaal in dezelfde wijk plaats;
  • financiële compensatie binnen een gestelde termijn wordt ingezet in de wijk zelf of in de directe invloedssfeer van de betreffende wijk.

Toetsing

Door de ontwikkeling verdwijnt een smalle reep bos. Dit groen wordt elders gecompenseerd, omdat compensatie op en in de nabijheid van de locatie niet mogelijk is gebleken. De kern van het bosgebied, waar onder andere de heemtuin in is gelegen, wordt niet aangetast. Ook het kleinschalige karakter van het landschap blijft in takt. In overleg met gemeente wordt gezocht naar een passende locatie voor compensatie. Compensatie van het bosperceel wordt vastgelegd in een overeenkomst. Het karakter van de Baanvelden zal door de ontwikkeling marginaal worden gewijzigd: er resteert nog een belangrijk deel van de bosopstanden.

Rucphen Natuurlijk Actief

Beleid

Het beleidsplan Rucphen Natuurlijk Actief geeft een vrij uitgebreide omschrijving van de groene recreatieve kwaliteiten van de gemeente. Deze bevinden zich voornamelijk in de Rucphense Bossen en heide, het landelijk gebied en de Vijfsprong. Accommodatievormen die aansluiten bij de thema's natuur, landschap en sport krijgen de voorkeur. Ingezet wordt op kwalitatief hoogwaardige accommodaties die passen in het groene landschap

Toetsing

De accommodatie wordt voorzien van aarden wallen. Hierop worden gras en struiken aangebracht, zodat de accommodatie goed ingepast zal zijn in de recreatieve omgeving.

Beleidsplan Toerisme en Recreatie gemeente Rucphen

Beleid

Het doel van het Beleidsplan toerisme en recreatie gemeente Rucphen is een integraal toeristisch-recreatief beleidsplan, waarin maatregelen voor de toekomst worden aangegeven om te komen tot kwaliteitsverbetering en versterking van toerisme en recreatie binnen de gemeente, dat kan rekenen op betrokkenheid en draagvlak bij ondernemers en bewoners. Voor het plangebied en omgeving is van belang dat het beleid is gericht op uitbouw van dagrecreatie met als belangrijkste accent sport.

Toetsing

Het plan voorziet in een uitbreiding van de recreatieve mogelijkheden van de indoorschietbaan, door realisering van een 100 meter indoorschietbaan. Hiermee wordt invulling gegeven aan het beleidsplan.

Bestemmingsplan Sport - en vrijetijdscentrum "De Vijfsprong"

Het geldende bestemmingsplan maakt ter plaatse reeds een indoorschietbaan mogelijk. Op de locatie waar de uitbreiding is voorzien geldt de bestemming "Groendoeleinden". Het bestemmingsplan bevat geen relevante flexibiliteitsbepalingen, waardoor het opstellen van een nieuw bestemmingsplan noodzakelijk is.