direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Buitengebied, herziening Zandstraat 29
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0820.BPBGZandstraat29-D001

Toelichting

Hoofdstuk 1 Aanleiding

Op 8 januari 2020 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: Afdeling) een deel van het bestemmingsplan Buitengebied vernietigd en de gemeenteraad opgedragen binnen 26 weken een nieuw besluit te nemen. Voor het deel van het bestemmingsplan Buitengebied dat is vernietigd door de Afdeling aan de Zandstraat 29 in Nederwetten wordt een herziening gemaakt. Deze herziening bevat de besluiten waarmee aan de uitspraak van de Afdeling (ECLI:NL:RVS:2020:32) wordt voldaan.

Hoofdstuk 2 Locatie Zandstraat 29

2.1 Beroep en uitspraak Afdeling

Het bestemmingsplan Buitengebied voorziet niet in een bestemming voor de aan de Zandstraat 29 gerealiseerde mestplaats. Er is op 9 april 2015 een omgevingsvergunning verleend voor een mestplaat op het perceel. In de omgevingsvergunning staat dat het college van burgemeester en wethouders ervoor zal zorgen dat de mestplaat wordt opgenomen in het bestemmingsplan. De mestplaat is echter niet in overeenstemming met de omgevingsvergunning aangebracht. De mestplaat ligt niet in de bestaande paardenbak zoals was aangevraagd, maar buiten de paardenbak.

afbeelding "i_NL.IMRO.0820.BPBGZandstraat29-D001_0001.png"

Figuur 1 - Locatie mestplaat (markeerpunt) buiten de aanduiding paardenbak (blauwe stippellijn).

Het enkele feit dat de mestplaat niet conform de omgevingsvergunning is gerealiseerd, is volgens de Afdeling onvoldoende reden om de gerealiseerde mestplaat niet alsnog positief te bestemmen. Volgens de Afdeling heeft de raad bij de voorbereiding niet de vereiste zorgvuldigheid in acht genomen, waardoor dit plandeel in strijd met artikel 3:2 van de Algemene wet bestuursrecht is vastgesteld. De vaststelling van het plandeel met de bestemming "Agrarisch met waarden - Groenblauwe mantel" voor zover het betreft de bouwaanduiding "specifieke bouwaanduiding-paardenbak" voor het perceel aan de Zandstraat 29 is daarom door de Afdeling vernietigd (aangegeven met blauwe stippellijn op figuur 1).

2.2 Ruimtelijke aanvaardbaarheid

Bij het verlenen van de tijdelijke omgevingsvergunning in 2015 is de ruimtelijke aanvaardbaarheid al getoetst en destijds akkoord bevonden. Voor de tijdelijke oplossing is destijds gekozen om de ondernemer de mogelijkheid te bieden om de mestplaat alvast vooruit lopend op het nieuwe bestemmingsplan te laten oprichten. De ondernemer heeft vervolgens de mestplaat in afwijking van zijn vergunning heeft aangelegd. Volgens de projecttekening behorende bij de omgevingsvergunning zou de afstand tussen de voorzijde van de stal en de mestplaat 16,50 m – 6,00 m = 10,50 m bedragen. De inmiddels vernietigde specifieke bouwaanduiding – paardenbak' begon ongeveer 13,5 meter achter de voorgevel van de naastgelegen stal. De vergunde mestplaat begint echter 10,5 meter achter de stal en lag daarmee ongeveer 3 meter buiten de vernietigde bouwaanduiding.

Het bestemmingsplan Buitengebied bevat een wijzigingsbevoegdheid voor het college om op verzoek een bouwvlak aan te passen. De ondernemer zou met deze wijzigingsbevoegdheid kunnen verzoeken om het bouwvlak uit te breiden waarmee de mestplaat alsnog positief bestemd werd. De ondernemer was echter van mening dat de raad dit rechtstreeks had moeten doen. De Afdeling heeft hem hierin in het gelijk gesteld.

Paardenbakken en bijbehorende voorzieningen dienen in het bestemmingsplan in principe binnen het bouwvlak gerealiseerd te worden. Voor paardenbakken kan hiervan onder voorwaarden worden afgeweken. Dat is in deze situaties gebeurd. De afwijking van de eerder verleende vergunning is dusdanig klein dat de gerealiseerde situatie voldoet aan de voorwaarden. Bij de verleende omgevingsvergunning is beoordeeld dat deze ruimtelijk aanvaardbaar is.

Sinds 2010 beschikt het bedrijf over een vergunning wet milieubeheer en een bouwvergunning voor de bouw van een paardenstal. Middels deze vergunningen is het tevens mogelijk om een mestopslag te realiseren op ten minste 50 meter van woningen van derden of anderzins gevoelige objecten.

De mestplaat was voor 2013 al aanwezig op locatie, zie figuur 2. Om te voldoen aan de regels van het Activiteitenbesluit met betrekking tot geur kan een maatwerkvoorschrift worden opgelegd, de procedure is op 24 april 2020 opgestart. De mestplaat kan worden afgedekt om geuroverlast te voorkomen zodat daarmee een goed woon- en leefklimaat voor nabijgelegen woningen gewaarborgd is.

afbeelding "i_NL.IMRO.0820.BPBGZandstraat29-D001_0002.png"

Figuur 2 - Aanwezigheid mestplaat op luchtfoto uit 2011.

Aangezien de gerealiseerde situatie dusdanig weinig afwijkt van de vergunning, het maatwerkvoorschrift dat wordt opgelegd, gezien het omliggende bouwperceel en de afstand tot omliggende functies is de beoogde situatie ook ruimtelijk aanvaardbaar.

2.3 Wijziging in het plan

Op de verbeelding wordt op het perceel de bouwaanduiding "specifieke bouwaanduiding-paardenbak" opgenomen ter plaatse van de paardenbak en de reeds aangebrachte mestplaats. Hierdoor wordt de vergunde mestplaats alsnog bestemd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0820.BPBGZandstraat29-D001_0003.jpg"

Figuur 3 - overzichtstekening van de wijziging op de verbeelding.

Deze herziening wijzigt het vigerende bestemmingsplan Buitengebied door het plangebied aan de Zandstraat 29 te voorzien van de "specifieke bouwaanduiding-paardenbak". Met deze wijziging wordt alleen de verbeelding aangepast. Voor het overige blijven de regels van het bestemmingsplan Buitengebied van toepassing.

Voor de leesbaarheid van de herziening zijn de regels van het bestemmingsplan Buitengebied integraal opgenomen van de enkelbestemming en de regels van alle onderliggende dubbel- en gebiedsaanduidingen overgenomen uit het moederplan het bestemmingsplan 'Buitengebied Nuenen'.

2.4 Procedure

Ten behoeve van het bestemmingsplan Buitengebied is een voorbereidingsprocedure doorlopen. Naast de zienswijze waarop vervolgens het beroep tegen het vastgestelde bestemmingsplan is ingesteld zijn er geen zienswijzen ingediend ten aanzien van dit perceel.

De aanpassing in deze herziening naar aanleiding van de uitspraak van de Afdeling betreft een 'marginale aanpassing' van de "specifieke bouwaanduiding-paardenbak", die voor een belangrijk deel ook al onderdeel was van de verleende omgevingsvergunning. Daarom wordt er teruggevallen op de eerder doorlopen voorbereidingsprocedure van het bestemmingsplan 'Buitengebied Nuenen'.