direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Bedrijvenpark Kaatsheuvel, gebied 2 1e herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0809.bedrparkKH21eherz-VG01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Het bestemmingsplan 'Bedrijvenpark Kaatsheuvel, gebied 2' is door de gemeenteraad van de gemeente Loon op Zand vastgesteld bij besluit d.d. 19 mei 2016. Tegen de vaststelling van dat bestemmingsplan is door één partij beroep aangetekend bij de Raad van State. Op 15 februari 2017 heeft de Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State (ABRS) ten aanzien van het bestemmingsplan 'Bedrijvenpark Kaatsheuvel, gebied 2' een tussenuitspraak/bestuurlijke lus gedaan. Hierin draagt de ABRS de raad van de gemeente Loon op Zand op om:

  • Binnen 16 weken na verzending van deze tussenuitspraak met achtneming van overweging 8 uit de tussenuitspraak het daarin omschreven gebrek te herstellen, en
  • De Afdeling en de andere partij de uitkomst mede te delen en het gewijzigde besluit zo spoedig mogelijk op de wettelijk voorgeschreven wijze bekend te maken en mede te delen.

Het geconstateerde gebrek heeft betrekking op perceel 2093. Blijkens de verbeelding is aan dit perceel geen bouwvlak toegekend. Echter er is geen concreet plan voor nieuwe ontwikkelingen op dit perceel. Aangezien geen sprake is van een concreet plan waarmee de raad bij vaststelling rekening had moeten houden heeft de raad in redelijkheid kunnen besluiten om geen nieuwe bouwmogelijkheden aan het perceel toe te kennen. Echter er is wel geconstateerd dat de bestaande en vergunde bebouwing op perceel 2093 ten onrechte niet als zodanig is bestemd. Het door de raad vastgestelde bestemmingsplan is daarmee in zoverre in strijd met de vereiste zorgvuldigheid voorbereid.

Dit houdt concreet in dat aan de bestaande en vergunde bebouwing op perceel 2093 een bouwvlak wordt toegekend. Dit bouwvlak beperkt zich tot deze bebouwing. Het bouwvlak mag voor 100% worden bebouwd tot een maximum goothoogte van 6 meter en een maximum bouwhoogte van 9 meter. Hier is aangesloten bij de bepalingen van de beheersverordening 'Woongebieden Kaatsheuvel'.

De tussenuitspraak van de ABRS, met kenmerk 201604385/1/R3, is in zijn geheel opgenomen als bijlage 1: Tussenuitspraak ABRS 15 februari 2017.

afbeelding "i_NL.IMRO.0809.bedrparkKH21eherz-VG01_0001.png"

Verbeelding vastgesteld bestemmingsplan 'Bedrijvenpark Kaatsheuvel, gebied 2' met rood omkaderd perceel 2093

Teneinde invulling te kunnen geven aan de opdracht van de ABRS zal het bestemmingsplan 'Bedrijvenpark Kaatsheuvel, gebied 2' voor het betreffende plandeel, zijnde perceel 2093, opnieuw door de raad van de gemeente Loon op Zand (als 1e herziening) worden vastgesteld. Hierbij worden de overwegingen zoals vermeld in de tussenuitspraak in acht genomen. Bij de voorbereiding van het besluit tot wijziging van het bestemmingsplan hoeft afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) niet opnieuw te worden toegepast. Dit houdt in dat deze reparatie c.q. herziening van het bestemmingsplan niet opnieuw als ontwerp ter inzage dient te worden gelegd. De reparatie c. q. herziening kan direct worden vastgesteld.

1.2 Plangebied

Het plangebied van deze bestemmingsplanherziening betreft het perceel 2093 dat onderdeel uit maakt van het bedrijvenpark Kaatsheuvel, gebied 2. Dit perceel is in het zuid-oostelijke deel van het bedrijvenpark gelegen. Het perceel maakt ruimtelijk gezien onderdeel uit van de gronden behorende bij de woning aan de Anthoniusstraat 7 (percelen 3080 en 3999).

1.3 Vigerend bestemmingsplan

Als gevolg van de schorsing van het plandeel waarop de onderhavige herziening toeziet, geldt dat door de uitspraak van de ABRS in het kader van het bestemmingsplan 'Bedrijvenpark De Kets - West II, nu voor dit perceel de bepalingen van het 'Uitbreidingsplan Gemeente Loon op Zand, Plan in onderdelen' weer van toepassing zijn. Dit plan in onderdelen is vastgesteld door de gemeenteraad d.d. 9 september 1952 en goedgekeurd door gedeputeerde staten van Noord-Brabant d.d. 14 juli 1954. Op basis van dit plan in onderdelen geldt voor het perceel 2093 de bestemming 'Agrarisch'.

Nu op basis van de uitspraak van de ABRS en de daarbij opgenomen argumentatie is vast te staan dat de bestaande en vergunde bebouwing planologisch-juridisch niet is geregeld, dienen de bouwmogelijkheden voor dit perceel herzien te worden, zodat de bestaande en vergunde bebouwing planologisch-juridisch toegestaan is.

Door middel van het onderhavige bestemmingsplan wordt aan het perceel opnieuw de bestemming 'Bedrijventerrein' met de aanduiding 'bedrijven tot en met categorie 2' en 'specifieke vorm van bedrijventerrein - opslag bouwmaterialen en benodigdheden' toegekend. Om het geconstateerde gebrek te herstellen wordt een bouwvlak toegekend aan de bestaande en vergunde bebouwing. Tevens wordt binnen dit bouwvlak de aanduidingen 'maximum bebouwingspercentage' (100%) en 'maximum goothoogte (6 meter), maximum bouwhoogte (9 meter)' opgenomen. De bijbehorende bestemmingsplanregels blijven ongewijzigd met dien verstande dat zaken die niet van toepassingen zijn op het perceel worden geschrapt. Hiermee wordt aan de tussenuitspraak van de ABRS voldaan.

Hoofdstuk 2 Projectprofiel

2.1 Situatiebeschrijving

Perceel 2093 is primair in gebruik als bedrijfslocatie waar opslag van bouwmaterialen en benodigdheden plaats vindt. Het perceel maakt onderdeel uit van een groter geheel zijnde de gronden behorende bij de woning aan de Antoniusstraat 7 (percelen 3080 en 3999). De woning is georienteerd op de Antoniusstraat. Achter deze woning zijn (bedrijfs)gebouwen gelegen die doorlopen tot op perceel 2093.

afbeelding "i_NL.IMRO.0809.bedrparkKH21eherz-VG01_0002.png"

Luchtfoto van de bestaande situatie waarbij de rode lijn de grens aangeeft tussen perceel 2093 (achterzijde) en de woning aan de Antoniusstraat (voorzijde)

2.2 Projectbeschrijving

Het planvoornemen gaat uit van het handhaven van de bedrijfsbestemming voor bedrijfscategorie 2 en de mogelijkheid tot opslag van bouwmaterialen en benodigdheden. Ter plaatse van de bestaande en vergunde bebouwing wordt een bouwvlak toegevoegd, zodat deze bebouwing planologisch-juridisch toegestaan is. Tevens worden maatvoeringsaanduidingen aangegeven afgestemd op de bestaande situatie. Dit betreft het toegestane bebouwingspercentage (100%) en de toegestane maximum goot- en bouwhoogte, respectievelijk 6 meter en 9 meter.

Hoofdstuk 3 Beleidskader

3.1 Inleiding

Gemeenten zijn niet geheel vrij in het voeren van hun eigen beleid. Rijk en provincies geven met het door hen gevoerde en vastgelegde beleid de kaders aan waarbinnen gemeenten kunnen opereren.

3.2 Rijks-, provinciaal en gemeentelijke beleid

Het Rijks-, provinciaal en gemeentelijk beleid is uitvoerig beschreven in het vastgestelde bestemmingplan 'Bedrijvenpark Kaatsheuvel, gebied 2'. Het bedrijvenpark Kaatsheuvel, gebied 2 is hiermee reeds getoets aan het nationale, provinciale en gemeentelijke beleid. Met de herziening voor perceel 2093 wordt de bestaande situatie opnieuw geregeld waarbij de bestaande en vergunde bebouwing planologisch-juridisch wordt toestaan. Gelet op het feit dat hier sprake is van een bestaande en vergunde situatie en deze onderdeel uit maakt van bebouwd gebied kan geconcludeerd worden dat deze situatie past binnen de gestelde beleidskaders

Omdat het onderhavige bestemmingsplan zogezegd niet voorziet in een verruiming van de vergunde mogelijkheden, kan worden volstaan met het verwijzen naar de beleidsparagraaf in de toelichting van het bestemmingsplan 'Bedrijvenpark Kaatsheuvel, gebied 2' (vastgesteld 19 mei 2016). Dit bestemmingsplan is via ruimtelijke plannen (www.ruimtelijkeplannen.nl) te raadplegen.

Hoofdstuk 4 Sectorale aspecten

4.1 Inleiding

Milieubeleid wordt steeds meer geïncorporeerd in andere beleidsvelden. Verbreding van milieubeleid naar andere beleidsterreinen is dan ook een belangrijk uitgangspunt. Ook in de ruimtelijke planvorming is structureel aandacht voor milieudoelstellingen nodig. De milieudoelstellingen worden daartoe integraal en vanaf een zo vroeg mogelijk stadium in het planvormingsproces meegewogen. Een duurzame ontwikkeling van de gemeente is een belangrijk beleidsuitgangspunt dat zijn doorwerking heeft in meerdere beleidsterreinen.

Het bedrijvenpark Kaatsheuvel, gebied 2 is door middel van een milieutoets in het vigerende bestemmingsplan 'Bedrijvenpark Kaatsheuvel, gebied 2' (vastgesteld 19 mei 2016) reeds getoetst aan de diverse sectorale aspecten:

  • bodem;
  • geluid;
  • luchtkwaliteit;
  • milieuzonering;
  • externe veiligheid;
  • waterhuishouding;
  • flora en fauna;
  • cultuurhistorie en archeologie;
  • kabels en leidingen.

Dit geldt derhalve ook voor het plangebied uit het onderhavige bestemmingsplan. Via ruimtelijke plannen (www.ruimtelijkeplannen.nl) is de toelichting van het vastgestelde bestemmingsplan met daarin de milieutoets (omgevingsaspecten) te raadplegen. Aangezien het een bestaande situatie betreft wordt het uitvoeren van nadere milieuonderzoeken voor het onderhavige bestemmingsplan niet noodzakelijk geacht.

Hoofdstuk 5 Juridische opzet

5.1 Inleiding

In een bestemmingsplan zijn de bouw- en gebruiksmogelijkheden voor een bepaald gebied opgenomen. Het onderhavige bestemmingsplan regelt de inrichting van het gebied door voor de gronden bestemmingen aan te wijzen. Het juridische deel van het bestemmingsplan bestaat uit de verbeelding (kaart) in samenhang met de regels. In deze paragraaf wordt het juridische deel van het bestemmingsplan nader toegelicht.

5.2 Consequenties tussenuitspraak ABRS

Het geconstateerde gebrek ten aanzien van bestaande en vergunde bebouwing op perceel 2092 wordt gerepareerd door aan de betreffende bebouwing een bouwvlak met maatvoeringen toe te kennen. Voor het overige blijven de regels van de bestemming 'Bedrijventerrein' met de bijbehorende aanduiding van toepassing.

Dit houdt in dat het perceel 2093 opnieuw wordt bestemd als 'Bedrijventerrein' met de aanduidingen 'bedrijf tot en met categorie 2' en 'specifieke vorm van bedrijventerrein - opslag bouwmaterialen en benodigdheden'. Aan het perceel wordt ter plaatse van de bestaande en vergunde bebouwing een bouwvlak toegevoegd met de maatvoeringsaanduidingen 'maximum bebouwingspercentage' zijnde 100% en 'maximum goothoogte (m), maximum bouwhoogte (m)' zijnde 6 meter en 9 meter.

Hiermee is perceel 2093 overeenkomstig de bestaande situatie planologisch-juridisch geregeld en daarmee is het geconstateerde gebrek hersteld. Met het vaststellen van onderhavig bestemmingsplan wordt invulling gegeven aan de tussenuitspraak van de ABRS.

Hoofdstuk 6 Uitvoerbaarheid

6.1 Economische haalbaarheid

De economische haalbaarheid van het bedrijvenpark Kaatsheuvel, gebied 2 is reeds in het vastgestelde bestemmingsplan aangetoond. Aangezien dat voor perceel 2093 sprake is van een conserverende regeling voor de bestaande situaite zijn er voor de gemeente Loon op Zand, behoudens kosten voor ambtelijke voorbereiding en procesbegeleiding, geen kosten aan het plan verbonden.

6.2 Maatschappelijke haalbaarheid

Met reparatie voor perceel 2093 wordt middels onderhavig bestemmingsplan de bestaande en vergunde situatie planologisch-juridisch op correcte wijze geregeld. De bestaande situatie wordt daarmee planologisch-juridisch vastgelegd. Van verruiming van gebruiks- en bouwmogelijkheden is geen sprake, omdat met dit plan enkel de bestaande en vergunde situatie planologisch-juridisch wordt verankerd.

Hoofdstuk 7 Procedure

7.1 De te volgen procedure

Dit bestemmingsplan is opgesteld als gevolg van de uitspraak van de ABRS, waarin opdracht is gegeven voor het nemen van een nieuw besluit voor het geconstateerde gebrek ter plaatse van perceel 2093. Door middel van dit bestemmingsplan wordt gehoor gegeven aan deze opdracht.

De ABRS heeft daarbij aangegeven dat voorafgaand aan het besluit tot vaststelling van dit bestemmingsplan afdeling 3.4 van de Awb niet opnieuw hoeft te worden toegepast. Dit bestemmingsplan wordt derhalve niet als ontwerp ter inzage gelegd.

7.2 Vaststelling

Het bestemmingsplan is op 20 april 2017 door de gemeenteraad van Loon op Zand vastgesteld. De ABRS en andere partij is in kennis gesteld van het besluit en de wijzigingen van het besluit worden op de wettelijk voorgeschreven wijze bekend gemaakt.