Plan: | Reparatieplan Buitengebied Hilvarenbeek 2019 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0798.BPBGREP2019-VG01 |
Met dit reparatieplan wordt het bestemmingsplan Buitengebied (door de gemeenteraad van Hilvarenbeek 13 maart 2014 vastgesteld) inclusief het “Buitengebied Hilvarenbeek 2014, reparatieplan” (vastgesteld 7 maart 2017) gedeeltelijk herzien. Het reparatieplan is noodzakelijk om de ontwikkelingen die na de laatste reparatie concreet en inzichtelijk zijn geworden, planologisch/juridisch vast te leggen.
De toelichting op deze herziening is als volgt opgebouwd.
In Hoofdstuk 2 wordt een nadere toelichting gegeven op de wijze waarop het reparatieplan juridisch is vorm gegeven. In Hoofdstuk 3 wordt ingegaan op de verschillende ontwikkelingen en andere aanleidingen om het bestemmingsplan te herzien. Hoofdstuk 4 gaat in op de uitvoerbaarheid van het plan.
Voor het opstellen van veegplannen of herzieningen zijn geen standaarden of modelafspraken voorhanden. Met de gekozen opzet van de herziening wordt getracht belanghebbenden een duidelijk inzicht te geven van de veranderingen ten opzichte van het bestemmingsplan Buitengebied zoals vastgesteld op 13 maart 2014 (hierna aangemerkt als 'moederplan') inclusief het reparatieplan 'Buitengebied Hilvarenbeek 2014, reparatieplan' zoals vastgesteld door de raad van de gemeente Hilvarenbeek d.d. 7 maart 2017 (hierna aangemerkt als 'reparatieplan') en wat het totale juridisch planologische regime zal zijn na inwerkingtreding van de herziening.
De herziening bevat de volgende onderdelen:
In hoofdstuk 3 van de toelichting wordt inhoudelijk beschreven en gemotiveerd wat de reparatie van het bestemmingsplan Buitengebied inhoudt. Ook wordt beschreven op welke onderdelen (verbeelding en/of regels) het plan wordt herzien.
De verbeelding bestaat uit de plangrens met daarbinnen uitsluitend de gronden waarvoor opnieuw bestemmingen en aanduidingen worden vastgesteld. Niet alle gronden zijn voorzien van bestemmingen en aanduidingen: voor deze gronden wijzigen de bestemmingen en aanduidingen uit het moederplan en/of het reparatieplan niet. Alleen gewijzigde aanduidingen of bestemmingen worden met deze reparatie opnieuw vastgesteld.
Hieronder worden de wijzigingen benoemd die in dit bestemmingsplan zijn doorgevoerd. De regels zijn voorzien normale tekst en teksten met arceringen. Deze zijn als volgt te onderscheiden:
Zie ook Artikel 32.1 van de regels.
In het voorheen geldende bestemmingsplan Buitengebied (vastgesteld op d.d. 26 november 1998, goedgekeurd d.d. 29 juni 1999 en sinds 2 januari 2002 onherroepelijk) was ter plaatse van de Ambrosiusweg 11 beperkte verkoop van ter plaatse te nuttigen voedsel en/of niet alcoholische dranken toegestaan. Deze rechten zijn in het moederplan abusievelijk niet gecontinueerd. In onderhavig bestemmingsplan wordt dit hersteld en is koffie-/theetuin opgenomen in de tabel in de regels bij de geldende bestemming "Sport".
De gronden binnen de rode omlijning op figuur 3.1 zijn ingericht als 'nieuwe natuur'. De bestemming is hier echter nooit omgezet van 'Agrarisch' naar 'Natuur'. In onderhavig bestemmingsplan worden de aangeduide gronden alsnog omgezet naar een natuurbestemming.
Figuur 3.1: Begrenzing nieuwe bestemming 'Natuur' Annanina's Rust
De ontwikkeling van natuur ter plaatse hangt overigens samen met de ontwikkeling van De Gooren. Hier wordt een afzonderlijke wijzigingsprocedure voor doorlopen.
Het moederplan kent de systematiek om bestaande veldschuren specifiek aan te duiden om deze daarmee juridisch-, planologisch vast te leggen. De betreffende veldschuren zijn als volgt aangeduid: 'specifieke vorm van agrarisch - veldschuur'. De veldschuur ter plaatse van de Gasthuisweg 1 is echter abusievelijk niet als zodanig aangeduid. Door middel van dit bestemmingsplan wordt dit hersteld.
Ter plaatse van het adres Geul 4 is een kleinschalige paardenhouderij gevestigd. In het geldende bestemmingsplan Buitengebied uit 2014 is ter plaatse van deze locatie de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - veldschuur' opgenomen. Uit dossieronderzoek blijkt dat in het verleden is aangegeven dat de situatie die ter plaatse aanwezig was in 1995 onder een persoonsgebonden overgangsrecht ten behoeve van het gebruik als paardenhouderij zou worden toegekend. De situatie zoals in 1995 aanwezig is weergegeven op figuur 3.2. Dit is de situatie waarvoor het persoonsgebonden overgangsrecht geldt.
Om de situatie uit 1995 juridisch- planologisch vast te leggen is nu aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch – situatie 1995' opgenomen. Om de situatie uit 1995 juridisch- planologisch vast te leggen is nu aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch – situatie 1995' opgenomen. Om ook het persoonsgebonden overgangsrecht voor deze locatie juridisch-planologisch te regelen is in dit bestemmingsplan tevens de gebiedsaanduiding 'overige zone - persoonsgebonden overgangsrecht' opgenomen. In artikel 33.3 onder b is hiervoor een regeling opgenomen.
Figuur 3.2: Situatie De Geul 4 in 1995
Conform de vrijstelling zoals verleend d.d. 24 juni 2009 is sinds die tijd aan de Molenstraat 42a te Diessen een schutters- en tuindersvereniging gevestigd. De gronden ter plaatse zijn in het moederplan echter nog bestemd als 'Agrarisch'.
Het gedeelte dat in de bestaande situatie als Gildeterrein in gebruik is, wordt in onderhavig bestemmingsplan bestemd als 'Sport'. Daarbij wordt, conform de systematiek van het moederplan, tevens de specifieke aanduiding 'specifieke vorm van sport - 16' opgenomen. Daarmee wordt specifiek het gildeterrein mogelijk gemaakt.
Dat gedeelte van het perceel dat in gebruik is als volkstuin zal conform de systematiek van het moederplan worden bestemd als 'Recreatie' met de specifieke aanduiding 'volkstuin'. In figuur 3.3. is de begrenzing van de beide deelgebieden weergegeven.
Figuur 3.3: Begrenzing bestemmingen 'Sport' (S) en 'Recreatie" (R)
Het perceel gelegen aan de Goirlesedijk 25-27 is niet opgenomen in het moederplan. Figuur 3.4 laat zien dat dit perceel buiten de begrenzing van het moederplan is gehouden. Op 14 april 2014 is een wijzigingsbesluit voor dit perceel genomen waarmee de vorm van het bouwvlak is gewijzigd. Dit wijzigingsbesluit is opgenomen in Bijlage 1 bij deze toelichting.
Figuur 3.4: Perceel Goirlesedijk 25-27 buiten begrenzing moederplan
Conform het wijzigingsbesluit dient het perceel in onderhavig bestemmingsplan bestemd te worden als 'Agrarisch' met de functieaanduiding 'intensieve veehouderij'. Daarnaast zal door middel van een aanduiding worden aangegeven dat ter plaatse maximaal 2 bedrijfswoningen zijn toegestaan.
Aan de Groenstraat 11a is een manege met ondersteunende horeca gesitueerd. In het voorheen geldende bestemmingsplan was een oppervlakte van 490 m² aan ondersteunende horeca toegestaan. In het moederplan is de oppervlakte foutief aangepast naar 88 m². In onderhavig bestemmingsplan wordt dit gecorrigeerd en wordt de voorheen geldende oppervlakte weer opgenomen in de tabel van Artikel 13.
Ter plaatse van Groot Westerwijksestraat 9 geldt de bestemming 'Wonen'. Hier is tevens een kampeerterrein gesitueerd. Om overlast voor omwonenden te voorkomen zijn voorwaarden opgesteld voor het gebruik als kampeerterrein. In het geldende bestemmingsplan zijn deze voorwaarden niet opgenomen. In onderhavig bestemmingsplan zijn de volgende voorwaarden alsnog in de regels opgenomen:
De gronden ter plaatse van Grote Voort 2 zijn in verband met de daar aanwezige vakantie-appartementen bestemd als 'Recreatie'. Door middel van de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - 13' is verblijfsrecreatie hier toegestaan. Ter plaatse is echter ook een bedrijfswoning aanwezig die wordt bewoond door de uitbaters van de verblijfsrecreatieve voorziening. Bedrijfswoningen zijn echter alleen toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning'. Abusievelijk is deze aanduiding ter plaatse van de bestaande bedrijfswoning in het moederplan niet toegekend.
In onderhavig bestemmingsplan wordt dit hersteld en wordt de aanduiding 'bedrijfswoning' alsnog aan de bestaande bedrijfswoning toegekend.
Het moederplan voorziet ter plaatse van het perceel Hoekje 3 in de maatvoeringsaanduiding 'maximum wooneenheden 2'. Daarmee worden dus twee wooneenheden op het perceel toegestaan. Ter plaatse is echter slechts 1 woning aanwezig en dient het aantal wooneenheden maximaal 1 te zijn.
Binnen de geldende bestemming 'Wonen' is per bestemmingsvlak 1 woning toegestaan. Door het verwijderen van de maatvoeringsaanduiding wordt de bestaande situatie correct vastgelegd.
Op basis van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - 13' is ter plaatse van Hoekje 5 een handelonderneming en een minicamping toegestaan. Om er zeker van te zijn dat het gaat om nevenactiviteiten bij het agrarische bedrijf zijn de maximale vloeroppervlakten voor diverse functies in het moederplan vastgelegd:
De oppervlakte voor de handelsonderneming moet, op basis van geldende rechten, echter 276 m² zijn. Daarnaast is destijds abusievelijk de "buitenopslag ten behoeve van speeltoestellen" niet opgenomen. Deze nevenactiviteit is ter plaatse toegestaan tot een vloeroppervlakte van 545 m².
Aan de Kleine Voort 7 is in het geldende bestemmingsplan uit 2014 een bouwvlak ingetekend met een oppervlakte van 1,03 hectare. Dit bouwvlak is echter niet in overeenstemming met de feitelijke en vergunde situatie.
De bestaande voeropslag en verharding zijn namelijk vergund. Daarnaast is voor de varkensstal (nummer 10 op figuur 3.5) in 2005 reeds vergunning verleend (nummer 20050053). Voor de sleufsilo (nummer 11, achter nummer 10 op figuur 3.5) is in 2012 vergunning verleend (registratienummer 20120306).
Verhardingen en voeropslagen moeten op basis van provinciaal beleid ook binnen het bouwvlak liggen, evenals de bedrijfsgebouwen.
Op basis van de genoemde vergunde situatie met voeropslag, verhardingen, sleufsilo en varkensstal dient het bouwvlak te worden vergroot naar 1,12 hectare.
Het bouwvlak zal dan ook aangepast worden naar een oppervlakte van 1,12 hectare conform figuur 3.5.
Figuur 3.5: correcte begrenzing bouwvlak met oppervlakte 1,12 hectare
Ter plaatse van de locatie aan de Koningin Julianaweg 1 geldt momenteel de bestemming ‘Agrarisch’ zonder verdere aanduiding. Het bestaande en vergunde agrarische bedrijf waar paarden worden gehouden met bedrijfswoning is derhalve planologisch gezien formeel niet toegestaan, terwijl de paardenhouderij wel milieukundig vergund is. De planologische situatie komt daardoor niet overeen met de feitelijke situatie. In Bijlage 3 bij deze toelichting is de ruimtelijke onderbouwing opgenomen waarin wordt verantwoord dat de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - overige agrarische bedrijven' ter plaatse wordt toegevoegd. Met dit reparatieplan wordt de bestaande productiegerichte paardenhouderij ook planologisch in overeenstemming gebracht met de feitelijke en de milieukundig vergunde situatie.
Om te voorkomen dat het bedrijf in deze nieuwe planologische situatie een belemmering zou kunnen vormen voor de bedrijfsvoering van het bedrijf aan de Koningin Julianalaan 1b, is de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - geen erf' opgenomen. Ter plaatse mogen de gronden niet worden ingericht als erf als bedoeld in artikel 1 van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht. Daarmee wordt voorkomen dat de rechten van het agrarisch bedrijf aan Julianaweg 1b worden beperkt. Daarnaast wordt er voor gezorgd dat de eigenaar van de locatie Koningin Juianaweg 1 de rechten behoudt om het gehele bouwvlak te gebruiken ten behoeve van het bedrijf voorzover het niet betreft het oprichten van geurgevoelige objecten.
"Het college van burgemeester en wethouders van Hilvarenbeek besluit tot het wijzigen van de
bestemming "Agrarisch Bouwblok" ten behoeve van een vergroting van een bestaand agrarisch
bouwblok, kadastraal bekend als sectie N, nr. 1458, plaatselijk bekend als Lage Haghorst
19/Koppestraat ongenummerd te Haghorst, zoals aangegeven op de bijbehorende kaartbijlagen en
ruimtelijke onderbouwing, onder de voorwaarde dat 556 m² van het beoogde bouwblok landschappelijk wordt ingepast en in stand wordt gehouden."
De verantwoording van de uitbreiding van het bouwvlak, de getekende beschikking en de bijlagen zijn opgenomen als Bijlage 4 bij deze toelichting.
Conform het besluit is het perceel in deze reparatie meegenomen en zijn de gronden bestemd als 'Agrarisch' met de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - overige veehouderijen'. Het nieuwe bouwvlak wordt maximaal 5.562 m² groot. Binnen het bouwvlak van dit agrarische bedrijf is conform het besluit uitsluitend een grondgebonden veehouderijbedrijf toegestaan en mogen alleen melkkoeien en jongvee worden gehouden.
De vierde sleufsilo is in dit reparatieplan ook mogelijk gemaakt door gebruik te maken van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - sleufsilo'. Ter plaatse van die aanduiding is het bouwen van gebouwen niet toegestaan. Uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, in de vorm van sleufsilo's zijn hier toegestaan met een maximum bouwhoogte van 2 meter. Door middel van een voorwaardelijke verplichting is vastgelegd dat de aanleg van de vierde sleufsilo uitsluitend is toegestaan indien is voorzien in de landschappelijke inpassing zoals bedoeld in de beschikking (zie bijlage 2).
Figuur 3.6: Inrichting perceel Lage Haghorst 19/Koppestraat ongenummerd
De locatie Roovertsedijk 2 (kadastraal perceel HVR00P 1691 G0000) valt binnen het geldende bestemmingsplan "Buitengebied" en heeft daarin gedeeltelijk de bestemming 'Natuur'. De gronden die als 'Natuur' zijn bestemd maken echter al sinds 1970 onderdeel uit van de ter plaatse gevestigde melkveehouderij. Een deel van het perceel is dus bestemd als 'Natuur', maar in gebruik ten behoeve van een melkveehouderij. De feitelijke en planologische situatie komen derhalve niet met elkaar overeen. In dit reparatieplan wordt die situatie hersteld.
Figuur 3.7: Roovertsedijk 2 met begrenzing van de ten onrechte als 'Natuur' bestemde gronden
Het perceel HVR00P 1708 G0000 valt binnen het geldende bestemmingsplan "Buitengebied" en dit perceel is daarin geheel bestemd als bestemming 'Natuur'. Tot de inwerking treding van het bestemmingsplan 'Buitengebied' in 2014 hebben deze gronden echter altijd een agrarische bestemming gehad. Deze gronden zijn tot op heden ook in gebruik ten behoeve van het agrarische bedrijf aan de Roovertsedijk 3.
De feitelijke en planologische situatie komen derhalve niet met elkaar overeen. In dit reparatieplan wordt die situatie hersteld.
Figuur 3.8: Roovertsedijk 3 met begrenzing van de ten onrechte als 'Natuur' bestemde gronden
Op basis van de ruimtelijke onderbouwing zoals opgenomen in Bijlage 2 bij deze toelichting, wordt een gedeelte van het perceel aan Nestven 2 herbestemd naar de bestemming 'Wonen'. De omliggende gronden worden bestemd als 'Agrarisch' en 'Bos'. Naar aanleiding van de inspraakprocedure is voor deze locatie een luchtkwaliteitsonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek is opgenomen in Bijlage 7 bij deze toelichting. Op basis van het onderzoek kan geconcludeerd worden dat ter plaatse van de beoogde gronden sprake is van een goed woon- en leefklimaat ten aanzien van het thema luchtkwaliteit.
Op basis van het moederplan geldt hier de bestemming 'Agrarisch' met de functieaanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - voormalig agrarisch bedrijf'. Aangezien ter plaatse geen actief agrarisch bedrijf aanwezig is, wordt een reguliere woonbestemming ('Wonen') beter passend geacht.
Daarnaast wordt de bestemming 'Bos' in overeenstemming gebracht met de feitelijke situatie als gevolg van de herplantplicht in het kader van de Boswet in 1990. De overige gronden worden bestemd als 'Agrarisch'.
Er zal worden aangesloten op de systematiek zoals verwerkt in het moederplan. Dat houdt in ieder geval in dat er geen gebruik zal worden gemaakt van een bouwvlak binnen de bestemming 'Wonen'. Dit in tegenstelling tot het voorstel in de ruimtelijke onderbouwing.
Door middel van de maatvoeringsaanduiding 'maximum oppervlakte bijgebouwen' wordt vastgelegd dat hier niet meer dan 200 m² aan bijgebouwen aanwezig mag zijn.
Conform de systematiek van het moederplan dienen de aanwezig bestaande voorzieningen concreet aangeduid te worden door middel van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - bestaande voorzieningen'. Abusievelijk is deze aanduiding ter plaatse van het perceel aan de Spaaneindsestraat niet in het moederplan verwerkt. In onderhavig bestemmingsplan wordt dit gecorrigeerd.
Enkele snippers grond aan de Tilburgseweg ongenummerd zijn ten onrechte opgenomen in het bestemmingsplan 'Kern Hilvarenbeek' (zie ook figuur 3.6). Dit betreffen in de feitelijke situatie echter agrarische gronden die geen binding hebben met het naastgelegen horecabedrijf. De bestemming wordt hier dan ook gewijzigd naar 'Agrarisch'.
Figuur 3.9: Gronden ter bestemmen als Agrarisch
Voorliggend bestemmingsplan betreft een herziening van het vastgestelde 'moederplan' Buitengebied. Voor het ruimtelijke initiatief aan Nestven 2 is een afzonderlijke ruimtelijke onderbouwing opgesteld. Deze is opgenomen in Bijlage 2 van deze toelichting. In deze ruimtelijke onderbouwing is beoordeeld op basis van het vigerende beleid en de verschillende sectorale aspecten of de betreffende ontwikkeling uitvoerbaar is.
Voor het overige bestaat deze herziening uit enkele aanpassingen van het 'moederplan' die een beperkte ruimtelijke impact hebben. Het merendeel gaat om correcties van de verbeelding of de regels, waarbij de feitelijke situatie op de verbeelding wordt opgenomen. In het kader van deze onderdelen is dan ook geen toetsing aan het vigerende beleid opgenomen en is onderzoek naar de gevolgen voor sectorale aspecten achterwege gelaten.
Bij nieuwe ontwikkelingen moet onder de Wet ruimtelijke ordening (Wro) tegelijk met het
bestemmingsplan een exploitatieplan worden vastgesteld, tenzij het kostenverhaal anderszins is
verzekerd, bijvoorbeeld door middel van gemeentelijke gronduitgifte of een anterieure overeenkomst.
De gemeente heeft hierbij de onderzoeksverplichting om de financieel economische uitvoerbaarheid
van het plan te toetsen.
Het voorontwerpbestemmingsplan is toegestuurd aan de verschillende vooroverleginstanties. In Bijlage 5 is een tabel opgenomen met een samenvatting van de vooroverlegreacties en de gevolgen voor het bestemmingsplan. De reactie van het waterschap geeft geen aanleiding om aanpassingen in het ontwerpbestemmingsplan door te voeren. Aan de hand van de reactie van de Provincie zijn wel enkele aanpassingen doorgevoerd. Naar aanleiding van de reactie van de provincie met betrekking tot de ontwikkeling aan Nestven 2 in de luchtkwaliteit nader onderzocht. Het luchtkwaliteitsonderzoek is opgenomen in Bijlage 7 van deze toelichting.
Het voorontwerpbestemmingsplan 'Reparatieplan Buitengebied Hilvarenbeek 2019' heeft vanaf 3 mei 2019 voor eenieder gedurende 4 weken ter inzage gelegen. Tijdens de inzagetermijn heeft iedereen zijn of haar inspraakreacties op het plan aan het college van burgemeester en wethouders kenbaar kunnen maken. Er zijn 8 inspraakreacties binnen gekomen. Een samenvatting van de inspraakreacties is opgenomen in de tabel in Bijlage 6 van deze toelichting. Het bestemmingsplan is naar aanleiding van enkele inspraakreacties aangepast.
Daarnaast is er nog een ambtshalve wijziging doorgevoerd.
Gelet op artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening heeft het bestemmingsplan als ontwerp gedurende 6 weken ter inzage gelegen in de periode van 13 december 2019 tot en met 24 januari 2020. Gedurende die termijn zijn er 9 zienswijzen ingediend. Een samenvatting van de zienswijzen en de reactie van de gemeente daarop is opgenomen in Bijlage 8 bij deze toelichting. Enkele zienswijzen geven aanleiding om het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen. Ook is een ambtshalve wijziging doorgevoerd.