direct naar inhoud van 3.3 Toekomstige situatie
Plan: Val
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0797.HeusdenVALBV-VO01

3.3 Toekomstige situatie

Biomassavergistingsinstallatie

Het voornemen omvat het realiseren van een biomassavergistingsinstallatie naast een sorteerinstallatie, met als doel de energie die in de planten zit op een effectieve wijze te gebruiken. Door deze wijze wordt er biogas geproduceerd wat kan worden ingezet voor het produceren van duurzame elektriciteit, warmte en CO2 bemesting (thans nog niet voorzien). De eindproducten kunnen allen in de directe omgeving worden weggezet. Dit alles uiteraard op een economisch verantwoorde manier.

Het plan voorziet erin om per jaar maximaal 60.000 ton aan groenafval uit de glastuinbouw en reststromen uit de groenteverwerking vooraf te sorteren. Dit wordt vervolgens samen met maximaal 20.000 ton aan overige organische stoffen (niet zijnde dierlijke meststoffen) vergist.

De inrichting omvat de volgende onderdelen:

  • 21.535 m² opslagruimte voor toevoer van producten; (ca. 16.675 buiten en 4.860 binnen, waarvan ca. 12.000 voor groenafval);
  • Sorteerinstallatie;
  • Twee (2-traps) vergisters;
  • 1 WKK-installatie: deze wordt gebruikt voor elektriciteit voor het eigen bedrijf en warmte voor de vergisters en hygiëniseren en eventuele back-up;
  • Gasreinigingsinstallatie: in verband met transport van het biogas moet het eerst gereinigd worden;
  • Affakkelinstallatie;
  • 2 gesloten silo's ten behoeve van hygiënisering van digestaat;
  • Digestaatscheider: hier wordt digestaat gescheiden in een dunne fractie en een dikke fractie digestaat; de dikke fractie van het digestaat kan (na eventuele compostering) verhandeld worden als compost. Dunne fractie digestaat wordt na behandeling in de waterzuiveringsinstallatie geloosd op de afvalwaterpersleiding welke is aangesloten op de RWZI van 's Hertogenbosch (AWP in beheer van het Waterschap)

De installatie kan omliggende bedrijven voorzien van biogas (en eventueel elektra). Hiermee kunnen deze zelf hun energie produceren in de vorm van elektriciteit en warmte. Daarnaast kunnen de glastuinbouwbedrijven de vrijkomende CO2 inzetten als bemesting in de kassen (CO2 opslag nog niet voorzien). Dit initiatief draagt bij aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente en provincie doordat de energie op een duurzame manier wordt opgewekt. De vergistinginstallatie zal op jaarbasis 10 miljoen m3 biogas leveren, omgerekend naar aardgasequivalenten (AE) is dat 6,7 miljoen m3 aardgas.

De installatie kan omliggende bedrijven voorzien van biogas. Hiermee kunnen deze zelf hun energie produceren in de vorm van elektriciteit en warmte. Daarnaast kunnen de glastuinbouwbedrijven de vrijkomende CO2 inzetten als bemesting in de kassen. Dit initiatief draagt bij aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente en provincie doordat de energie op een duurzame manier wordt opgewekt. De vergistinginstallatie zal op jaarbasis 10 miljoen m3 biogas leveren, omgerekend naar aardgasequivalenten (AE) is dat 6,7 miljoen m3 aardgas.

afbeelding "i_NL.IMRO.0797.HeusdenVALBV-VO01_0007.png"