4.5 Duurzame ontwikkeling
4.5.1 Richtlijnen VROM
Het (voormalige) ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer heeft in samenwerking met enkele andere partners een brochure gemaakt 'Overzicht borgingsmogelijkheden voor milieu in ruimtelijke planvorming', een bijlage bij de publicatie Milieu in ruimtelijke plannen van juli 2008.
De brochure heeft als doel om een duurzame ruimtelijke ontwikkeling te stimuleren en bevat een aantal concrete maatregelen, die zijn onderverdeeld naar thema:
- flora en fauna;
- bodem, landschap en cultuurhistorie;
- water;
- verkeer;
- energie;
- afval;
- woon- en leefmilieu;
- ruimtegebruik.
4.5.2 Beleid gemeente
De gemeente Heusden heeft in het rapport 'Duurzaamheidsagenda, een kader voor duurzaamheid in de gemeente Heusden', haar eigen duurzaamheidsambitie vastgelegd. De gemeente wil een zo groot mogelijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot door energiebesparing en het inzetten van duurzame energiebronnen. De gemeente wil middels de Rijksregeling 'Stimulering Lokale Klimaatinitiatieven' haar ambitie concretiseren. De voor dit bestemmingsplan relevante items zijn:
- realiseren van woningen met een 75% verscherpte Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) of realiseren van energieneutrale woningen;
- 10% van de energie die binnen de gemeentegrenzen wordt gebruikt wordt duurzaam opgewekt en geleverd via grootschalige en/of collectieve opties, zoals windenergie, energie uit biomassa, energie uit waterkracht of warmte/koude-opslag;
- eventueel toepassing van LED-verlichting in openbare verlichting.
4.5.3 Duurzame maatregelen
In voorliggend plan zijn op basis van de VROM-brochure en het gemeentelijk beleid de volgende concrete maatregelen opgenomen om tot een duurzame ruimtelijke ontwikkeling te komen:
Flora en fauna
- de aanwezige beukenrij langs de Koesteeg blijft behouden;
- bij de situering van de waterberging is rekening gehouden met het reliëf in het gebied;
- lichthinder in de bomen wordt voorkomen ten gunste van de aanwezige fauna;
- tijdens werkzaamheden worden maatregelen getroffen om de bomen te beschermen;
Bodem, landschap en cultuurhistorie
- in dit plan wordt de relatie met de cultuurhistorie hoofdzakelijk gelegd middels het inspelen op de karakteristieke verkavelingsstructuur van Nieuwkuijk en het behoud van de houtwal met daarachter een informele bebouwingsrand.
Water
- hemelwaterretentie en vertraagde afvoer worden gerealiseerd middels greppels;
- het verhard oppervlak wordt afgekoppeld van de riolering;
- er mogen geen uitlogende materialen worden toegepast in het ontwerp.
Verkeer
- in de regels wordt een minimum aantal parkeerplaatsen op eigen terrein vastgelegd.
Energie
- de woningen kunnen met een overwegend zuidelijke oriëntatie op de kavels worden gepositioneerd, waardoor actieve - en passieve zonne-energie optimaal gebruikt kunnen worden;
- het toepassen van bepaalde vormen van warmte- en koudeopslag is, na goedkeuring van de Provincie, mogelijk.