direct naar inhoud van 4.4 Beeldkwaliteitskader
Plan: Koesteeg, Nieuwkuijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0797.BPkoesteegnwkuijk-OH01

4.4 Beeldkwaliteitskader

In deze paragraaf worden de beeldkwaliteitsrichtlijnen beschreven. Voor de locatie is geen welstandstoetsing van toepassing. De onderhavige richtlijnen zijn bedoeld als inspiratiebron voor de toekomstige kopers. Deze worden bij de verkoop van de kavels aan de kopers meegegeven.

De kwaliteit van een stedenbouwkundige ruimte wordt bepaald door de samenhang tussen de inrichting van enerzijds de openbare ruimte en anderzijds de aangrenzende particuliere percelen. Een kwalitatief goede gemeenschappelijke ruimte is ook winst voor het individu. Een mooi huis in een fraaie straat heeft meerwaarde.

In deze paragraaf worden verschillende richtlijnen benoemd en beschreven die van invloed zijn voor de uitstraling van de uiteindelijke woonlocaties. Het betreft richtlijnen gericht op de uitstraling en architectonische kwaliteit van de gebouwen. De gepresenteerde referentiebeelden geven uitsluitend een sfeerimpressie. Deze moeten niet gekopieerd worden.

In paragraaf 4.3.3 is aangegeven op welke wijze de kwaliteit en samenhang van de (openbare) ruimte wordt gewaarborgd.

Erf en erfafscheidingen

Voor het stedenbouwkundige beeld van een locatie is de beleving van(af) de straat, inclusief het zicht op de individuele percelen en panden bepalend. De relatief grote tuinen (erven) bieden veel ruimte voor groen. Om een groene inrichting te bereiken worden bij voorkeur groene erfafscheidingen gerealiseerd die voor de voorgevel van de woningen beperkt in hoogte (tot circa 1 meter hoog) zijn.

afbeelding "i_NL.IMRO.0797.BPkoesteegnwkuijk-OH01_0025.jpg"

referentiebeeld lage groene erfafscheiding

Om voldoende parkeerruimte te creëren voor twee auto's op eigen terrein, kan het deel van de oprit op eigen terrein dubbelbreed worden uitgevoerd. Daarnaast wordt geadviseerd voor iedere woning een opstelplaats voor afvalcontainters te realiseren om een goede ruimtelijke inpassing van deze containers te waarborgen.

Bebouwing

De bebouwing voegt zich, op eigentijdse wijze, binnen de karakteristiek van Nieuwkuijk.

Deze karakteristiek wordt onder andere bepaald door:

  • het eenvoudige karakter van de bebouwing (eenvoudige hoofdvormen, kapvormen en materiaalgebruik, voornamelijk baksteen);
  • een beperkte bouwmassa van de woningen van één bouwlaag met een kap.
  • de toepassing van zadel- en mansardedaken. Incidenteel komen andere kapvormen voor;
  • de nokrichting van woningen is hoofdzakelijk haaks op het lint (Nieuwkuijksestraat);
  • de woningen zijn met de voorzijde gericht op het lint (Nieuwkuijksestraat);
  • de meeste woningen zijn individueel vormgegeven. Dit leidt tot een zeer afwisselend beeld geeft qua bebouwing en een informele rooilijn door de verschillende breedtes van de bouwmassa en de afstanden van de bouwmassa tot de openbare ruimte.

Het doorzetten van deze karakteristiek biedt veel vrijheid in architectuur voor de locatie. De bebouwing van het plangebied vormt een nieuwe rand aan het dorp. Om deze rand in overeenstemming te brengen met het omliggende dorpsgebied zijn richtlijnen geformuleerd die hieronder zijn weergegeven.

Er zijn geen eisen gesteld aan de situering van de voorgevel van woningen. Woningen kunnen zowel haaks op als parallel aan de ontsluiting worden gebouwd. Bij voorkeur wordt de entree van de woning gerealiseerd in de gevel die is georiënteerd op de ontsluiting. Op deze wijze sluiten de nieuwe woningen aan op de informele rooilijn en bebouwingskarakteristiek.

Voor wat betreft de bouwmassa en de kapvorm zijn eisen gesteld aan de toegelaten goot- en bouwhoogte. Daarnaast is het bestemmingsplan gericht op de realisatie van vrijstaande woningen, maar een geschakelde woning is, onder voorwaarden, ook mogelijk. Bij voorkeur wordt een zadeldak gerealiseerd die dwars op de ontsluiting staat. Ook wordt geadviseerd de kapvorm van bijgebouwen aan te laten sluiten bij de kap van het hoofdgebouw of deze te voorzien van een platte kap. De bouwvolumes van de gebouwen zijn bij voorkeur eenvoudig van opbouw.

Ten aanzien van het materiaalgebruik wordt de voorkeur gegeven aan een natuurlijk ogende gevelafwerking met een materiaaleigen kleur. Hierbij luidt het advies aan te sluiten op het terughoudend materiaalgebruik van de omgeving (voornamelijk baksteen). Er is geen aanleiding om op deze locatie de bebouwing te verbijzonderen. Daarom wordt geadviseerd felle kleuren en opvallende materialen, zoals geglazuurde dakpannen, te vermijden. Als twee geschakelde woningen worden gebouwd, hebben de materialen van beide woningen op een logische wijze een onderlinge verwantschap.

Onderstaande afbeeldingen dienen als inspiratiebron voor de architectuur van de woningen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0797.BPkoesteegnwkuijk-OH01_0026.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0797.BPkoesteegnwkuijk-OH01_0027.jpg"

enkele referentiebeelden ten behoeve van de beeldkwaliteit