direct naar inhoud van 4.6 Archeologie
Plan: Bedrijventerrein Steenfabriek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0797.BPbedrijven5-VG01

4.6 Archeologie

In de Monumentenwet 1988 is de bescherming van het archeologisch erfgoed geregeld (conform het Verdrag van Malta en het Verdrag van Valletta). Deze wet verplicht gemeenten om bij de vaststelling van een bestemmingsplan en bij de bestemming van de in het plan begrepen gronden, rekening te houden met de in de bodem aanwezige dan wel te verwachten archeologische waarden.

Archeologische waarden zijn in Nederland veelal onzichtbaar, omdat ze grotendeels verborgen liggen in de bodem, waardoor ze niet eenvoudig te karteren zijn. Voor de onbekende waarden heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW) opgesteld. Voor de bekende waarden is de Archeologische Monumentenkaart (AMK) opgesteld.

Uitgangspunten voor het bestemmingsplan

Een bureauonderzoek (Crevasse advies, Scan archeologie paraplubestemmingsplan bedrijventerreinen, gemeente Heusden, 27 september 2010) is uitgevoerd om inzicht te krijgen in de mogelijke archeologische verwachtingswaarde. Het merendeel van de gebieden is consoliderend van aard. Dit betekent dat er geen bodemverstoringen plaatsvinden. Geadviseerd wordt dat tenzij er bijzondere omstandigheden zijn (bijzondere vondsten in of in de directe nabijheid van een plangebied) in zones met een lage verwachtingswaarde geen onderzoek wordt voorgeschreven voorafgaande aan bodemingrepen. De analyse heeft aangegeven dat in Bedrijventerrein Steenfabriek geen archeologisch onderzoek noodzakelijk is.