direct naar inhoud van 5.6 Overige voorzieningen
Plan: Bedrijventerreinen (Treurenburg, Maaspoort, Hambakenwetering, Brabantpoort, D...
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002178-1401

5.6 Overige voorzieningen

Ook voor overige voorzieningen, zoals detailhandel, horeca, maatschappelijke dienstverlening, fitness en leisure is in beginsel het beleidsuitgangspunt dat deze niet thuishoren op een bedrijventerrein. Dit wordt gezien als oneigenlijk gebruik van het bedrijfsterrein. De ruimte op bedrijventerreinen dient in het algemeen beschikbaar te zijnen te blijven voor bedrijfsactiviteiten i.v.m. het zorgvuldig omgaan met de ruimte. Algemeen uitgangspunt blijft in principe geen voorzieningen op bedrijventerreinen.

Detailhandel
Op het terrein van de detailhandel zal het huidige beleid worden voortgezet. Dit betekent dat detailhandel op bedrijventerreinen in beginsel niet is toegestaan. Een uitzondering daarop betreft woonboulevard De Herven. Hier is grootschalige (volumineuze) detailhandel binnen het thema 'wonen' (o.a. meubels, keukeninrichtingen e.d.) rechtstreeks toegestaan. Het moet gaan om winkels met een minimale grootte van 1.000m² winkelvloeroppervlak. Bovendien is plaats ingeruimd voor een grote bouwmarkt (maximaal 6.500m² winkelvloeroppervlak). Deze vormen van detailhandel zijn doorgaans bezoekersextensief en zijn doelgericht bezochte winkels.
Het in paragraaf 3.3.3 beschreven beleid met betrekking tot de uitbreiding en opwaardering van de woonboulevard is in dit bestemmingplan nog niet verwerkt. Het betreft het vergroten van het winkeloppervlak door het gebied tussen Goudsmidstraat en Ploegweg bij de woonboulevard te betrekken en het toestaan van megastores in de branches consumentenelektronica, auto- en motoraccessoires, fietsaccessoires en fietsen en kamperen (tot maximaal 20.000m² winkelvloeroppervlakte). Aan uitbreiding van de woonboulevard qua oppervlakte en/of branchering, zal pas planologisch medewerking worden verleend, indien zich daarvoor een concreet initiatief aandient.

Daarnaast vindt er in de huidige situatie verspreid op bedrijventerreinen Maaspoort en De Herven volumineuze detailhandel plaats. Dit betreft detailhandel in auto's, boten, caravans, motoren, banden, (landbouw)werktuigen en machines. Op deze bedrijventerreinen worden deze vormen van detailhandel rechtstreeks toegestaan. Op bedrijventerreinen Treurenburg, Hambakenwetering, De Brand en Brabantpoort wordt deze vorm van detailhandel niet toegestaan.

Internetbedrijven die gespecialiseerd zijn in verkoop aan particulieren via internet (webwinkels) mogen op een bedrijventerrein gevestigd zijn, voorzover de activieiten zich hier beperken tot het opslaan van de bedrijfsvoorraad en het van daaruit distribueren aan de klanten. Op de bedrijfslokatie mag er geen direct contact met de klanten plaatsvinden. Er mag derhalve geen balie, showroom, verkoop- of afhaalcentrum aanwezig zijn.

Tot slot is in stadion De Vliert en in het Sportiom ruimte voor sport-ondersteunende detailhandel. Deze dient ondergeschikt te blijven aan de sportfunctie en wordt in beperkte tot 100m2.


Horeca
Binnen het plangebied komt op een aantal bedrijventerreinen horeca voor. Op Brabantpoort zitten twee grote horecaondernemeningen: Hotel Mercure en McDonalds. Beide ondernemingen krijgen de bestemming 'horeca'.
Op bedrijventerrein De Brand zit het Quality Centre. Dit is een zogenaamd Facility Point, met een restaurant en ondersteunende voorzieningen voor de op het bedrijventerein aanwezige bedrijven. Hier kan o.a. gebruik worden gemaakt van vergaderruimtes, werkplekken en een kinderdagverblijf.
Op woonboulevard De Herven zit op dit moment een zelfstandige horecaonderneming, die ondersteunend is aan de winkelfunctie. Een dergelijke horecafunctie speelt in op de toenemende behoefte tot recreatief winkelen, waarbij consumenten het winkelbezoek kunnen combineren met een bezoek aan een horecagelegenheid. In het bestemmingplan zal daarom op de woonboulevard de vestiging van horeca ten behoeve van het winkelend publiek mogelijk worden gemaakt. Aangezien dit ondersteunend moet blijven aan de winkelfunctie, wordt dit beperkt tot in totaal maximaal 500m2 bruto-vloeroppervlakte .
Tot slot zit in stadion De Vliert en in het Sportiom ondersteunende horeca voor de sportfunctie. Het gaat hier om niet zelfstandige horeca, die ondergeschikt is aan de sportfunctie (maximaal 15% van de bruto-vloeroppervlakte). De openingstijden dienen gekoppeld te zijn aan de openingstijden van de hoofdfunctie. Dat betekent dat de ondergeschikte horecafunctie maximaal tot een half uur na sluiting van de hoofdfunctie open mag zijn.


Overige voorzieningen
Het Sportiom en stadion De Vliert nemen binnen dit bestemmingsplan voor verschillende bedrijventerreinen een bijzondere positie in. Het gaat hier immers in hoofdzaak niet om een bedrijfsfunctie, maar om sportfuncties. Aangezien het hier primair geen bedrijventerrein betreft, terwijl bv. op de kopse kanten van het stadion wel bedrijvigheid is toegestaan, kunnen sportfuncties, zoals fitness, zich hier prima vestigen.